Ροή ΕιδήσεωνΨυχική διαταραχή και παράγοντες... φτώχεια, ανεργία και μόρφωση

Ψυχική διαταραχή και παράγοντες… φτώχεια, ανεργία και μόρφωση

- Advertisement -

Οι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα, έλλειψη απασχόλησης και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο είναι πολύ πιθανότερο να διαγνωσθούν με ψυχική διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή τους, σε σχέση με τους πιο πλούσιους, εργαζόμενους και μορφωμένους, δείχνει μια νέα φινλανδική επιστημονική μελέτη.

Οι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα, έλλειψη απασχόλησης και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο είναι πολύ πιθανότερο να διαγνωσθούν με ψυχική διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η έρευνα βρήκε ότι πάνω από τους μισούς ανθρώπους (το 58%) με χαμηλή μόρφωση (έως πρωτοβάθμια) στην ηλικία των 30 ετών θα εμφανίσουν κάποια ψυχική διαταραχή στα 52 τους, έναντι ποσοστών 45% και 36% αντίστοιχα για όσους είχαν τελειώσει τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Διπλασιάζει τον κίνδυνο ψυχικής διαταραχής η ανεργία

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κρίστιαν Χακουλίνεν του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας “Journal of Epidemiology & Community Health”, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους, συσχετίζοντας την κοινωνικοοικονομική και μορφωτική κατάσταση τους με την πιθανότητα εμφάνισης σχιζοφρένειας, αγχώδους διαταραχής, κατάχρησης ουσιών κ.α. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν σε βάθος δεκαετίας, στη διάρκεια της οποίας περίπου το ένα τέταρτο (26%) διαγνώσθηκαν με κάποια ψυχική διαταραχή.

Διαπιστώθηκε σαφής συσχέτιση ανάμεσα στο χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και στον κίνδυνο ψυχικής διαταραχής. Η ανεργία ειδικότερα σχετιζόταν με διπλάσια πιθανότητα για τέτοια διάγνωση αργότερα στη ζωή.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ