Δημόσια ΥγείαΣτ. Βαρδαρός: 94 ΤΟΜΥ σε λειτουργία – Θα ξεπεράσουμε τις 120 μέσα...

Στ. Βαρδαρός: 94 ΤΟΜΥ σε λειτουργία – Θα ξεπεράσουμε τις 120 μέσα στο 2018

- Advertisement -

«Το χρηματοδοτικό ταβάνι μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε περίπου 230 δομές, ενώ μέσα στο χρόνο θα ξεπεράσουμε τις 120 ΤΟΜΥ» όπως δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, υπεύθυνος για την ΠΦΥ, Σταμάτης Βαρδαρός, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

Σύμφωνα με τον κ. Στ. Βαρδαρό, ο ρόλος των ΤΟΜΥ ορίζεται ως πολυιατρεία σε επίπεδο γειτονιάς, με βασικές ειδικότητες γιατρών που μπορούν να λειτουργήσουν ως οικογενειακοί γιατροί, για τον πληθυσμό ευθύνης των δομών, συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων πολιτών. Οι γιατροί στην ΤΟΜΥ της Νικόπολης Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, «διαχειρίστηκαν πάνω από 600 ανασφάλιστα παιδιά στον πρώτο μήνα λειτουργίας της, το 30% αυτών των παιδιών που εξετάστηκαν είχαν πλημμελή ή καθόλου εμβολιασμό και καλύφθηκε το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, μέσα από τη λειτουργία αυτής της δομής».

Αναφερόμενος στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, ο κ. Βαρδαρός σημείωσε: «Υπάρχει ήδη προκήρυξη για προσλήψεις οικογενειακών γιατρών για τις ΤΟΜΥ. Θα υπάρξουν περίπου 900 νέες θέσεις ιατρών. Πρόκειται για συμβάσεις 4 ετών με αποδοχές επιμελητή Α’. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι μετά το πέρας της τετραετούς αυτής σύμβασης, θα έχουν προοπτική μονιμοποίησης στο εθνικό σύστημα υγείας».

Αναχαίτιση του brain drain 
Σχετικά με τις νέες αυτές προσλήψεις, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας επισήμανε πως «είναι ένας τρόπος, ένα μέτρο να αρχίσουμε να αντιστρέφουμε αυτό το φαινόμενο του ‘brain drain’ και να σταματήσουν να φεύγουν στο εξωτερικό οι γιατροί που ολοκληρώνουν την ειδικότητά τους στη χώρα, έτσι ώστε να έχουν μια ευκαιρία απασχόλησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής για τις προσλήψεις στις ΤΟΜΥ παρατάθηκε έως και την Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018 και ώρα 13.00. Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία και την ώρα της οριστικής ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης στον προκαθορισμένο διαδικτυακό τόπο tomy.moh.gov.gr.

Επίσης, η προθεσμία αποστολής-προσκόμισης της τελικής εξατομικευμένης φόρμας υποβολής αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης, με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά παρατείνεται έως και την Δευτέρα 09 Ιουλίου 2018. Επισημαίνεται ότι το εμπρόθεσμο της ταχυδρομικής αποστολής αυτών κρίνεται με βάση την ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης ή τον αριθμό πρωτοκόλλου. Αποστολές με σήμανση πέραν της 9 ης Ιουλίου 2018 δεν γίνονται αποδεκτές και οι αιτήσεις θεωρούνται μη υποβληθείσες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ