ΨυχολογίαΕπιλόχεια κατάθλιψη: Μεγαλύτερος κίνδυνος για γυναίκες που γεννούν φθινόπωρο ή χειμώνα

Επιλόχεια κατάθλιψη: Μεγαλύτερος κίνδυνος για γυναίκες που γεννούν φθινόπωρο ή χειμώνα

- Advertisement -

Οι γυναίκες που γεννούν το φθινόπωρο ή το χειμώνα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν επιλόχεια κατάθλιψη, σε σχέση με όσες γεννάνε τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ντιπίκα Γκογιάλ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Journal of Behavioral Medicine”, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 300 μητέρες που είχαν κάνει το πρώτο παιδί τους.

Εποχικές διακυμάνσεις

Συνολικά, το 30% εμφάνισε ελαφρύτερη ή βαρύτερη κατάθλιψη μετά τον τοκετό ή και λίγο πριν από αυτόν, αλλά υπήρχαν εποχικές διακυμάνσεις. Το 26% εκδήλωσε κατάθλιψη όταν η γέννηση του μωρού έγινε το καλοκαίρι, ενώ το ποσοστό αυξανόταν στο 35% όταν ο τοκετός συνέβη το χειμώνα.

Οι ερευνητές συμβούλευσαν τις γυναίκες που γεννάνε φθινόπωρο ή χειμώνα, να αυξήσουν την έκθεσή τους στο φυσικό φως της μέρας, βγαίνοντας συχνότερα σε ανοιχτούς χώρους ή στην ύπαιθρο, έτσι ώστε να αυξήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο σώμα τους και να μειώσουν τα επίπεδα της ορμόνης μελατονίνης.

«Το καθημερινό περπάτημα στη διάρκεια της μέρας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό για τη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης. Συγκριτικά δηλαδή με μια βόλτα σε ένα εμπορικό κέντρο ή η άσκηση μέσα σε ένα γυμναστήριο. Η βόλτα σε ανοιχτούς χώρους είναι καλύτερα να μη γίνεται πολύ νωρίς το πρωί ή το δειλινό. Η γυναίκα πρέπει να ωφελείται περισσότερο από το φυσικό φως της μέρας», δήλωσε η Γκογιάλ.

Επιλόχεια κατάθλιψη 

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι ένα είδος κλινικής κατάθλιψης η οποία μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες και λιγότερο συχνά τους άντρες μετά από τη γέννηση ενός παιδιού.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει το 15% των γυναικών, ενώ μόνο μία στις τέσσερις περιπτώσεις διαγιγνώσκεται από τους ιατρούς και αντιμετωπίζεται.

Η επιλόχεια θλίψη είναι μια ήπιας μορφής διαταραχή της συμπεριφοράς η οποία βιώνεται από το 80% των γυναικών μετά τον τοκετό.

Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν λίγες ώρες ή μερικές μέρες και περιλαμβάνουν κλάμα, εκνευρισμό, υποχονδρίαση, υπνηλία, διαταραχές στη συγκέντρωση, απομόνωση και πονοκέφαλο. Η επιλόχεια θλίψη δεν σχετίζεται με την επιλόχεια κατάθλιψη, ούτε με την επιλόχεια ψύχωση.

Συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης

Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης μπορούν να συμβούν σε διάστημα από 24 ώρες μέχρι 6 μήνες μετά τη γέννηση ενός παιδιού.

  • Κακή διάθεση, συχνά κλάματα
  • Έλλειψη ικανοποίησης και ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε πρόσφεραν ευχαρίστηση
  • Προβλήματα στον ύπνο και μείωση ύπνου REM
  • Μείωση βάρους
  • Μείωση ενεργητικότητας (ατονία)
  • Ανησυχία ή άγχος
  • Αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής
  • Δυσκολία συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων
  • Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας
  • Μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ
  • Αισθήματα απόρριψης
  • Σωματικά συμπτώματα όπως συχνοί πονοκέφαλοι, πόνοι στο στήθος, ταχυπαλμία,
  • Μούδιασμα ή ζάλη.
Αίτια

Δεν έχει εντοπιστεί κάποια συγκεκριμένη αιτία που να θεωρείται υπεύθυνη για την εμφάνιση επιλόχειας κατάθλιψης. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από ορμονικές διαταραχές ή από κάποια ψυχική ασθένεια πριν την εγκυμοσύνη. Άτομα με οικογενειακό ιστορικό ψυχικών νοσημάτων φαίνεται να αναπτύσσουν πιο εύκολα επιλόχεια κατάθλιψη. Διακοπή της εγκυμοσύνης (π.χ. αποβολή του εμβρύου ή έκτρωση) αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης επιλόχειας κατάθλιψης.

Θεραπεία

Το είδος της θεραπείας που θα εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης μετά τον τοκετό εξαρτάται από τον μορφή και την σοβαρότητά της διαταραχής.

Αντικαταθλιπτικά φάρμακα όπως η φλουοξετίνη (Ladose), η παροξετίνη (Seroxat), η σερτραλίνη (Zoloft), η σιταλοπράμη (Seropram), η S-σιταλοπράμη (Cipralex) και η βενλαφαξίνη (Efexor) μπορεί να δοθούν για διάστημα ενός χρόνου (πιθανώς και για περισσότερο). Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν τα οιστρογόνα, τη γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, και τη διαπροσωπική ψυχοθεραπεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ