Κεταμίνη: Τι ισχύει για την κατάθλιψη και την πρόληψη αυτοκτονίας

Η κεταμίνη είναι ουσία που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο, σε μικρές δόσεις όμως έχει ψυχοδηλωτικές και διασχιστικές επιδράσεις. Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως και ενδομυϊκώς ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη. Μπορεί η κεταμίνη να θεραπεύσει την κατάθλιψη και να συμβάλλει στην πρόληψη της αυτοκτονίας;

Η κεταμίνη είναι ουσία που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο, σε μικρές δόσεις όμως έχει ψυχοδηλωτικές και διασχιστικές επιδράσεις

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η κεταμίνη είναι ουσία που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο, σε μικρές δόσεις όμως έχει ψυχοδηλωτικές και διασχιστικές επιδράσεις. Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή, ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλλει. Μπορεί να χορηγηθεί ενδοφλεβίως και ενδομυϊκώς, ή να ληφθεί από το στόμα και τη μύτη.

To 2010-13 έγιναν κάποιες μελέτες που επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητά της ως αντικαταθλιπτικού ταχείας δράσης, ενώ έπειτα από επιστημονική έρευνα του Αμερικανού ψυχιάτρου ελληνικής καταγωγής Δημήτρη Πάπολος, υπήρξαν θετικά αποτελέσματα συνταγογραφημένης δόσης κεταμίνης που χορηγήθηκε από τον ίδιο σε εξήντα άτομα τα οποία υπέφεραν από διπολική διαταραχή και από αυτούς μόνον οι δύο δεν είχαν βελτίωση από τη θεραπεία.

Κεταμίνη: Αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο που διεξήγαγαν την πρώτη δοκιμή της κεταμίνης για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, δήλωσαν ότι δίνει άμεσα και «θεαματικά» αποτελέσματα και κρίνεται ως μια νέα και πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την κατάθλιψη.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα στο Ίδρυμα για την Υγεία στην Οξφόρδη το οποίο υπάγεται στο βρετανικό ΕΣΥ (NHS), χορήγησε σε ασθενείς δόσεις κεταμίνης πάνω από 40 λεπτά μέχρι και έξι φορές. Οι οκτώ έδειξαν βελτίωση στα δηλωθέντα επίπεδα κατάθλιψης, ενώ οι τέσσερις από αυτούς έδειξαν τόσο σημαντική βελτίωση ώστε δεν χαρακτηρίζονταν πλέον ως καταθλιπτικοί.

Ενώ η έρευνα για τη χρήση κεταμίνης προς θεραπεία προβλημάτων ψυχικής υγείας είναι σε πρώιμο στάδιο, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι οι μελέτες τους δείχνουν ότι η ουσία μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στους ασθενής με σοβαρή κατάθλιψη, τους οποίους τίποτα πριν δεν βοηθούσε.

Ο ψυχίατρος Ρούπερ ΜακΣέιν επικεφαλής του προγράμματος χρήσης κεταμίνης της Οξφόρδης, δήλωσε στον Independent ότι «είναι καλό να δούμε, σε αντίθεση με κάποιες αναφορές, ότι οι πιο μεγάλης ηλικίας άνθρωποι μπορούν να ανταποκριθούν στην κεταμίνη. Αυτή η μελέτη επισημαίνει ότι η κεταμίνη μπορεί να χορηγηθεί με διάφορους τρόπους (όχι μόνο ενδοφλέβια), ότι είναι μία καλή ιδέα να προσαρμοστεί η δόση και ότι όσο πιο “ανθεκτική” κατάθλιψη έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη δόση μπορεί να χρειάζεται».

Κεταμίνη: Επίδραση του φαρμάκου

Η καθηγήτρια Coleen Loo του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, ηγήθηκε της πρώτης παγκόσμιας ελεγχόμενης δοκιμής στην επίδραση του φαρμάκου σε ανθρώπους άνω των 60 ετών με κατάθλιψη και χορήγησε κεταμίνη σε ασθενείς με μία μικρή ένεση, παρόμοια με της ινσουλίνης. Οι ασθενείς λάμβαναν αυξανόμενες δόσεις κεταμίνης για χρονικό διάστημα πέντε εβδομάδων.

Παρόλα αυτά προειδοποίησε ότι «ενώ η έρευνα είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει ένα μοντέλο για το πώς οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν την κεταμίνη ως θεραπεία για την κατάθλιψη στο μέλλον, είναι ακόμη πρόωρο να μεταπηδήσουμε στην κλινική πρακτική».

Στην Κλίμακα και στο Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, γνωρίζουμε ότι στην Αμερική η κεταμίνη χρησιμοποιείται ενδορινικά για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του αυτοκτονικού ιδεασμού από διάφορα κέντρα. Δεδομένου ότι η μακροπρόθεσμη δράση της κεταμίνης αντιστοιχεί σε δύο έως οχτώ μέρες, παρέχοντας στον οργανισμό τα αντικαταθλιπτικά της αποτελέσματα με το δικό της τρόπο, θα θέλαμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο χρήσης και της κεταμίνης στο πλαίσιο αντιμετώπισης της αυτοκτονικής κρίσης, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη φαρμακευτική αγωγή.

H κεταμίνη έχει τους ακόλουθους κινδύνους:

– Αστάθεια της λειτουργίας της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού ή μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός.

– Αναπνευστική καταστολή: Αυτό μπορεί να συμβεί σε υπερδοσολογία ή εάν ο ρυθμός χορήγησης είναι γρήγορος.

– Επείγουσες αντιδράσεις: Τέτοιες αντιδράσεις περιλαμβάνουν διέγερση ή σύγχυση κατά τη μετεγχειρητική περίοδο αποκατάστασης.

– Αύξηση της ενδοκρανιακής πίεσης: Λόγω αυτού του αποτελέσματος, οι επαγγελματίες θα πρέπει να παρακολουθούν στενά οποιονδήποτε έχει υψηλή ενδοκρανιακή πίεση.

– Ηπατική βλάβη: Η χορήγηση κεταμίνης μπορεί να προκαλέσει ηπατική δυσλειτουργία.

– Γνωστικά ελλείμματα: Ορισμένες έρευνες αναφέρουν ότι αυτές οι επιπτώσεις εμφανίζονται στα παιδιά.

Η κεταμίνη ως ναρκωτικό

Τα άτομα που παίρνουν ψυχαγωγική χρήση κεταμίνης αναφέρουν αισθήσεις, όπως αποχωρισμό από το σώμα τους ή ευχάριστη αίσθηση αιώρησης. Μερικοί έχουν μια σχεδόν πλήρη αισθητηριακή αποκόλληση που τη συγκρίνουν με μια σχεδόν θανατηφόρα εμπειρία.

Το φάρμακο είναι δημοφιλές μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων στις ΗΠΑ. Οι άνθρωποι που το χρησιμοποιούν ισχυρίζονται ότι «ένα ‘ταξίδι’ με κεταμίνη είναι ανώτερο από ένα ταξίδι με PCP ή LSD» επειδή προκαλεί βραχύτερες παραισθήσεις που διαρκούν 30 λεπτά έως μία ώρα αντί για αρκετές ώρες.

Η κεταμίνη κάνει επίσης τα άτομα να μην έχουν ανάμνηση γεγονότων που συμβαίνουν ενώ βρίσκονται υπό την επιρροή της. Λόγω αυτού του αποτελέσματος και της ικανότητάς του να καταπραΰνει και να αναστέλλει την μνήμη, μερικοί το χρησιμοποιούν ως ναρκωτικό βιασμού. Οι δράστες που το χρησιμοποιούν με αυτόν τον τρόπο μπορεί να το βάλουν στο ποτό του ατόμου που θέλουν να θυματοποιήσουν. Επειδή είναι άοσμο και άγευστο, δεν μπορεί να εντοπιστεί.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ