Δημόσια ΥγείαΔιευκρινίσεις ΕΟΠΥΥ για το σύστημα οικογενειακών γιατρών - Τι ισχύει

Διευκρινίσεις ΕΟΠΥΥ για το σύστημα οικογενειακών γιατρών – Τι ισχύει

- Advertisement -

Σε σειρά διευκρινίσεων προχωρά το υπουργείο Υγείας αναφορικά με το θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού που ετέθη από σήμερα σε εφαρμογή παρά το γεγονός ότι μόλις 465 γιατροί (παθολόγοι, γενικοί γιατροί, παιδίατροι) έχουν συμβληθεί για καλύψουν τον πληθυσμό της χώρας.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί (ειδικότητας γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής) έχουν επικουρικό ρόλο συμπληρώνοντας τις υπηρεσίες που παρέχουν οι οικογενειακοί γιατροί των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ.

Το νέο σύστημα συμβάσεων έχει ως κύρια χαρακτηριστικά:

  • τη δέσμευση συγκεκριμένου χρόνου καθημερινά για την φροντίδα των πολιτών έτσι ώστε να συμπληρώνονται 20 ώρες την εβδομάδα για όλο το μήνα,
  • την έγκαιρη δήλωση ωραρίου, ημερών και ωρών εργασίας ανά εβδομάδα με ανάρτησή τους στην είσοδο του ιατρείου και στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Έτσι σύμφωνα με το υπουργείο ενώ με το παλιό σύστημα, οι περίπου 1.700 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι μπορούσαν να πραγματοποιήσουν περίπου 340.000 επισκέψεις μηνιαίως, προς το παρόν οι περίπου 600 που έχουν ήδη συμβληθεί, μπορούν, λόγω του αυξημένου διαθέσιμου χρόνου, να πραγματοποιήσουν περίπου 200.000 ραντεβού.

Ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να έχει ανοιχτή πρόσκληση για τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών στο δίκτυο των συμβεβλημένων του.

Επίσης, οι οικογενειακοί γιατροί που προσλαμβάνονται στις ΤΟΜΥ ανταποκρίνονται ήδη σε ένα σημαντικό όγκο επισκέψεων για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Παράλληλα, ακολουθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, η προκήρυξη 450 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, διαφόρων ειδικοτήτων, για τα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου όλης της χώρας.

Το δε σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ ή σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς ειδικοτήτων θα εφαρμοστεί σταδιακά από 1/1/2019 αναλογικά με το επίπεδο κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακούς ιατρούς.

Μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι θα εξακολουθήσουν να επισκέπτονται δωρεάν και χωρίς παραπεμπτικό τους συμβεβλημένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Τέλος τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται χωρίς καμιά παραπομπή, σε όλες τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, πρώην μονάδες ΠΕΔΥ, Περιφερειακά Ιατρεία) και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης (Νοσοκομεία).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ