WellnessΤα 4 «χρυσά» fitness tips για τους καλοκαιρινούς μήνες

Τα 4 «χρυσά» fitness tips για τους καλοκαιρινούς μήνες

- Advertisement -

Έχεις δώσει σκληρή «μάχη» καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα για να παραμείνεις fit, να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση ή απλά να προετοιμαστείς για… «έξοδο» στις παραλίες, ακόμα ένα καλοκαίρι;
Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, ήρθε η ώρα να… ξεκουραστείς απ’ τη ρουτίνα του γυμναστηριακού ρυθμού, ακολουθώντας τους 4 «χρυσά» fitness tips που καταγράφει για εσάς ο Personal Trainer, Άγγελος Σοφρώνης:


1) Άλλαξε τον τρόπο και το είδος της προπόνησης.
Βασικό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι ασκούμενοι είναι ότι γυμνάζονται με τον ίδιο τρόπο όλο το χρόνο. Η Αρχή της Περιοδικότητας είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που οφείλουμε να γνωρίζουμε και να σεβόμαστε.
Μονοδιάστατη προπόνηση ισούται με μονοδιάστατο αποτέλεσμα, επιπλέον η καταπόνηση γίνεται συνέχεια σε συγκεκριμένο σημείο( μοίρες) των μυϊκών ομάδων.
Η πρόταση μας είναι η εξής. Αν μη τι άλλο ζούμε σε μία χώρα όπου υπάρχουν εξαιρετικές παραλίες, ήρθε η ώρα λοιπόν να βάλεις το κολύμπι στις καθημερινές αθλητικές σου δραστηριότητες. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά:

1) Σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές προπόνησης, η κολύμβηση έχει το μεγάλο πλεονέκτημα πως δεν καταπονεί καθόλου το σκελετικό μας σύστημα . Η άνωση του νερού, ωθεί το σώμα προς τα πάνω,άρα το σωματικό μας βάρος μειώνεται

2) Μας προσφέρει μυϊκή τόνωση και δύναμη καθώς το νερό είναι 12 φορές πιο πυκνό από τον αέρα

3) Μπορούμε να κάνουμε συνδυαστικές – πολυαρθρικές ασκήσεις για να δώσουμε στον οργανισμό μας διαφορετικά προπονητικά ερεθίσματα

4) Η κολύμβηση μας γεμίζει θετική ενέργεια και διώχνει το άγχος

5) Ιδανική προπόνηση για αποκατάσταση τραυματισμών

2) Απλά ξεκουράσου
Δώσε το δικαίωμα στο σώμα σου για μία ολοκληρωτική ξεκούραση – ανάρρωση! Ειδικά όσοι κάνετε προπόνηση 4-6 φορές την εβδομάδα, πρέπει να κάνετε αποχή περίπου 20 ημερών, εφόσον δεν ασχολείστε με τον πρωταθλητισμό.

Εκτός από τη σωματική ξεκούραση, εξίσου σημαντική είναι και η νοητική.
Ο εγκέφαλος μας πρέπει να αδειάσει και να ξεφύγει από την γυμναστηριακή ρουτίνα, τόσο διάστημα ώστε να ζητήσει ο ίδιος ξανά την επανένταξη μας σε απαιτητικό πρόγραμμα εκγύμνασης.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουμε, ειδικά στις πρώτες προπονήσεις μετά από αποχή, καθώς είτε από ανασφάλεια για την εξωτερική μας εικόνα είτε από υπερβάλλοντα ζήλο δεν πρέπει πιέσουμε το σώμα μας στα άκρα, για άμεση επαναφορά σε επιθυμητό επίπεδο φυσικής κατάστασης.

3) Ενυδατώσου
Φροντίζουμε για σωστή ενυδάτωση η οποία γίνεται περισσότερο αναγκαία τις ημέρες που έχουμε προπόνηση!

Προσοχή! Η σωστή ενυδάτωση ξεκινάει από το πρωί και όχι πριν η κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Σε όσους δίνουν έμφαση στην αερόβια προπόνηση συστήνουμε τη λήψη συμπληρωμάτων με ηλεκτρολύτες.

4) Ακολούθησε σωστή διατροφή
Απόφυγε τη λήψη φυτικών και ζωικών λιπαρών. Εκτός ότι είναι κυριολεκτικά άχρηστες θερμίδες, τα λιπαρά είναι εξαιρετικά δύσπεπτα. Έτσι λίγο η ζέστη, λίγο τα λιπαρά και το αίσθημα δυσφορίας δεν θα αργήσει να εμφανιστεί.

Αντικατέστησε τα γλυκά με φρούτα! Αν δεν μπορείς να το κάνεις πάντα (κατανοητό, γιατί όλοι θέλουμε το παγωτό μας) κάντο τις μισές ή τις περισσότερες φορές.

Απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Εναλλακτικά μπορείς να πίνεις βιολογικές μπύρες που έχουν χαμηλή ή και καθόλου περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Μην κάνεις υπερβολική λήψη πρωτεΐνης από τις τροφές, μικρές ποσότητες υδατάνθρακα είναι αναγκαίες!

Παρόλα αυτά, εάν θέλεις να παραμείνεις “ενεργός” και στη διάρκεια του καλοκαιριού με ασκήσεις εκτός γυμναστηρίου, παρακολούθησε τον οδηγό ασκήσεων του Personal Trainer, Άγγελου Σοφρώνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ