Ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια σκότωσαν 1.626 ασθενείς στην Ελλάδα

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Υπεύθυνα για το θάνατο 33.000 και πλέον ανθρώπων στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 1.626 καταγεγραμμένων περιστατικών στην Ελλάδα είναι τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια, όπως αποκαλύπτει σχετική έρευνα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση The Lancet Infectious Diseases.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μοντέλο υπολογισμού των μολύνσεων και των θανάτων για πέντε τύπους λοιμώξεων από τα δεδομένα του ευρωπαϊκού δικτύου επιτήρησης EARS (European antimicrobia resistance surveillance network), η Ιταλία και η Ελλάδα συγκεντρώνουν το 20% των σοβαρών περιπτώσεων που καταμετρήθηκαν το 2015.

Όπως επισημαίνει η έρευνα, ακόμη και χώρες με αρκετά αναπτυγμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και ισχυρές φαρμακευτικές βιομηχανίες, όπως η Γερμανία, εξακολουθούν να καταγράφουν χιλιάδες θανάτους ετησίως.

Σε Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία εμφανίζεται μεγάλος αριθμός περιστατικών θανάτου εξαιτίας της ανθεκτικότητας στα φάρμακα με 5.543 περιστατικά, 1.899 και 2.363 αντίστοιχα.

The Lancet Infectious Diseases
Αξιολόγηση σε 671.689 περιπτώσεις 

Συνολικά, αξιολογήθηκαν 671.689 περιπτώσεις ανθρώπων που μολύνθηκαν και 33.110 που αντιστοιχούν στον αριθμό των θανάτων, που αποδίδονται στα πολυανθεκτικά βακτήρια.

Οι επιπτώσεις “είναι συγκρίσιμες με το συσσωρευμένο αποτέλεσμα της γρίπης, της φυματίωσης και του ιού του AIDS” κατά την ίδια περίοδο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.

Οι περισσότεροι από τους θανάτους αφορούν μωρά μικρότερα των 12 μηνών και τους άνω των 65 ετών. Οι επιπτώσεις σε όρους θνησιμότητας είναι πιο αυξημένες στην Ιταλία και την Ελλάδα. Η Ιταλία αριθμεί από μόνη της πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων που συνδέονται με τα υπερβακτήρια, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι γιατροί προειδοποιούν τακτικά για τους κινδύνους από την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, με την οποία επικίνδυνα βακτήρια γίνονται ανθεκτικά.

Νοσοκομειακό περιβάλλον

Στο σύνολο των 671.689 λοιμώξεων από πολυανθεκτικά βακτήρια που υπολογίσθηκαν για το 2015, σχεδόν τα δύο τρίτα σημειώθηκαν σε νοσοκομειακό περιβάλλον, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Μάλιστα, η επιτροπή υγείας και πρόνοιας της βρετανικής Κάτω Βουλής προειδοποίησε πως τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια θα μπορούσαν να κοστίσουν τη ζωή σε έως και δέκα εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως μέχρι το 2050, εάν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα για την αποτροπή μιας τέτοιας κρίσης.

Η επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, προειδοποιώντας ότι η «σύγχρονη ιατρική» θα μπορούσε να «χαθεί» και να καταστεί αναποτελεσματική από τα βακτήρια αυτά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ