Το φαινόμενο selfie: 259 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους για μία φωτογραφία

Η φρενίτιδα για το φαινόμενο της τέλειας selfie έχει «κόψει το νήμα» σε εκατοντάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, καθώς υπολογίζεται πως πάνω από 250 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία 6 χρόνια για μια… φωτογραφία – συνήθεια που εν τέλει αποτελεί ψυχική διαταραχή.

Selfie

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το ινδικό Ινστιτούτο Ιατρικών επιστημών, οι οποίοι συγκέντρωσαν στοιχεία από ειδήσεις για θανάτους από selfie από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2017.

Οι περισσότεροι θάνατοι λόγω selfies συνέβησαν σε Ινδία, Ρωσία, ΗΠΑ και Πακιστάν. Το 72% των θυμάτων ήταν άνδρες κάτω των 30 ετών και αυτό επειδή είναι πιο ριψοκίνδυνοι.

Αν και οι γυναίκες τραβούν περισσότερες selfies, οι άνδρες είναι αυτοί που προσπαθούν να κάνουν το κάτι παραπάνω στις φωτογραφίες τους, για παράδειγμα, να βγάλουν μια selfie στην άκρη ενός γκρεμού).

Οι πιο συνήθεις αιτίες θανάτου από selfie είναι ο πνιγμός, συγκρούσεις με οχήματα, πτώσεις, φωτιές – ακόμα και από επιθέσεις από άγρια ζώα.

Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά, καθώς δεν καταγράφονται όλοι οι θάνατοι από selfies (συνήθως προσάπτονται σε άλλες αιτίες, όπως σε τροχαία δυστυχήματα) ούτε καλύπτονται πάντα από τα μέσα ενημέρωσης.

Selfie

Η έρευνα καταλήγει ότι: «Νέοι και τουρίστες αισθάνονται την ανάγκη να ξεχωρίσουν, δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και λαμβάνοντας likes και σχόλια ως ανταμοιβή. Δεν είναι επικίνδυνες οι selfies καθεαυτές, αλλά η ανθρώπινη συμπεριφορά που τις συνοδεύει θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους».

Οι ερευνητές προτείνουν να απαγορευθούν οι selfies σε τουριστικά αξιοθέατα, όπως οι κορυφές βουνών, οι γέφυρες και τα ψηλά κτίρια.

Ψυχική διαταραχή η εμμονή με τις selfies

Η εμμονή του να βγάζει κανείς τον εαυτό του φωτογραφία (selfies), ανακηρύσσεται σε ψυχική διαταραχή. Επιστημονική έρευνα για την ψυχική αυτή πάθηση φέρει την ονομασία… selfitis!

Σύμφωνα με τους ερευνητές όσοι υποφέρουν από αυτή τη διαταραχή θεωρούν ότι οι selfies τους δημιουργούν θετικά συναισθήματα.

selfie

Η λήψη των selfies σε συνδυασμό με το ποστάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους μειώνουν το στρες. Νιώθουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, τους δίνουν τη δυνατότητα να εκφράζονται, να ενισχύουν το κοινωνικό τους στάτους, αλλά και να νιώσουν πιο δημοφιλείς.

Ο όρος selfitis, η εμμονή με τις selfies δηλαδή, πρωτοεμφανίστηκε το 2014 σε ένα άρθρο της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχιάτρων που σημείωνε ότι θα έπρεπε να θεωρηθεί ψυχική διαταραχή.

Τώρα όμως μια νέα έρευνα έρχεται για να δώσει και επίσημα επιστημονικό τόνο σε αυτή τη τάση που πλήττει κυρίως τη νέα γενιά που έχει εθιστεί με τα smartphones.

«Συνήθως όσοι έχουν αυτή την πάθηση, πάσχουν από έλλειψη αυτοπεποίθησης και προσπαθούν να ταιριάξουν με τους γύρω τους και μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα άλλων δυνητικά εθιστικών συμπεριφορών», λέει ο ερευνητής Janarthanan Balakrishnan.

Κλίμακα Σελφίτιδας

Οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν το φαινόμενο με τις selfies μετά την ανάδειξη και άλλων παρόμοιων παθήσεων που έχουν άμεση σχέση με την τεχνολογία και πως επηρεάζουν τη ζωή μας, όπως η «nomophobia», δηλαδή η φοβία του να μην έχεις διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή στο χέρι σου ένα κινητό.

selfie

Στην έρευνα του Mark Griffiths συμμετείχαν πάνω από 400 άνδρες και γυναίκες από την Ινδία, η οποία έχει τους περισσότερους χρήστες Facebook ως χώρα.

Κατάφεραν να δημιουργήσουν τη Selfitis Behaviour Scale (Κλίμακα Συμπεριφοράς Σελφίτιδας), με την οποία μπορεί να καθοριστεί σε πόσο σοβαρό βαθμό πάσχει κάποιος από την εν λόγω πάθηση (ψυχική διαταραχή).

«Τώρα, που η ύπαρξη αυτής της ψυχικής διαταραχής αναγνωρίστηκε επισήμως, ελπίζουμε ότι θα διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουμε περισσότερα για το πώς και γιατί οι άνθρωποι αναπτύσσουν αυτήν την δυνητικά εμμονική συμπεριφορά και τι μπορεί να γίνει για να βοηθούν όσοι πάσχουν από οξεία σελφίτιδα» κατέληξε ο ερευνητής Janarthanan Balakrishnan.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ