Πώς το στρες επηρεάζει εγκύους και ανάπτυξη παιδιού

Το στρες της μητέρας μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού, αλλά και το φύλο του. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει τελευταία έρευνα.

Το στρες της μητέρας μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού, αλλά και το φύλο του

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μια αμερικανική επιστημονική έρευνα σε περιορισμένο δείγμα, κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι έγκυες που βιώνουν σωματικό και ψυχολογικό στρες, έχουν μικρότερες πιθανότητες να γεννήσουν αγόρι και μεγαλύτερη να γεννήσουν κορίτσι. Από την άλλη, όσο μεγαλύτερη ψυχολογική και πρακτική υποστήριξη έχει μια έγκυος από την οικογένεια της και από φίλους, τόσο αυξάνει η πιθανότητα να γεννήσει αγόρι. Το αποτέλεσμα της εν λόγω έρευνας προκαλεί πραγματικά έκπληξη και ερωτηματικά για το πώς ακριβώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Κατά μέσο όρο στον κόσμο γεννιούνται περίπου 105 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια. Όμως στην περίπτωση σωματικού και ψυχολογικού στρες η αναλογία γέννησης αγοριών-κοριτσιών είναι αντίστοιχα τέσσερα αγόρια για κάθε εννέα κορίτσια. Και δύο αγόρια για κάθε τρία κορίτσια.

Επίσης, όπως δείχνει και η νέα μελέτη, οι έγκυες με στρες είναι πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα και να έχουν επιπλοκές κατά τη γέννα.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κολλεγίου και του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια ιατρικής ψυχολογίας Κάθριν Μονκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS). Οι ερευνητές μελέτησαν 187 εγκύους 18 έως 45 ετών. Εξετάζοντας 27 δείκτες στρες, με βάση ερωτηματολόγια, τεστ και ημερολόγια των γυναικών.

Μία στις έξι εγκύους (17%) αξιολογήθηκε ως ψυχολογικά στρεσαρισμένη. Με άγχος ή κατάθλιψη. Ενώ ένα ανάλογο ποσοστό (16%) εμφάνιζε σωματικό στρες. Με αυξημένη αρτηριακή πίεση και μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων καθημερινά.

Η πλειονότητα των γυναικών (67%) θεωρήθηκαν υγιείς.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, περίπου μία στις τρεις γυναίκες εκδηλώνει σωματικό ή/και ψυχολογικό στρες. Μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η έκθεση του εμβρύου μέσα στη μήτρα σε ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη επηρεάζει τη νευροψυχολογική ανάπτυξη του στην πορεία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ