Δημόσια ΥγείαΑυλαία για γυαλιά χωρίς προπληρωμή στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Αυλαία για γυαλιά χωρίς προπληρωμή στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

- Advertisement -
  • Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή

Εγκαινιάστηκε το νέο σύστημα για την προμήθεια γυαλιών οράσεως χωρίς προπληρωμή από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, με την υπογραφή των πρώτων συμβάσεων μεταξύ οπτικών και Οργανισμού.

Μπορεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ) να λέει «όχι» στις νέες συμβάσεις εκφράζοντας τον φόβο ότι ο ΕΟΠΥΥ θα καθυστερεί να τους πληρώνει, όμως αρκετοί ιδιοκτήτες καταστημάτων οπτικών ειδών σε τέσσερεις περιοχές της χώρας υπέγραψαν τις νέες συμβάσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Διοικητικού Συμβούλιο του Οργανισμού την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018.

Πλέον οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να προμηθεύονται γυαλιά οράσεως και άλλα οπτικά είδη χωρίς να χρειάζεται να προπληρώνουν τη δαπάνη, καθώς ο Οργανισμός θα αποζημιώνει το συμβεβλημένα κατάστημα οπτικών αντί για τον ασφαλισμένο.

Οι νέες συμβάσεις όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ αφορούν καταστήματα οπτικών που δραστηριοποιούνται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Σέρρες, ενώ σταδιακά αναμένεται να δημιουργηθεί ένα πανελλαδικό δίκτυο συμβεβλημένων παρόχων, αφού σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμούν για έγκριση νέες συμβάσεις και για άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο δίκτυο παρόχων θα είναι σε ισχύ και το παλιό και το νέο σύστημα αποζημίωσης των οπτικών ειδών. Όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ « δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για την ένταξη των οπτικών καταστημάτων στο δίκτυο, η έγκαιρη όμως εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι σημαντική τόσο για την άμεση ένταξη στο δίκτυο όσο και για την εξυπηρέτηση των Πολιτών».

Ειδική σήμανση
Όσο για τα συμβεβλημένα καταστήματα όπου δεν θα χρειάζεται να προπληρώνουν οι ασφαλισμένοι, θα φέρουν μέσα στις επόμενες ημέρες ειδική σήμανση η οποία θα αναγράφει «Συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ» και θα πιστοποιεί ότι πρόκειται για συμβεβλημένους παρόχους ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Οργανισμός θα δημιουργήσει και τηλεφωνική γραμμή για την ενημέρωση των ασφαλισμένων .

Καταλυτικό ρόλο τελικά για το πόσοι οπτικοί ακόμα θα υπογράψουν τις νέες συμβάσεις, θα παίξει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Αν ο αριθμός των ασφαλισμένων που προτιμά να προμηθεύεται γυαλιά οράσεως από τα συμβεβλημένα καταστήματα οπτικών αυξηθεί, πολλοί οπτικοί θα αναγκαστούν τελικά να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις για να μην χάσουν την πελατεία τους.

Βέβαια υπενθυμίζουμε ότι ο κλειστός προϋπολογισμός για την παροχή οπτικών ειδών έχει καθοριστεί από το Υπουργείο Υγείας στα 50 εκατ. ευρώ για το 2018 και σε περίπτωση που σημειωθεί υπέρβαση του ορίου δαπανών η διαφορά θα καλύπτεται από τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ καταστήματα οπτικών υπό τη μορφή του claw back.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ