Τις ζωές 300 εκατ. ανθρώπων θα στοιχίσει η μετάλλαξη της γρίπης

«Μην πανικοβληθείτε! Η επιδημία γρίπης που θα μπορούσε να σκοτώσει 300 εκατομμύρια ανθρώπους ξεκινάει σήμερα». Με αυτό τον τίτλο το βρετανικό Cambridge News κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια πανδημία φονικής γρίπης που θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων και να γονατίσει την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με δηλώσεις του δρ Τζόναθαν Κουίκ, επικεφαλής του Global Health Council μια νέα πανδημία γρίπης, παρόμοια με την ισπανική που στοίχισε τις ζωές 25 εκατομμύρια ανθρώπων το 1918 βρίσκεται προ των πυλών.
«Οι συνθήκες είναι δυστυχώς ιδανικές. Και θα μπορούσε να ξεσπάσει ακόμη κι αύριο» όπως τονίζει, υπογραμμίζοντας πως «Κάπου εκεί έξω υπάρχει ήδη ένας ιός γρίπης στο κυκλοφορικό σύστημα ενός πουλιού, μιας νυχτερίδας, ενός πιθήκου ή ενός χοίρου κι ετοιμάζεται να περάσει σε κάποιον άνθρωπο», τονίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί μέσα σε λίγες μέρες.

Ανάπτυξη εμβολίων
«Επί 100 χρόνια αναπτύξαμε άθελα μας μια αποτελεσματική μέθοδο για να βοηθήσουμε τη γρίπη να μας σκοτώσει. Πρόκειται για τον εθισμό μας στο φτηνό χοιρινό ή το κρέας κοτόπουλου και τη βιομηχανία που το συντηρεί».
Δεδομένου ότι οι άνθρωποι δεν θα έχουν -σε πρώτη τουλάχιστον φάση- ανοσία σε μια τέτοια νέα μορφή γρίπης, ο ιός θα μπορούσε να σκοτώσει πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε μια διετία, όπως δηλώνει ο δρ Κουίκ.
Ο Αμερικανός ειδικός υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι «το σημαντικότερο που θα πρέπει να κάνει η ανθρωπότητα είναι να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά όλων των ιών γρίπης. Ως γιατρός γνωρίζω ότι τίποτε δεν παρέχει τόσο αποτελεσματική προστασία όσο τα εμβόλια».
Έξι ομάδες ερευνητών εργάζονται αυτή την περίοδο ανά την υφήλιο πυρετωδώς για να αναπτύξουν ένα υλικό που θα επιτίθεται σε βασικό μόριο του ιού της γρίπης, ώστε να αναπτύξουν ένα εμβόλιο αποτελεσματικό για όλους τους ιούς της γρίπης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ