Δημόσια ΥγείαΈνταξη της πολλαπλής σκλήρυνσης στις μη αναστρέψιμες παθήσεις

Ένταξη της πολλαπλής σκλήρυνσης στις μη αναστρέψιμες παθήσεις

- Advertisement -

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση που θα τροποποιεί τον Πίνακα Μη Αναστρέψιμων Παθήσεων συμπεριλαμβάνοντας για πρώτη φορά σε αυτές τις προϊούσες μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης δίνοντας μια ανάσα σε χιλιάδες πάσχοντες με βαριά αναπηρία που δεν θα χρειαστεί να περνούν τακτή αξιολόγηση αναπηρίας.
Την παραπάνω ενημέρωση έλαβε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) σε συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Α. Πετρόπουλο και την Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Σ. Βρακά με θέμα την δημοσίευση του νέου Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ) καθώς και την συμπερίληψη της ΠΣ στον Πίνακα των Παθήσεων των οποίων η διάρκεια καθορίζεται επ΄αόριστον.
Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο αναθεωρήθηκε και εκδόθηκε ο νέος, ενιαίος πίνακας προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας, ενώ υπουργική απόφαση του προηγούμενου μήνα διευρύνει τις μη αναστρέψιμες παθήσεις από 43 σε 143. Όμως σε αυτές δεν περιλαμβανόταν η σκλήρυνση κατά πλάκας, με αποτέλεσμα να αντιδράσει έντονα η ΠΟΑμΣΚΠ.
Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή για τον προσδιορισμό των ποσοστών αναπηρίας και των μη αναστρέψιμων παθήσεων συνεδρίασε εκ νέου μετά από παρέμβαση της Υπουργός Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου.
Τελικά , η επιτροπή εισηγήθηκε την ένταξη στις μη αναστρέψιμες παθήσεις της ασθένειας της πολλαπλής σκλήρυνσης , στις περιπτώσεις της πρωτοπαθώς ή δευτεροπαθώς προϊούσας μορφής της νόσου όπου ο πάσχων δεν επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα λειτουργικότητας
Η πρόεδρος της ΠΟΑμΣΚΠ κ. Βάσω Μαράκα στη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Πετρόπουλο και την κ. Βρακά εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της για την πρωτοβουλία της Υπουργού Εργασίας να ζητήσει την επανασυνεδριάση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία τελικώς γνωμοδότησε θετικά για την συμπερίληψη μορφών της ΠΣ στον Πίνακα των Μη-Αναστρέψιμων Παθήσεων.
Εδώ θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι με την ένταξη μίας νόσου στην μη αναστρέψιμες παθήσεις σημαίνει πως με τη διάγνωση της πάθησης αποδίδεται ποσοστό αναπηρίας 50% και οι ασθενείς δεν χρειάζεται να περνούν ανά 2 η 4 χρόνια από τις επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Η κ. Μαράκα εξέφρασε και πάλι πως πάγιο αίτημα της ΠΟΑμΣΚΠ είναι να ενταχθεί η ΠΣ ως αυτόνομο νόσημα στον Πίνακα και στον ΕΠΠΠΑ το ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας αυτής της πολυπαραγοντικής νόσου να ανέλθει σε 50% με την διάγνωση.
Ο κ. Περόπουλος από την πλευρά του αναγνώρισε την σοβαρότητα αυτής της ανίατης νόσου, αλλά επεσήμανε πως εξαιτίας του μεγάλου εύρους συμπτωμάτων και της διαφορετικής εξέλιξης για τον κάθε ασθενή, η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει πως οι γνωμοδοτήσεις της αφορούν τους πάσχοντες που έχουν πραγματικά ανάγκη τη μέριμνα της Πολιτείας .
Διευκρινίσε δε, πως ο Πίνακας αφορά παθήσεις που αφήνουν μη-αναστρέψιμη αναπηρία στον πάσχοντα και δεν εξετάζεται η χρονιότητα χωριστά από την μη αναστρεψιμότητα μιας νόσου. Αυτός είναι και ο λόγος που συμπεριλήφθηκαν στον Πίνακα δυο διαρκώς επιδεινούμενες μορφές της ΠΣ που επιστημονικά τεκμηριωμένα οδηγούν σε βαριά αναπηρία.
Η κ. Βρακά διαβεβαίωσε τις εκπροσώπους της ΠΟΑμΣΚΠ πως η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή έχει παράσχει πραγματικά αξιόλογο επιστημονικό έργο, και τυχόν λάθη και σημαντικές παραλείψεις που έχουν επισημανθεί διορθώνονται με την επικείμενη αναθεώρηση. «Το έργο της Επιτροπής είναι διαρκές, λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα» είπε χαρακτηριστικά.
Τόσο ο Υφυπουργός όσο και η κ. Βρακά άκουσαν με προσοχή τις προτάσεις της ΠΟΑμΣΚΠ, και έδωσαν έμφαση στο γεγονός πως τα επιστημονικά τεκμηριωμένα αιτήματα έχουν μεγάλη βαρύτητα στις γνωμοδοτήσεις της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ