ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΒία, κλοπές, ρουσφέτια και θάνατοι σε ημερήσια διάταξη στα Κέντρα Υγείας

Βία, κλοπές, ρουσφέτια και θάνατοι σε ημερήσια διάταξη στα Κέντρα Υγείας

- Advertisement -

Απώλειες ανθρώπινων ζωών, έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, κρούσματα βίας και ρουσφέτια αποτελούν χαρακτηριστικά της καθημερινότητας στα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν, χαρακτηριστική αποτελεί η περίπτωση της 48χρονης μητέρας που έχασε τη ζωή της, καθώς η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου Θεσπρωτίας.

Η γυναίκα, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, αισθάνθηκε αδιαθεσία το απόγευμα και μεταφέρθηκε στο ΚΥ Μαργαριτίου, που απείχε 50 μέτρα από το σπίτι της, αλλά η δομή ήταν κλειστή, αφού κλείνει στις 15:00 μ.μ. λόγω της έλλειψης γιατρών. Ωστόσο, δεν διαθέτει και ασθενοφόρο, και κλήθηκε ασθενοφόρο από το ΚΥ Ηγουμενίτσας και τελικά διακομίσθηκε στο τελευταίο, αλλά δεν κατέστη εφικτό να κρατηθεί στη ζωή και κατέληξε στις 22:00 το βράδυ.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «οι γιατροί του Κέντρου Υγείας είναι πεπεισμένοι ότι πιθανότατα θα έσωζαν τη γυναίκα εάν το Κέντρο Υγείας ήταν ανοικτό, που ήταν γνωστό το ιστορικό της», ενώ προστίθεται ότι «η γυναίκα χάθηκε επειδή αντιμετώπισε πρόβλημα σε μονή ημέρα του μήνα».

Το Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου,που εξυπηρετεί 5.000 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα και διπλάσιους το καλοκαίρι, και απέχει 60 χλμ από το Νοσοκομείο Πρέβεζας, 28 χλμ από ΚΥ Ηγουμενίτσας (ΤΕΠ) και 24 χλμ από το ΚΥ Πάργας, λόγω έλλειψης γιατρών εφημερεύει μόνο τις ζυγές μέρες του μήνα και τις υπόλοιπες έως τις 15:00 μ.μ. Τις μονές ημέρες το μήνα εφημερεύει το Κέντρο Υγείας Πάργας.

Βιαιοπραγίες και κλοπές σε ημερήσια διάταξη
Ένα νέο κρούσμα βίας κατά νοσηλευτή στο Κέντρο Υγείας της Σαλαμίνας, που δίνει στο δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ επαναφέρει το θέμα της πλημμελούς φύλαξης των δημοσίων δομών υγείας.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, πρόσφατα, νοσηλευτής ξυλοκοπήθηκε από συνοδούς ασθενή κατά τη διάρκεια της ιατρικής εξέτασης. Επίσης, το τελευταίο χρονικό διάστημα σημειώνονται απανωτά περιστατικά διαρρήξεων σε οχήματα στο προαύλιο του ΚΥ.

Κρούσμα βίας κατά γιατρού σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα και κατά γιατρού του του Κέντρου Υγείας Λυγουριού που κάνει εφημερίες στο Νοσοκομείο Ναυπλίου λόγω έλλειψης γιατρών.

Ο γιατρός δέχθηκε επίθεση από ομάδα ατόμων που τον γρονθοκόπησαν πολλές φορές.

Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου καταγγέλλει ότι υπάρχει μόλις ένα άτομο για τη φύλαξη του χώρου.

Η ΠΟΕΔΗΝ συμπληρώνει ότι τα προαναφερόμενα δεν είναι τα μοναδικά περιστατικά βίας σε υγειονομικές δομές, ζητώντας «κονδύλια για την πρόσληψη φυλάκων με συμβάσεις εργασίας».

Ρουσφέτια στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας
Τέλος, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ρουσφετολογική τοποθέτηση νοσηλεύτριας στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας, με απόσπαση λόγω συνυπηρέτησης με ένστολο σύζυγο χωρίς να υπάρχει ανάγκη από νοσηλευτικό προσωπικό στη συγκεκριμένη δομή.

«Ο σύζυγος ένστολος υπηρετεί σε Στρατιωτική Μονάδα της περιφέρειας Διδυμοτείχου στην οποία βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου που στενάζει από τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού», όπως υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ παραθέτοντας και σχετική επιστολή του επιστολή του διευθυντή του Κέντρου Υγείας και του Σωματείου Εργαζομένων, όπου ζητείται μάλιστα να μην ικανοποιούνται αιτήματα αποσπάσεων νοσηλευτικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας, διότι το υπάρχον προσωπικό καλύπτει τις ανάγκες, ενώ «οι οι νοσηλεύτριες που αποσπώνται από εδώ και στο εξής για συνυπηρέτηση με ένστολο σύζυγο να τοποθετούνται στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και όχι στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας όπως έχει το δικαίωμα εκ του νόμου ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ