Δημόσια ΥγείαΣε ρόλο «ράμπο» οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για τις δαπάνες υγείας

Σε ρόλο «ράμπο» οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για τις δαπάνες υγείας

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Ρόλο «ελεγκτή» για τις δαπάνες υγείας που τον αφορούν αποκτά πλέον κάθε ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ μέσα από τον προσωπικό του ασφαλιστικό φάκελο υγείας.
Ο εν λόγω φάκελος που έχει «ανέβει» ήδη στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, στην ουσία είναι ένα ηλεκτρονικό αρχείο που περιέχει το ασφαλιστικό ιστορικό με όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις, τις νοσηλείες, τα φάρμακα και τις επισκέψεις σε γιατρούς του κάθε ασφαλισμένου.
Ο φάκελος ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή τα στοιχεία περνούν αυτόματα κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Ο κάθε ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο φάκελο του με τους κωδικούς Taxis και μπορεί να ενημερωθεί για όλες τις δαπάνες του και να ελέγξει εάν αυτές όντως έγιναν.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα εντοπίσει μια εξέταση που στην πραγματικότητα δεν έχει κάνει ο ασφαλισμένος στέλνει μήνυμα μέσα από εφαρμογή που βρίσκεται στο φάκελο του και το αίτημα του πηγαίνει για έλεγχο στην Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Δίαυλος «επικοινωνίας»
Από 1ης Σεπτεμβρίου όμως αν ο δικαιούχος ιατρικής περίθαλψης δεν συμφωνεί με μια εξέταση η νοσηλεία που υπάρχει στο φάκελο του με το που δηλώνει ότι την απορρίπτει θα μπλοκάρεται αυτόματα η πληρωμή του παρόχου ακόμα και αν είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης.
Με τον παραπάνω τρόπο ο κάθε ασφαλισμένος που ελέγχει τις δαπάνες που του αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω του φακέλου του, μετατρέπεται ταυτόχρονα και σε ελεγκτή όλων των παρόχων του Οργανισμού.
Η νέα αυτή διαδικασία μπαίνει σε εφαρμογή στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΟΠΥΥ και έχει ως στόχο να ανοίξει ένα δίαυλο «επικοινωνίας» μεταξύ ασθενών και Οργανισμού.
Στα σχέδια του μάλιστα του Οργανισμού είναι να στέλνει μέσω του φακέλου ενημερωτικά μηνύματα στους ασφαλισμένους σε καθημερινή βάση.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο ασφαλιστικός φάκελος ασθενή είναι σε ισχύ εδώ και πολύ καιρό και έχουν εγγραφή περίπου 600.000 ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ