Δημόσια ΥγείαΣτην Γερμανία το know how στις μεταδιδόμενες ασθένειες από την Ελλάδα

Στην Γερμανία το know how στις μεταδιδόμενες ασθένειες από την Ελλάδα

- Advertisement -

Στη νότια Γερμανία έφτασε πριν από δύο χρόνια το κουνούπι «τίγρης της Ασίας», διαβιβαστής μιας μεγάλης γκάμας ασθενειών. Και εκεί που σε περιοχές όπως το Φράιμπουργκ, οι άνθρωποι δεν ήξεραν τι σημαίνει όχληση από τα κουνούπια, άρχισαν σιγά-σιγά να ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο είδος κουνουπιού που «μετακομίζει» σε βορειότερες περιοχές της Ευρώπης. Παράλληλα, κάθε άνοιξη ανεβαίνει η στάθμη των νερών του ποταμού Ρήνου με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν δάση και μεγάλες εκτάσεις δημιουργώντας ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη των πληθυσμών των κουνουπιών. «Πονοκέφαλο», άλλωστε, στους οργανισμούς καταπολέμησης κουνουπιών της Γερμανίας προκαλεί ο ιός  που έχει εντοπιστεί σε πτηνά και θεωρείται αντίστοιχος με εκείνον του ιού του Δυτικού Νείλου.

Τα δεδομένα αυτά συζητούσαν το περασμένο χρονικό διάστημα στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ελέγχου Κουνουπιών (European Mosquito Control Association, EMCA), Γερμανοί ειδικοί με Έλληνες συναδέλφους τους, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν εγκαταστήσει και λειτουργούν με επιτυχία ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τη λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου.

Κεντρικό ρόλο στο σύστημα έχουν τα ίδια τα κουνούπια, που «συλλαμβάνονται» σε ειδικές παγίδες και εξετάζονται σε διαπιστευμένα εργαστήρια για να διαπιστωθεί μετά αν φέρουν ιούς όπως αυτός του Δυτικού Νείλου, αλλά και νεαρά κοτοπουλάκια, στα οποία γίνονται αιμοληψίες για να διερευνηθεί, επίσης, η ύπαρξη του ιού. «Πρόκειται για ένα σύστημα αξιόπιστο, λειτουργικό, εύκολο και σχετικά οικονομικό» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της εταιρίας «Οικοανάπτυξη», Δρ. Σπύρος Μουρελάτος, τέως πρόεδρος της EMCA και συντονιστής του διμερούς ερευνητικού έργου συνεργασίας Ελλάδας – Γερμανίας με τον τίτλο: «εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τις μεταδιδόμενες ασθένειες από κουνούπια». Με αφορμή το γερμανικό ενδιαφέρον για τις πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα αλλά και τη μεταφορά της σχετικής τεχνογνωσίας στη Γερμανία, γνωστοποιεί ότι η σχετική συνεργασία έχει ήδη ξεκινήσει, μετά από μια περίοδο προεργασίας από τον περασμένο Απρίλιο, ενώ θα διαρκέσει για τα επόμενα τρία χρόνια.

Αναφερόμενος στους στόχους του έργου που ξεκίνησε με τη Γερμανική πλευρά, σημειώνει ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται η σύνδεση μεταξύ ευρωπαϊκών φορέων υψηλού κύρους (Ινστιτούτο Bernhard Noht, Οργανισμός Καταπολέμησης Κουνουπιών Γερμανίας KABBS, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και «Οικοανάπτυξη») στην ανίχνευση ιών για την επιτήρηση και την καταπολέμηση των πληθυσμών των κουνουπιών, η μετα-ανάλυση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί από το 2010 και μετά στη βόρεια Ελλάδα για την επιδημία του Δυτικού Νείλου, η προώθηση τρόπων εντοπισμού περιοχών υψηλού κινδύνου και ο προσδιορισμός του κρίσιμου χρονικού διαστήματος στο οποίο πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις, αλλά και η δημιουργία καλών πρακτικών, καινοτόμων εργαλείων και μεθόδων για την καταπολέμηση των κουνουπιών στο αστικό περιβάλλον

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ