Η ψυχικά πιο διαταραγμένη οικογένεια -6 απ’ τα 12 παιδιά με σχιζοφρένεια

Ο Ντον και η Μίμι Γκάλβιν φαινόταν ότι είχαν την τέλεια αμερικανική οικογένεια, δίχως τίποτα να προμηνύει τα «βάρη» που θα την κατέγραφε στην ιστορία ως η πιο διαταραγμένη ψυχικά οικογένεια της Αμερικής. Δέκα όμορφα αγόρια και δύο εξίσου ωραία κορίτσια, όλα γεννημένα μεταξύ 1945 και 1965.

Ο Ντον και η Μίμι Γκάλβιν φαινόταν ότι είχαν την τέλεια αμερικανική οικογένεια, δίχως τίποτα να προμηνύει τα «βάρη» που θα την κατέγραφε στην ιστορία ως η πιο διαταραγμένη ψυχικά οικογένεια

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το μεγάλο, μοντέρνο σπίτι του καθολικού ζευγαριού, στο Hidden Valley Road, ήταν κοντά στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας του Κολοράντο, όπου ο Ντον εργάστηκε ως εκπαιδευτής. Η Μίμι προερχόταν από μια πλούσια και σεβαστή οικογένεια του Τέξας. Ήταν η ιδανική νοικοκυρά. Τα παιδιά ήταν ταλαντούχοι μουσικοί, αθλητές και σκακιστές.

Αλλά κάτι πιο σκοτεινό κρυβόταν κάτω από την επιφάνεια: έξι αγόρια θα διαγιγνώσκονταν με σχιζοφρένεια. Πρώτα, διαγνώστηκε ο μεγαλύτερος, ο Ντόναλντ, που ήταν φοιτητής ιατρικής. Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους στο κολέγιο, όταν αποφάσισε να πέσει σε μια φωτιά.

Στη συνέχεια, ήταν ο δεύτερος γιος, ο Τζιμ, ο οποίος άρχισε να κακοποιεί τη γυναίκα και τις αδελφές του, Μαίρη και Μάργκαρετ. Σύντομα ακολούθησε ο Μπράιαν, ο οποίος θα διέπραττε μια ανείπωτη πράξη που θα στοιχειώνει την οικογένεια για πάντα.

Όσο για τον μικρότερο γιο, ο 14χρονος Πίτερ, άρχισε να κατουριέται στον ύπνο του, επειδή «ο διάβολος ήταν κάτω από το σπίτι». Η διάγνωσή του ήταν αρχικά σχιζοφρένεια, η οποία αργότερα έγινε διπολική διαταραχή, προτού οι γιατροί την αλλάξουν ξανά.

Καθώς τα αδέρφια τους «έπεφταν σαν ντόμινο» το ένα μετά το άλλο, τα υπόλοιπα αναρωτιούνταν: «Πότε θα έρθει η σειρά μου;». Τα δύο αδέλφια που έπαιζαν χόκεϊ, ο Ματ και ο Τζο, ήταν οι τελευταίοι που «έπεσαν». Ο Ματ πίστευε ότι ήταν ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ και ο Τζο άκουγε φωνές.

Στη μεταπολεμική εποχή, μια θεωρία υποδηλώνει ότι η σχιζοφρένεια προκλήθηκε από υπερβολικά χειριστικές μητέρες. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Μίμι δεν ήταν πρόθυμη να παραδεχτεί ότι οι γιοι της ήταν άρρωστοι.

Σίγουρα, η οικογένειά της ήταν λίγο εκκεντρική και θορυβώδης, θα έλεγε, αλλά τι περιμένετε με δέκα αγόρια; Μόλις κλιμακώθηκε η βία, η Μίμι αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι κάτι δεν πάει καλά.

Η δολοφονία και η αυτοκτονία του Μπράιαν

Αρχικά, ο Ντόναλντ προσπάθησε να αυτοκτονήσει και να σκοτώσει τη σύζυγό του, τον Τζιν, με υδροκυάνιο. Η Τζιν κατάφερε να ελευθερωθεί και κάλεσε την αστυνομία. Η φίλη του Μπράιαν, η Νόνι, δεν ήταν τόσο τυχερή. Το 1973, δύο πτώματα βρέθηκαν στο διαμέρισμά τους. Ο Μπράιαν την είχε πυροβολήσει στο πρόσωπο πριν αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι. Η οικογένεια προσπάθησε να καλύψει το γεγονός, λέγοντας πως ήταν ατύχημα.

Η βία ήταν επίσης και σεξουαλική. Η Μάργκαρετ, η Μαίρη και ο Πίτερ κακοποιήθηκαν από πολλά από τα μεγαλύτερα αδέλφια τους. Κάποτε, η 13χρονη Μαίρη βιάστηκε ακόμη και από τον Τζιμ.

Όπως και στο προηγούμενο βιβλίο του, Lost Girls, σχετικά με τη δολοφονία πέντε πόρνων στο Long Island, ο Ρόμπερτ Κόλκερ (Robert Kolker) έκανε έρευνα παίρνοντας συνέντευξη από όλα τα επιζώντα μέλη της οικογένειας Γκάλβιν, συμπεριλαμβανομένης της Μίμι, που πέθανε το 2017 μετά από μια σειρά από εγκεφαλικά επεισόδια. Ο Ντον πέθανε από καρκίνο το 2003 πριν ο Κόλκερ ξεκινήσει το πρότζεκτ.

Ο Κόλκερ υφαίνει με επιδεξιότητα την ιστορία της οικογένειας Γκάλβιν με την ιστορία της σχιζοφρένειας. Και τι τρομερή ιστορία είναι. Στη δεκαετία του 1930, για παράδειγμα, και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και αργότερα, η θεραπεία περιελάμβανε ενέσεις ζωικού αίματος, λοβοτομή, ακόμη και στείρωση.

Το βιβλίο του Κόλκερ «Hidden Valley Road», είναι εξίσου μια ιστορία για τα παιδιά που διέφυγαν από τα άγρια νύχια της σχιζοφρένειας, αλλά και για εκείνα που έπεσαν θύματα αυτής.

Το γενετικό υλικό της οικογένειας αποτέλεσε αντικείμενο πολλών μελετών. Είναι το τέλειο δείγμα. Σύμφωνα με έναν ψυχίατρο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «η πιο ψυχικά άρρωστη οικογένεια στην Αμερική».

Μελετώντας το DNA των Γκάλβιν και συγκρίνοντάς το με αυτό του γενικού πληθυσμού, οι επιστήμονες κάνουν βήματα για την κατανόηση του τρόπου αντιμετώπισης, πρόβλεψης και ακόμη και πρόληψης της σχιζοφρένειας.

Ωστόσο, είναι μια ύπουλη ασθένεια: είναι δύσκολο να διαγνωστεί, ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, με λίγες πληροφορίες για το τι την προκαλεί, ή ακόμα και ακριβώς τι είναι.

Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει η τέλεια θεραπεία. Τα φάρμακα που δόθηκαν στα αγόρια της οικογένειας Γκάλβιν δεν ήταν τόσο μια θεραπεία, όσο ένα μούδιασμα – λίγο περισσότερο από μια «αποθήκευση ανθρώπινων ψυχών».

Μερικές φορές τα φάρμακα αποδείχθηκαν τόσο θανατηφόρα όσο και η ίδια η ασθένεια. Τόσο ο Ματ όσο και ο Τζιμ πέθαναν πρόωρα από καρδιακή ανεπάρκεια, μια παρενέργεια των νευροληπτικών φαρμάκων. Πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτά τα χάπια, αλλά αυτά μπορούν επίσης να τους σκοτώσουν.

Γιατί η οικογένεια «χτυπήθηκε» από σχιζοφρένεια

Τι προκάλεσε αυτή τη βασανιστική διαταραχή στα μέλη της οικογένειας Γκάλβιν; Ήταν λόγω του περιβάλλοντος των αγοριών, λόγω της λήψης ναρκωτικών, της τελειομανούς μητέρας τους, του πατέρα τους που απουσίαζε, του βίαιου αδελφικού ανταγωνισμού; Ή ήταν κάτι έμφυτο, κάτι βιολογικό;

Αυτό το ντιμπέιτ, φύση εναντίον ανατροφής συνεχίζει να διαιρεί τους επιστήμονες και σήμερα. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι τα γονίδια διαδραματίζουν ρόλο: αυτοί που έχουν οικογενειακό ιστορικό, έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να τη μεταδώσουν.

Η μητέρα των παιδιών, Μίμι, ήταν πεπεισμένη ότι προήλθε από την πλευρά της οικογένειας του Ντον, καθώς στη δεκαετία του 1950, ο άνδρας είχε υποφέρει από αυτό που αποκαλούσε «επίθεση στα νεύρα», πήρε άδεια ασθενείας και ανάρρωσε στο νοσοκομείο.

View this post on Instagram

From @nytbooks – 7 New Books to Watch for in April

A post shared by Bob Kolker (@bobkolker) on

Τα κορίτσια σε οικοτροφείο

Όταν ήταν επτά, η Μαίρη ενοχλήθηκε τόσο πολύ από την επιμονή του 27χρονου Ντόναλντ ότι αυτή ήταν στην πραγματικότητα η Παναγία, που τον έδεσε σε ένα δέντρο και σχεδίαζε να του βάλει φωτιά «σαν τους αιρετικούς στις ταινίες».

Η Μαίρη και η Μάργκαρετ συνήθιζαν να τρέχουν στην κρεβατοκάμαρα των γονιών τους, να κλειδώνουν την πόρτα και να περιμένουν τον ήχο των σειρήνων των περιπολικών, καθώς οι αστυνομικοί ερχόταν να πάρουν ένα από τα αδέρφια τους.

Και τα δύο κορίτσια τελικά στάλθηκαν στο οικοτροφείο, όπου η Μαίρη άλλαξε το όνομά της σε Λίντσεϊ σε μια προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί από το άσχημο παρελθόν της οικογένειάς της.

Παρ ‘ όλα αυτά, η 54χρονη σήμερα Λίντσεϊ, συνεχίζει να φροντίζει τα αδέρφια της, ακόμη και τον Ντόναλντ, που είναι τώρα 74, τον οποίο κάποτε ήθελε να κάψει ζωντανό. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά, ότι θα μπορούσε να ήταν κι αυτή στη θέση του.

Η Μίμι, επίσης, δεν εγκατέλειψε ποτέ τους γιους της, φροντίζοντας τους μέχρι το θάνατό της. Ναι, αυτό είναι ένα βιβλίο για τη σχιζοφρένεια, αλλά στην καρδιά του είναι μια συναρπαστική εξερεύνηση της οικογένειας, τι σημαίνει και πόσο μακριά θα φτάσουν οι άνθρωποι για να την προστατεύσουν.

Μια οικογένεια κυριευμένη από τη σχιζοφρένεια

Πώς η ψυχική διαταραχή «χτύπησε» τα έξι αδέλφια της οικογένειας Γκάλβιν, με το ένα να βιάζει τις αδελφές του, ένα άλλο να σκοτώνει τη γυναίκα του και ένα τρίτο να βασανίζει μια γάτα μέχρι θανάτου;

Όπως γράφειο Ryan Fahey για τη MailOnline, ο Ντόναλντ Γκάλβιν και η Μίμι Μπλέινεϊ, που ήταν ζευγάρι από το Λύκειο, πέρασαν τα σύνορα και πήγαν στην Τιχουάνα στο Μεξικό, για να κάνουν έναν βιαστικό γάμο, τον Δεκέμβριο του 1944.

Αυτό έγινε λίγο πριν ο Ντόναλντ επιστρέψει στο Νότιο Ειρηνικό για να υπηρετήσει στο Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Στα 20 χρόνια που ακολούθησαν, η Μίμι γέννησε 10 αγόρια και 2 κορίτσια.

Ο Ντόναλντ εγκατέλειψε το Ναυτικό το 1950 για να ενταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία και η οικογένεια έζησε σε μια βάση στο Colorado Springs, όπου τα παιδιά πέρασαν τα περισσότερα από τα πρώτα τους χρόνια.

Το ζευγάρι αντιμετώπισε στην κρίση ψυχικής υγείας που έπληξε 6 από τους 10 γιους τους, αρχικά αγνοώντας την έως ότου ήταν πολύ σοβαρή για να την κρύβουν πλέον. Ο Ντον απουσίαζε από την τρέλα που επικρατούσε, ενώ η Μίμι προσπάθησε να διατηρήσει μια εικόνα κανονικότητας στο ολοένα και πιο ενοχλητικό περιβάλλον του σπιτιού.

Οι γονείς, μην μπορώντας να καταλάβουν γιατί τόσοι πολλοί από τους γιους τους είχαν πληγεί από τη σχιζοφρένεια, έφτασαν στο σημείο να κάνουν τεστ στο νερό για μόλυβδο με την ελπίδα ότι θα αποκαλυφθεί η αιτία.

Το «τέλειο» αγόρι διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια

Η πρώτη ιατρική επιβεβαίωση της ψυχικής ασθένειας ήρθε μέσω του μεγαλύτερου γιου τους Ντόναλντ Τζούνιορ, ο οποίος ήταν από κάθε άποψη το τέλειο αγόρι. Ένα αστέρι του ποδοσφαίρου στο Λύκειο, που έβγαινε με την κόρη του στρατηγού της Ακαδημίας της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ σπούδαζε ήδη Ιατρική στο Κολοράντο όταν η οικογένεια μετακόμισε στο Hidden Valley Road.

Άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα σχιζοφρένειας στο δεύτερο έτος φοίτησής του στο κολέγιο. Ο Ντον Τζούνιορ επισκέφθηκε το ιατρικό κέντρο της πανεπιστημιούπολης για εγκαύματα μετά από παρορμητική κίνηση να πέσει σε μία φωτιά. Το επισκέφτηκε ξανά για να θεραπεύσει μια πληγή από ένα δάγκωμα γάτας. Μετά από δύο χρόνια, ξαναπήγε για άλλο δάγκωμα. Τότε παραδέχτηκε σε έναν γιατρό πώς «σκότωσε μια γάτα αργά και οδυνηρά».

Ο Ντόναλντ δεν ήξερε γιατί είχε βασανίσει και σκοτώσει το ζώο και στενοχωριόταν όταν συζητούσε για τη νοσηρή αυτή πράξη του. Αφού επέστρεφε στο σπίτι από το κολέγιο, ο Ντον Τζούνιορ περιπλανιόταν στο σπίτι γυμνός. Η Μίμι, που τώρα δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την ταχέως επιδεινούμενη ασθένεια του Ντον, τον έβαλε σε ίδρυμα – κάνοντάς τον τον πρώτο από τους αδελφούς Γκάλβιν που μεταφέρθηκε σε ασφαλή θάλαμο.

Σκοτεινό παρελθόν…

Η αδερφή του Μαίρη, η οποία όπως προαναφέρθηκε, άλλαξε το όνομά της σε Λίντσεϊ για να ξεφύγει από το σκοτεινό παρελθόν της οικογένειας, είπε ότι την πρώτη φορά που συνειδητοποίησε ότι κάτι δεν πάει καλά με τον αδερφό της, ήταν μια νύχτα όταν άρχισε να χτυπά το χέρι του στην πόρτα των γονιών του.

«Ήταν πεπεισμένος ότι κάποιος ήταν έξω, προσπαθώντας να μας βλάψει», δήλωσε η Λίντσεϊ στο περιοδικό PEOPLE. «Φώναζε λοιπόν όλοι να κατέβουν επειδή προσπαθούσαν να μας πυροβολήσουν».

Η Μαίρη είπε ότι θα επέστρεφε στο σπίτι από το σχολείο για να βρει τον αδερφό της να «ρίχνει αλάτι στο ενυδρείο και να δηλητηριάζει όλα τα ψάρια» ή να κάθεται στο κέντρο του καθιστικού «ήσυχα, εντελώς γυμνός», όπως αναφέρει η Washington Post.

Οι σημειώσεις του γιατρού του, τον ανέφεραν ως «επιθετικό, καταστροφικό, εχθρικό, αυτοκτονικό, υπερκινητικό, υπερβολικά ομιλητικό και μεγαλοπρεπή».

Ο Ντον, όπως και οι περισσότεροι από τους αδελφούς του, έλαβε μεγάλες δόσεις αντιψυχωσικών φαρμάκων. Το γεγονός έκανε τις ψυχώσεις του αρκετά διαχειρίσιμες, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι της οικογένειας. Τα άλλα αγόρια θα έμπαιναν στην ίδια διαδικασία. Όπως νοσηλεία, βαριές δόσεις αντιψυχωσικών και μετά επιστροφή στο Hidden Valley Road.

Ο Τζίμι κακοποιούσε τις αδελφές του

Ο Τζιμ Γκάλβιν ήταν σχεδόν 20 χρόνια μεγαλύτερος από τα νεότερα αδέλφια του. Προσέφερε ένα ασφαλές καταφύγιο για τα κορίτσια κατά τη διάρκεια των συχνών επεισοδίων του Ντον. Τις πήγαινε στον κινηματογράφο, τις έκανε βόλτες με τη μηχανή του, μια Yamaha 550. Δίδαξε στη Μάργκαρετ πώς να πετάει χαρταετούς.

Όταν ο Τζιμ άρχισε να κακοποιεί τα κορίτσια, η Μαίρη πίστευε ότι ήταν σχεδόν «κανονικό» επειδή ήταν τόσο ευγενικός και φιλόξενος, αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου Ρόμπερτ Κολκέρ. Μετά από πέντε χρόνια σύγχυσης και τραυματικής κακοποίησης, ο Τζιμ βίασε τη Μαίρη (τώρα Λίντσεϊ) το 1979.

Ένας καθολικός ιερέας που προσκλήθηκε στο οικογενειακό σπίτι όταν τα αγόρια ήταν νεότερα και κακοποίησε τουλάχιστον δύο από αυτά. Θεωρείται ότι ήταν ο βασικός παράγοντας για την παιδεραστική συμπεριφορά του Τζιμ.

Ψυχώσεις και ψευδαισθήσεις

Σε συνέντευξή του στο NPR, ο Κολκέρ είπε ότι κάθε κατάσταση, κάθε αδελφού, εμφανίστηκε με διαφορετικούς τρόπους. Οι ψυχώσεις του Ντον ήταν ψευδαισθήσεις και παραλήρημα, ο Τζιμ θα αυτοτραυματιζόταν επειδή ήταν παρανοϊκός και καταθλιπτικός. Ο Κόλκερ και η Μαίρη, είπαν ότι η κακοποίηση δεν μπορούσε να αποδοθεί στην ψύχωση του.

Σύμφωνα με αναφορές, τα δύο κορίτσια ήταν ήδη «νεκρά μέσα τους» τη στιγμή που ο Τζιμ τα κακοποίησε. Ένας άλλος από τους αδελφούς τους, ο Μπράιαν, τις είχε ήδη κακοποιήσει όταν ήταν νεότεροι.

Ο Τζόζεφ έβλεπε οράματα στον ουρανό ενός Κινέζου αυτοκράτορα που του μιλούσε. Ο Μάθιου είχε την αυταπάτη ότι ήταν ο Πολ ΜακΚάρτνεϋ των Beatles.

Μία κορυφαία Αμερικανίδα ερευνήτρια στη γενετική και τη σχιζοφρένεια, η Dr. Lynn DeLisi συναντήθηκε με την οικογένεια Γκάλβιν το 1985.

«Δεν μπορούσα παρά να αναγνωρίσω ένα τέλειο δείγμα. Αυτή θα μπορούσε να είναι η πιο ψυχικά άρρωστη οικογένεια στην Αμερική», είπε χαρακτηριστικά.

Σωρούς φαρμάκων

Τα γεγονότα στο σπίτι των Γκάλβιν στο Hidden Valley Road τους οδήγησαν να είναι μία από τις πρώτες οικογένειες που μελετήθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Ψυχικής Υγείας.

Ο Κόλκερ περιγράφει τους σωρούς των φαρμάκων (οκτώ ταυτόχρονα για τον Πίτερ) που μοιράζονται σαν καραμέλες και τις διαλείπουσες θεραπείες ηλεκτροπληξίας.

Το DNA που έχει ληφθεί από την οικογένεια έχει ενημερώσει δεκαετίες γενετικής έρευνας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Με την ελπίδα ότι τα γονίδιά τους θα προσφέρουν νέες επιλογές θεραπείας. Όπως και τρόπους πρόβλεψης της ασθένειας και τον δρόμο για την εξάλειψή της.

Μιλώντας για την κατάσταση των αδερφών της, η Λίντσεϊ είπε: «Είναι σαν κάποιος να πεθαίνει ξανά και ξανά. Είχαν όνειρα να έχουν δικές τους οικογένειες, καριέρα και αγάπη, αλλά όλα αυτά “εκλάπησαν” αυτούς».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ