Δημόσια ΥγείαΜε παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό η επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας

Με παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό η επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή 

Σε εφαρμογή τίθεται σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας το σύστημα παραπομπών από του οικογενειακούς γιατρούς για την πρόσβαση των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης για να επισκεφθεί ειδικό γιατρό σε Κέντρο Υγείας, δημόσιο νοσοκομείο η συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει πρώτα να έχει πάρει παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό. Η διαδικασία αφορά τα τακτικά περιστατικά και εξαιρούνται από αυτήν τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.
Συγκεκριμένα , όπως αναφέρεται στην απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και η οποία αναρτήθηκε την Παρασκευή στη Διαύγεια, ο οικογενειακός γιατρός, αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και υποστηρίζει την «κυκλοφορία» του μέσα σε αυτό, ενεργώντας ως πλοηγός».
Επίσης ορίζεται ότι «ο οικογενειακός γιατρός θα παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, και εφόσον δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο».

Στην απόφαση καθορίζονται τρεις κατηγορίες παραπομπών:
• η άμεση παραπομπή, με ισχύ 10 ημερολογιακών ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό ιατρό,
• η προληπτική παραπομπή, με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό ιατρό,
• η παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ δώδεκα (12) μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό ιατρό.

Το παραπεμπτικό
Η παραπομπή από οικογενειακό γιατρό σε γιατρό άλλης ειδικότητας γίνεται ηλεκτρονικά. Ο οικογενειακός γιατρός έως την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος από την HΔΙΚΑ θα πρέπει να συμπληρώσει το έντυπο παραπομπής ασθενή, το όποιο θα εκτυπώνει από την σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή θα το υπογράφει και θα το σφραγίζει και θα το δίνει στον ασφαλισμένο που θα πρέπει να το προσκομίζει στο Κέντρο Υγείας, το νοσοκομείο ή τον συμβεβλημένο γιατρό όπου έχει παραπεμφθεί.
Στο παραπεμπτικό θα αναγράφονται , τα στοιχεία του ασφαλισμένου, η διάγνωση και τα στοιχεία παραπομπής.

Το ραντεβού με τον ειδικό γιατρό
Για την επίσκεψη σε ειδικό ιατρό μετά από παραπομπή ο ασφαλισμένος θα πρέπει να κλείσει ραντεβού ηλεκτρονικά , μέσω της υπάρχουσα διαδικτυακής εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ.
Ο λήπτης υπηρεσιών υγείας, κάνοντας χρήση της παραπομπής, έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει επίσκεψη κατά προτεραιότητα στο σύστημα ΠΦΥ. Όπως ορίζεται στην απόφαση «σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο λήπτης υπηρεσιών υγείας μπορεί να προγραμματίσει την επίσκεψή του σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους. Για τον προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ ΑΕ)».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ