Ροή ΕιδήσεωνBlue Monday: Πώς καθιερώθηκε η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου

Blue Monday: Πώς καθιερώθηκε η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου

- Advertisement -

Η σημερινή Δευτέρα -Blue Monday- δεν είναι όπως όλες οι προηγούμενες καθώς θεωρείται η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου.

Η σημερινή Δευτέρα -Blue Monday- δεν είναι όπως όλες οι προηγούμενες καθώς θεωρείται η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Πιο συγκεκριμένα, η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου κατά μία θεωρία είναι η χειρότερη ημέρα του έτους.

Λέγεται πως αυτή την ημέρα, οι άνθρωποι κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ημέρα.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ημέρα θα μπορούσε να είναι καταστροφική για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς δημιουργεί περισσότερο άγχος. Από την άλλη, όμως, ίσως να ανοίξει διάλογο γενικότερα και για την ψυχική υγεία και τα όσα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας και του κορωνοϊού.

Όλα ξεκίνησαν τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, όταν μία διαφημιστική εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία έψαχνε το σενάριο για την καμπάνια του ταξιδιωτικού γραφείου Sky Travel. Η ιδέα ήταν να ορίσουν μία ημερομηνία ως την πιο μελαγχολική του χρόνου και η απάντηση στη μελαγχολία να είναι «κλείστε σήμερα τις διακοπές σας και διώξτε τη στενοχώρια και την κατάθλιψη». blue monday

O ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ, ανέλαβε να δώσει επιστημονικό περίβλημα στη θεωρία αυτή. Το 2005 ανακοίνωσε ένα μαθηματικό τύπο για να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και κατέληξε στην τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν.

Ο μαθηματικός τύπος του Αρνάλ περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και η ανάγκη για δράση (Na).

blue_monday_photo

Υπάρχουν και άλλοι επιστήμονες που εξηγούν γιατί πέφτουμε σε κατάθλιψη λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Η βρετανίδα οικονομολόγος Jane Clack, ειδική σε θέματα χρεών, επισημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές κατά την διάρκεια των γιορτών ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες, συχνά λίγο παραπάνω από όσο αντέχει η τσέπη τους και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη τους. blue monday

Επίσης, η διατροφολόγος Alison Clark επισημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης και καφεΐνης, που περιέχεται εκτός από τον καφέ στα αναψυκτικά, μπορεί να προκαλέσουν νευρικότητα και πονοκέφαλο και καλό θα ήταν να αποφεύγονται την «Blue Monday» και γενικότερα τον Ιανουάριο, μια και είναι ο μήνας που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις μας και την σκληρή πραγματικότητα, μετά την ανεμελιά των Χριστουγέννων. Η πλειονότητα ωστόσο των επιστημόνων επισημαίνει ότι ο τύπος αυτός δεν μπορεί να σταθεί επιστημονικά και δεν γίνεται αποδεκτός από τους μαθηματικούς, που τον κατατάσσουν στις «ψευδοεπιστήμες» και τον απορρίπτουν ως ανοησίες.

Βρείτε κίνητρο για να μην «πέσετε» σε βαθιά θλίψη

Η ψυχική ηρεμία και οι δραστηριότητες που προσδίδουν χαρά είναι λίγες μόνο από τις «ενέσεις» που πρέπει να προσφέρουμε στον εαυτό μας για να νικήσουμε τη μελαγχολία της ημέρας, αναφέρουν επιστήμονες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ