ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΣτα 2,5 ευρώ την ώρα το ωρομίσθιο εφημερίας ειδικευόμενων γιατρών

Στα 2,5 ευρώ την ώρα το ωρομίσθιο εφημερίας ειδικευόμενων γιατρών

- Advertisement -

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για τις ελλείψεις ειδικευόμενων γιατρών στα νοσοκομεία, καταγγέλλοντας τα εξαντλητικά ωράρια και τις απαράδεκτες μισθολογικές συνθήκες.

Σε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η Ένωση παρουσιάζει με μελανά χρώματα τις συνθήκες εργασίας για τους ειδικευόμενους που τους οδηγούν στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Αποτέλεσμα τα νοσοκομεία σε επαρχία αλλά και στο Λεκανοπέδιο να έχουν ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες ειδικευόμενων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ οι αιτίες που οδηγούν στην «ιατρική μετανάστευση» είναι γνωστές σε όλους και είναι οι εξής:

  • Διορισμοί μονίμων γιατρών, επιμελητών Β΄, με το σταγονόμετρο τα τελευταία 10 χρόνια. Ο θεσμός των επικουρικών που συνεχώς διευρύνεται σε αριθμό, ούτε τις ανάγκες των Νοσοκομείων καλύπτει ούτε την επαγγελματική και επιστημονική ανέλιξη των νέων γιατρών.
  • Το μισθολόγιο είναι απαράδεκτο. Τα 960 ευρώ του ειδικευόμενου εξανεμίζονται εύκολα.
  • Οι αμέτρητες εφημερίες, που στην πλειονότητα είναι 8 το μήνα κατά μέσο όρο, εξαντλούν, όπως και η καθημερινή απίστευτη γραφειοκρατία τους κρατάει στη δουλεία όχι 7ωρο αλλά 10ωρο καθημερινά. Ωρομίσθιο εφημερίας 2,5 ευρώ την ώρα!
  • Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι ανεπαρκές, είτε επειδή δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, είτε επειδή οι ειδικευμένοι γιατροί είναι λίγοι και δεν επαρκούν για το ύψιστο αυτό έργο.
  • Σε πολλά επαρχιακά Νοσοκομεία η έλλειψη γιατρών, εξοπλισμού, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού απωθούν να ξεκινήσει κάποιος ειδικότητα.

«Ποιος θα πάει για ειδικότητα στην επαρχία όταν υπάρχουν κλινικές με μόνο ένα ειδικευμένο γιατρό;» διερωτάται η ΕΙΝΑΠ.

Ακόμα όμως και στα πιο κεντρικά Νοσοκομεία της Αθήνας το 20% των θέσεων είναι εντελώς κενές και το 20% των ειδικευόμενων είναι σε παράταση σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΝΑΠ που φαίνονται αναλυτικά στο παρακάτω πίνακα.

«Τι ανακάλυψαν οι κυβερνήσεις μπροστά στην έλλειψη ειδικευομένων; Την παράταση μέχρι 2 ή και περισσότερα χρόνια. Να βγάζουν δουλειά ειδικευμένου με μισθό ειδικευομένου. Να είναι οι γιατροί σε ανασφάλεια. Να μην τους αναγνωρίζουν στοιχειώδη δικαιώματα στην ισοτιμία και στη σταθερή δουλειά. Τους κλείνουν τις πόρτες και μισανοίγουν ένα παραθυράκι για να γίνουν επικουρικοί! Μετά να απολυθούν και να ξανακάνουν αίτηση για επικουρικοί, μέχρι να ανοίξει κάποια μικρή «τρύπα» για προκήρυξη μόνιμης θέσης. Και επιτείνεται η ανασφάλεια. Γι’ αυτό πολλοί συνάδελφοι «παίρνουν των ομματιών τους» πριν καν αρχίσουν την ειδικότητα και πάνε στο εξωτερικό» καταγγέλλει η Ένωση.

Επίσης προσθέτει πως σήμερα σε κεντρικά Νοσοκομεία λείπουν αναισθησιολόγοι, ουρολόγοι, ΩΡΛ, αιματολόγοι, βιοπαθολόγοι, θωρακο-καρδιο-αγγειοχειρουργοί, γενικοί χειρουργοί.

Παράλληλα επισημαίνει ότι «τελευταία κάποιοι νοσηροί εγκέφαλοι (διοικητές, διευθυντές κ.λπ.) άρχισαν τους εκβιασμούς στα νέα παιδιά και εφαρμόζουν εφημερία τομέα! Δηλαδή χειρουργός να εφημερεύει για ΩΡΛ κλινική, ορθοπεδικοί για ουρολογική κ.ο.κ.» Η ΕΙΝΑΠ προειδοποίει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πως «οι νέοι γιατροί δεν είναι «μπαλάκι κανενός» και το ρεύμα μετανάστευσης δεν έχει αντιστραφεί, όπως ισχυριστήκατε πρόσφατα».

Τα μέτρα που πρέπει να παρθούν σύμφωνα με την Ένωση για να αντιστραφεί η κατάσταση είναι τα εξής:
• Μαζικές προσλήψεις μονίμων επιμελητών Β΄.
• Αξιοπρεπές μισθολόγιο και ωρομίσθιο εφημερίας.
• Εκπαιδευτικά προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες. Έξω οι πολυεθνικές απ’ την εκπαίδευση.
• Μία εφημερία τη βδομάδα και την επόμενη μέρα ρεπό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ