ΕπιστημονικάΚινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο όσοι κοιμούνται πάνω από 8 κάθε βράδυ;

Κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο όσοι κοιμούνται πάνω από 8 κάθε βράδυ;

- Advertisement -

Οι άνθρωποι που κάθε βράδυ κοιμούνται περισσότερες από 8 ώρες, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο και είναι πιθανότερο να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους κοιμούνται 7 ώρες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη, με ελληνική συμμετοχή.

Όσοι κοιμούνται συνήθως γύρω στις 10 ώρες καθημερινά (πράγμα ασφαλώς όχι συνηθισμένο στην εποχή μας), έχουν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου έναντι όσων κοιμούνται επτά ώρες (που θεωρείται το «κανονικό»). Ο δεκάωρος ύπνος σχετίζεται επίσης με κατά 56% αυξημένο κίνδυνο θανατηφόρου εγκεφαλικού και 49% θανατηφόρου εμφράγματος.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Μάντσεστερ, Κιλ, Λιντς και Ανατολικής Αγγλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Journal of American Heart Association”, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα 74 μελετών σχετικών τόσο με τη διάρκεια όσο και με την ποιότητα του ύπνου και την επίπτωση στην υγεία.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ο υπερβολικός ύπνος πρέπει να θεωρείται ένδειξη πιθανού καρδιαγγειακού κινδύνου. Η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο ανεπαρκής και κακής ποιότητας ύπνος σχετίζεται με κατά 44% αύξηση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

Στη μελέτη συμμετείχαν ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Ευάγγελος Κοντοπαντελής και ο ελληνοκυπριακής καταγωγής Μάμας Ανδρέας Μάμας (και οι δύο από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ