Δημόσια ΥγείαΤα 10 συγκλονιστικότερα λάθη στα ιατρικά χρονικά -Το κόστος στους ασθενείς

Τα 10 συγκλονιστικότερα λάθη στα ιατρικά χρονικά -Το κόστος στους ασθενείς

- Advertisement -

Οι συγκλονιστικές ιστορίες που θα διαβάσετε στη συνέχεια καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι επάνω στο χειρουργικό τραπέζι τα ιατρικά λάθη μπορεί να αποβούν μοιραία τόσο για την ίδια τη ζωή του ασθενούς, όσο και για τη μελλοντική ποιότητα ζωής που θα έχει. Γιατί τα λάθη μπορεί να είναι ανθρώπινα -όπως συνηθίζουμε να λέμε-, όμως για τους γιατρούς στοιχίζουν συνήθως μια ζωή! Στην ιστορία της ιατρικής επιστήμης έχουν καταγραφεί αμέτρητα περιστατικά αμέλειας ή αδιαφορίας των γιατρών, με κορυφαία τα 10 ιατρικά λάθη που ακολουθούν…

Οι συγκλονιστικές ιστορίες που θα διαβάσετε στη συνέχεια καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι επάνω στο χειρουργικό τραπέζι τα ιατρικά λάθη μπορεί να αποβούν μοιραία τόσο για την ίδια τη ζωή του ασθενή όσο και για τη μελλοντική ποιότητα ζωής που θα έχει.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

1. Η κλινική χρησιμοποίησε… λάθος σπέρμα!

Η κ. Nancy Andrews από τη Νέα Υόρκη προσπαθούσε χρόνια μαζί με το σύζυγό της να αποκτήσουν ένα παιδί. Μετά από πολλές αποτυχημένες απόπειρες εξωσωματικής εν τέλει κατάφεραν να ακούσουν το πολυπόθητο νέο από το στόμα των γιατρών. Η εγκυμοσύνη της Nancy πήγε πολύ καλά και το ζευγάρι περίμενε με αγωνία να σφίξει στην αγκαλιά του το πρώτο του παιδί. Όταν, όμως, η γυναίκα έφερε στον κόσμο το μωρό, όλοι κατάλαβαν… το λάθος! Το νεογέννητο ήταν πιο σκούρο από όσο περίμεναν με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν μια σειρά από εξετάσεις και τεστ DNA προκειμένου να αποκαλυφθεί εν τέλει ότι ο εμβρυολόγος στην κλινική είχε μπερδεψει τα σπερματοζωάρια, χρησιμοποιώντας κατά λάθος σπέρμα άλλου άντρα για να γονιμοποιήσει τα ωάρια της Nancy.

2. Η μεταμόσχευση καρδιάς είχε επιτυχία αλλά η ασθενής πέθανε!

Ήταν μόλις 17 ετών όταν το πρόβλημα που αντιμετώπιζε με την καρδιά της επιδεινώθηκε. Η Μεξικάνα Jesica Santillan ήρθε στις ΗΠΑ με την οικογένειά της προκειμένου να επισκεφθεί διάφορους γιατρούς και να λάβει θεραπεία. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι έπρεπε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, καθώς αυτός ήταν ο μόνος δρόμος προς τη σωτηρία. Η καρδιά βρέθηκε μετά από λίγο καιρό και έφτασε η πολυπόθητη ώρα της μεταμόσχευσης, η οποία μάλιστα πήγε πολύ καλά. Η Jesica, όμως πέθανε δύο εβδομάδες μετά γιατί οι γιατροί είχαν ξεχάσει να ελέγξουν τη συμβατότητα της καρδιάς του δότη με τη νεαρή κοπέλα!

3. Μία λάθος διάγνωση του στοίχισε έναν… όρχι!

Πάντως, σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου, το 70% των Ελλήνων ανησυχούν ότι θα υποστούν ένα ιατρικό σφάλμα (ιατρικά λάθη), ενώ το 13% δηλώνουν ότι έχουν ήδη υποστεί ιατρικό σφάλμα σε νοσοκομείο.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 47χρονος βετεράνος πιλότος της πολεμικής αεροπορίας κ. Benjamin Houghton ένιωθε πόνους στον αριστερό του όρχι, ενώ μια επίσκεψη στο νοσοκομείο West Los Angeles VA Medical Center έμελλε να του αλλάξει τη ζωή. Οι γιατροί που τον εξέτασαν αποφάνθηκαν ότι ο όρχις έπρεπε να αφαιρεθεί επειδή υπήρχε καρκινικός όγκος. Και έτσι έγινε, μόνο που στις εξετάσεις που ακολούθησαν αποδείχτηκε ότι κανένας καρκίνος δεν υπήρχε. Το λάθος, όμως, είχε γίνει και ο Benjamin ακρωτηριάστηκε… κατά λάθος. Η συνέχεια βρήκε γιατρούς και ασθενή στα δικαστήρια, κάνοντας τον άτυχο άντρα πλουσιότερο κατά 200.000 δολάρια.

4. Ξύπνησε μετά το χειρουργείο με ένα μεταλλικό εργαλείο στην κοιλιά του!

Μπορεί να γλίτωσε από τον καρκίνο που είχε στην κοιλιακή χώρα αλλά η αμέλεια ενός γιατρού λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή. Ο κ. Donald Church χειρουργήθηκε τον Ιούνιο του 2000 στο Σιάτλ για αφαίρεση όγκου και βρέθηκε αμέσως μετά την επέμβαση να έχει έναν μεταλλικό συσπειρωτήρα στην κοιλιά του. Τι είχε συμβεί; Ο χειρουργός – γιατρός ξέχασε το εργαλείο στα σπλάχνα του Donald με αποτέλεσμα να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή. Ευτυχώς το εργαλείο αφαιρέθηκε τάχιστα αλλά το νοσοκομείο αναγκάστηκε να καταβάλλει στον άτυχο άντρα αποζημίωση της τάξης των 97.000 δολαρίων.

5. Κατά λάθος στο χειρουργείο για επέμβαση ανοιχτής καρδιάς!

Μια 67χρονη γυναίκα έμελλε να περάσει τον πιο τρομακτικό εφιάλτη της ζωής της όταν επισκέφθηκε το νοσοκομείο προκειμένου να κάνει μια αγγειογραφία εγκεφάλου. Η εν λόγω εξέταση απαιτούσε την παραμονή της στο νοσοκομείο για ένα 24ωρο. Από λάθος, όμως, αντί να μεταφερθεί σε δωμάτιο βρέθηκε στο χειρουργικό τραπέζι έτοιμη να υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς! Για καλή της τύχη ο γιατρός που την παρακολουθούσε ανησύχησε για την αργοπορία της και έκανε τον κόσμο ανάστατο προκειμένου να την ανακαλύψει. Φανταστείτε την έκπληξή του όταν τη βρήκε στο τραπέζι του καρδιοχειρουργού!

6. Μια τρύπα στο κρανίο έγινε σε λάθος σημείο!
Υπολογίζεται ότι τα ιατρικά λάθη στη χώρα μας αγγίζουν τα 6.000 ετησίως, χωρίς φυσικά όλα να φτάνουν στη δικαιοσύνη.

Μια 87χρονη γυναίκα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με εγκεφαλική αιμορραγία. Έπρεπε να μπει αμέσως στο χειρουργείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Η λύση ήταν να τρυπήσει ο γιατρός την αριστερή πλευρά που αιμορραγούσε. Αντ’ αυτού, όμως, ο νευροχειρουργός άνοιξε μία τρύπα στη δεξιά πλευρά του κρανίου! Μόλις κατάλαβε το λάθος του, ατάραχος έκλεισε τη λάθος τρύπα και ξεκίνησε να τρυπάει στη σωστή πλευρά. Ευτυχώς η γυναίκα, αν και με δύο τρύπες στο κρανίο, επέζησε έστω και λίγο παραπάνω ταλαιπωρημένη.

7. Του ακρωτηρίασαν λάθος… πόδι!

Ο ο 52χρονος Willie King έπρεπε να προβεί σε ακρωτηριασμό του ενός ποδιού του, εξαιτίας κάποιας σοβαρής πάθησης που είχε δημιουργήσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Η επέμβαση ξεκίνησε και όλα πήγαιναν καλά μέχρι που η χειρουργική ομάδα κατάλαβε ότι αφαιρούσε το… λάθος πόδι! Το αποτέλεσμα ήταν ο Willie να χάσει και τα δυο του πόδια, ενώ το θέμα όπως ήταν φυσικό έφτασε στα δικαστήρια. Ο άτυχος άντρας πέτυχε να λάβει το ποσό των 900.000 δολαρίων ως αποζημίωση, όμως η ψυχική οδύνη δεν αποζημιώθηκε ποτέ!

8. Αφαίρεσαν κατά λάθος το υγιές νεφρό!

Οι εξετάσεις έδειξαν καρκίνο στον ένα του νεφρό και η αφαίρεση ήταν μονόδρομος για το νεαρό άντρα από τις ΗΠΑ. Μόνο που στις εξετάσεις που ακολούθησαν και στις βιοψίες που έγιναν στο πάσχον όργανο προκειμένου να προσδιοριστεί η θεραπεία ανακαλύφθηκε ότι ο εν λόγω νεφρός ήταν απολύτως υγιής. Ο χειρουργός απλώς(!) είχε αφαιρέσει το λάθος νεφρό!!!

9. Λάθος του αναισθησιολόγου…

Υπολογίζεται ότι τα ιατρικά λάθη στη χώρα μας αγγίζουν τα 6.000 ετησίως, χωρίς φυσικά όλα να φτάνουν στη δικαιοσύνη.

Ο κ. Sherman Sizemore είχε συνεχόμενους πόνους στην κοιλιά όταν οι γιατροί αποφάσισαν να προβούν σε μια διερευνητική χειρουργική επέμβαση προκειμένου να ανακαλύψουν την αιτία. Ο αναισθισιολόγος χορήγησε στον ασθενή φάρμακα για να μουδιάσει αλλά απέτυχε στη γενική αναισθησία. Αυτός είχε ως αποτέλεσμα ο άτυχος ασθενής να αισθάνεται τρομερό πόνο κατά την επέμβαση αλλά να μην μπορεί να κινηθεί ή να επικοινωνήσει με τους γιατρούς. Η εμπειρία ήταν τρομακτική και επηρέασε τόσο πολύ τον Sherman που δύο εβδομάδες μετά το χειρουργείο… αυτοκτόνησε!

10. Παρέκαμψαν τη λάθος αρτηρία!

Υπολογίζεται ότι τα ιατρικά λάθη στη χώρα μας αγγίζουν τα 6.000 ετησίως, χωρίς φυσικά όλα να φτάνουν στη δικαιοσύνη.

Ο κωμικός ηθοποιός Dana Carvey υποβλήθηκε σε διπλό by pass στην καρδιά του με αίσια έκβαση. Οι ενοχλήσεις, όμως, επανεμφανίστηκαν μετά από λίγο διάστημα γεγονός που τον οδήγησε σε μια σειρά νέων εξετάσεων. Το αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό: Ο γιατρός που τον χειρούργησε είχε παρακάμψει τη λάθος αρτηρία! Έτσι ο άτυχος άντρας έπρεπε να χειρουργηθεί εκ νέου για να ανοιχτεί η σωστή αρτηρία. Το δικαστήριο εκδίκασε αποζημίωση 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων στον Dana.

Τι Συμβαίνει με τα Ιατρικά Λάθη στην Ελλάδα;

Υπολογίζεται ότι τα ιατρικά λάθη στη χώρα μας αγγίζουν τα 6.000 ετησίως, χωρίς φυσικά όλα να φτάνουν στη δικαιοσύνη. Αφενός συχνά το γεγονός αποκρύπτεται από τον ασθενή ή αποδίδεται σε φυσικό επακόλουθο της νόσου του και αφετέρου οι ασθενείς δεν επιθυμούν να μπλέξουν σε δικαστικές περιπέτειες θεωρώντας ότι απέναντί τους θα βρουν το Γολιάθ του συστήματος.

Πάντως, σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου, το 70% των Ελλήνων ανησυχούν ότι θα υποστούν ένα ιατρικό σφάλμα (ιατρικά λάθη), ενώ το 13% δηλώνουν ότι έχουν ήδη υποστεί ιατρικό σφάλμα σε νοσοκομείο.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η τάση των καταγγελιών είναι αυξητική κυρίως λόγω ευαισθητοποίησης του κοινού και ενημέρωσης για τα δικαιώματά του, αλλά και μιας κρίσιμης αλλαγής στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας που έδωσε τέλος στην αντίληψη ότι ο γιατρός είναι ο απόλυτος θεός της ιατρικής πράξης: πρόκειται για συνεργασία ιατρού-ασθενούς.

Μάλιστα, ανάμεσα στους μικροπωλητές, στους διαδρόμους των νοσοκομείων κυκλοφορούν σήμερα και οι γνωστοί «αμελειολόγοι», δικηγόροι που ψάχνουν πελατεία ανάμεσα στους ασθενείς για ιατρικά λάθη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι γιατροί (γιατρός) προχωρούν σήμερα σε ασφάλιση αστικής ευθύνης σε περίπτωση ιατρικού λάθους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ