Δημόσια ΥγείαΝοσηλευτές καταγγέλλουν πως ασθενείς με αυτισμό εισάγονται στα Ψυχιατρεία

Νοσηλευτές καταγγέλλουν πως ασθενείς με αυτισμό εισάγονται στα Ψυχιατρεία

- Advertisement -

Τουλάχιστον τρία άτομα με αυτισμό εισήχθησαν τις τελευταίες εβδομάδες στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ Δαφνί) και στο Δρομοκαϊτειο, παρά τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις του προσωπικού σχετικά με την καταλληλότητα των ψυχιατρείων για τη φιλοξενία ασθενών με αυτισμό, όπως καταγγέλλουν οι νοσηλευτές.

Οι νοσηλευτές των ψυχιατρείων του ΕΣΥ θεωρούν πως αυτές οι νοσηλείες δρομολογούνται ουσιαστικά λόγω της έλλειψης ειδικών δομών για άτομα με αυτισμό ή και νοητική υστέρηση.

Η πρώτη εισαγωγή η οποία περιήλθε σε γνώση του του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Αττικής (ΣΥΝΟΨΥΝΟ ΕΣΥ Αττικής) έγινε το καλοκαίρι και αφορούσε ασθενή με αυτισμό που εισήχθη με εισαγγελική εντολή στο Δρομοκαϊτειο, παρά τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Παραμονές ασθενών

Ο ασθενής νωρίτερα νοσηλευόταν σε δομή ΜΚΟ για άτομα με αυτισμό, η οποία αρνήθηκε εγγράφως να παρατείνει τη φιλοξενία του.

Η νοσηλεύτρια προϊσταμένη του Δρομοκαϊτείου προσπάθησε να διασφαλίσει την παραμονή του ασθενή στο ψυχιατρείο, παραχωρώντας μονόκλινο δωμάτιο ενώ και οι γιατροί επέτρεψαν στους γονείς να παραμείνουν κοντά στον ασθενή για όσο το επιθυμούν.

Κριτήριο για την απόφαση αυτή υπήρξε η γνώση των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων ενός ασθενή με αυτισμό. Άλλοι δύο ασθενείς με αυτισμό μεταφέρθηκαν πρόσφατα από το ψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» στο ΨΝΑ Δαφνί.

«Παρόμοια περιστατικά νοσηλεύονται κατά διαστήματα, τόσο στο ίδιο νοσηλευτικό τμήμα όσο και σε άλλες ψυχιατρικές κλινικές των ΨΝΑ Δαφνί και Δρομοκαΐτειο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Ν. Αττικής, τονίζοντας πως τα ψυχιατρικά τμήματα είναι άκρως ακατάλληλα για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε νοσηλεία και θεραπεία.

Κατάλληλη φροντίδα

«Ο χώρος, ο τρόπος λειτουργίας των ψυχιατρικών κλινικών, οι υποδομές και η εκπαίδευση του προσωπικού, δεν πληρούν τις προδιαγραφές, ώστε να παρέχουν την κατάλληλη φροντίδα και θεραπεία στους συγκεκριμένους ασθενείς» διευκρινίζει ο Σύλλογος.

Επισημαίνει δε πως «η μεικτή νοσηλεία ασθενών με αυτισμό, με ψυχιατρικούς ασθενείς (ακούσιες – εκούσιες νοσηλείες, ψυχιατροδικαστικοί ασθενείς), δυναμιτίζει το ήδη βεβαρημένο θεραπευτικό περιβάλλον (υπερπληρότητα κλινών, υποστελέχωση), προκαλώντας ιδιαίτερες δυσχέρειες και προβλήματα στο συνεχές της θεραπείας του συνόλου των ασθενών, ενώ παράλληλα, ελλοχεύει ο κίνδυνος εκδήλωσης αυτοκαταστροφικών και ετεροκαταστροφικών συμπεριφορών προς το σύνολο των ασθενών, των πολιτών (επισκεπτήριο) και των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Από το θεραπευτικό σκέλος δε, η παραμονή των αυτιστικών ασθενών σε ψυχιατρικό τμήμα δεν έχει κανένα θεραπευτικό αποτέλεσμα τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, διότι απαιτείται συγκεκριμένο θεραπευτικό περιβάλλον για τη θεραπεία τους» καταλήγει.

 

https://healthpharma.gr/apognosi-2000-oikogeneies-nosileuton-nosokomeion-kuklika-oraria/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ