ΑΡΘΡΑΣε 7 νοσοκομεία της περιφέρειας οι επόμενες ψυχιατρικές κλινικές

Σε 7 νοσοκομεία της περιφέρειας οι επόμενες ψυχιατρικές κλινικές

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό και προοδευτικό βήμα, χαρακτήρισε το νέο νόμο 4509/2017 για τους αδικοπραγούντες ψυχικά ασθενείς ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ενώ αναφέρθηκε σε σειρά αλλαγών που σχεδιάζονται στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Μιλώντας ο κ. Ξανθός στην ημερίδα με θέμα: «Ο ν. 4509/2017 για τους αδικοπραγούντες ψυχικά ασθενείς – Προκλήσεις για τα συστήματα Δικαιοσύνης και ψυχικής υγείας», επεσήμανε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο ποινικής μεταχείρισης των ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής, είναι αποτέλεσμα της μέγιστης δυνατής πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης.

«Θεωρώ ότι έρχεται να αντιμετωπίσει ένα μελανό σημείο που ήταν γνωστό αλλά έμπαινε πάντα κάτω από το χαλί, ένα μελανό σημείο στη λειτουργία και του σωφρονιστικού συστήματος και του συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη χώρα» τόνισε.

Επίσης ανέφερε ότι ο νέος νόμος αντιμετωπίζει για πρώτη φορά αυτούς τους ασθενείς που έχουν τελέσει, αδικήματα, -κάποια από αυτά και πολύ σοβαρά- όχι μόνο με όρους εγκλεισμού, όρους αποτροπής επικινδυνότητας, ασφάλειας, φύλαξης και τα λοιπά, «αλλά και με όρους εξατομικευμένης και ποιοτικής θεραπευτικής φροντίδας».

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι είναι ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα, ένα προοδευτικό βήμα με πολύ σημαντική επιστημονική τεκμηρίωση και σε εναρμόνιση με τις διεθνείς πρακτικές. Το οποίο όπως είπε είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης.
Εξήγησε ότι υπήρξε ομάδα εργασίας με εκπροσώπηση και από τα δύο Υπουργεία η οποία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα διαβουλεύτηκε, συζήτησε με την επιστημονική κοινότητα, με τους συναρμόδιους, έβγαλε το σχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, υπήρξε εκτεταμένη συζήτηση με τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, με την Ένωση Προστασίας, με το Συνήγορο του Πολίτη, με την Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με όλους τους φορείς που έχουν άποψη και εμπειρογνωμοσύνη για αυτά τα θέματα.

«Νομίζω ότι αυτό είναι μία πολύ σημαντική αλλαγή. Είναι μία αλλαγή παραδείγματος, όπως λέμε κάποιες φορές, και συνάδει και με την προσπάθεια που κάνουμε να μετασχηματίσουμε και το τοπίο συνολικά στο χώρο των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, να επανεκκινήσουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση η οποία επίσης είναι ένα πολύ σημαντικό προοδευτικό βήμα στο σύστημα της ψυχικής υγείας της χώρας μας, το οποίο είχε βαλτώσει τα χρόνια της κρίσης και των περικοπών και που και αυτό προωθεί μια αλλαγή παραδείγματος» υπογράμμισε.

Ανάπτυξη ψυχιατρικών κλινικών σε 7 νοσοκομεία
Κατά τον κ. Ξανθό αυτή η νομοθετική ρύθμιση είναι ένα βήμα για την αποασυλοποίηση ευρύτερα των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, περνώντας από την ασυλική φροντίδα , στη φροντίδα σε επίπεδο κοινότητας, στην έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην εξωιδρυματική και εξωνοσοκομειακή συνεχή παρακολούθηση και φροντίδα των ψυχικά πασχόντων.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως αυτή τη περίοδο γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθούν σε 7 νοσοκομεία της περιφέρειας ψυχιατρικές κλινικές, ώστε να σταματήσει και η συρροή περιστατικών και ειδικά των ακούσιων εισαγωγών, των εισαγγελικών εντολών στα τρία ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία, τα οποία σιγά – σιγά πρέπει να μπουν σε μια διαδικασία μετασχηματισμού και οριστικής υπέρβασης του ασύλου.

Επίσης η φροντίδα των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας προβλέπεται να γίνεται και σε δομές που είναι στην κοινότητα, σε κέντρα ψυχικής υγείας με τη συνδρομή κινητών μονάδων, με τη συνδρομή άλλων εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών.

Παρά την στενότητα των διαθέσιμων πόρων στη χώρας μας ο κ. Ξανθός εξέφρασε την αισιοδοξία μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας με το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος, με την επιστημονική κοινότητα, με τους συναρμόδιους φορείς και τα υπουργεία, μπορεί αυτό το βήμα να υποστηριχθεί, να είναι αποτελεσματικό, να είναι μετρήσιμο και να μεταβάλει πραγματικά «ένα τοπίο, το οποίο δεν περιποιούσε τιμή για το κράτος πρόνοιας στη χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ