ΠΡΟΣΩΠΑBLOGGERSΗ πιτυρίδα επηρεάζει το 50% των ανθρώπων - Σχετίζεται με στρες και...

Η πιτυρίδα επηρεάζει το 50% των ανθρώπων – Σχετίζεται με στρες και κακή υγιεινή

- Advertisement -
  • Γράφει η Μαίρη Μπιμπή

Το μικροβίωμα έχει τραβήξει τα τελευταία χρόνια την προσοχή των επιστημόνων, καθώς είναι εξίσου ξεχωριστό για κάθε άνθρωπο, όπως ακριβώς τα δακτυλικά αποτυπώματα. Η πρωτοπόρος στα δερματολογικά προϊόντα Vichy έχει επικεντρωθεί την τελευταία δεκαετία στη μελέτη του μικροβιώματος και τη σχέση του με τη σμιγματορροϊκή δερματίτιδα του τριχωτού.

Από σμιγματορροϊκή δερματίτιδα πάσχει το 2-10% των ανθρώπων, ενώ είναι συχνότερη στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η Δρ. Anne Bouloc, επιστημονική διευθύντρια της Vichy, παρουσίασε στο πλαίσιο του 14ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας (1-4 Νοεμβρίου), στην Αθήνα, νεότερα δεδομένα επί του θέματος από πανευρωπαϊκή μελέτη, με τη συμμετοχή και Ελλήνων ασθενών, ενώ έδωσε και συμβουλές για τη σωστή αντιμετώπιση της πιτυρίδας και της σμιγματορροϊκής δερματίτιδας του τριχωτού.

Από σμιγματορροϊκή δερματίτιδα πάσχει το 2-10% των ανθρώπων, ενώ είναι συχνότερη στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η πάθηση δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα του κρανίου αλλά και το λεγόμενο Τ του προσώπου. Η πιτυρίδα επηρεάζει περίπου το 50% των ανθρώπων, σχετίζεται με το στρες, την κακή υγιεινή του τριχωτού και τη χρήση μη σωστών προϊόντων καθαρισμού.

Ποιότητα ζωής…

Μπορεί πιτυρίδα και σμιγματορροϊκή δερματίτιδα να μην είναι απειλητικές για τη ζωή μας, αλλά σαφώς εξασθενούν την ποιότητα ζωής και συντελούν σε μειωμένη αυτοπεποίθηση καθώς υποτροπιάζουν συχνά χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Ωστόσο, οι στοχευμένες παρεμβάσεις με ειδικά προϊόντα καθαρισμού έχει αποδειχθεί ότι επαναφέρουν στο φυσιολογικό το δερματικό μικροβίωμα και απαλλάσσουν τους πάσχοντες από ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ο κνησμός, ο δερματικός ερεθισμός και η απολέπιση.

Anne Bouloc, Vichy

«Το μικροβίωμα είναι ένα περίπλοκο αλληλένδετο σύστημα μικροοργανισμών που ζει στο ανθρώπινο σώμα και είναι μοναδικό για κάθε άτομο, όπως το δακτυλικό αποτύπωμα. Καλύπτει κάθε επιφάνεια του σώματος σχηματίζοντας ένα εύθραυστο δίκτυο αλληλοεξαρτώμενων ζωντανών βακτηρίων. Το μικροβίωμα του δέρματος, δηλαδή τα βακτήρια και τα μικρόβια που βρίσκονται στο δέρμα μας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής άμυνας του δέρματος μας καθώς μας προστατεύει από εξωτερικές επιθέσεις», σημείωσε κατά την παρουσίασή της η Δρ. Bouloc.

Συσχέτιση μικροβιώματος με πιτυρίδα και σμιγματορροϊκή δερματίτιδα

Αναφερόμενη στην έρευνα για τη συσχέτιση του μικροβιώματος με την πιτυρίδα και τη σμιγματορροϊκή δερματίτιδα, εξήγησε ότι η πρώτη επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από πέντε χρόνια έδειξε ότι «εκτός από τους μύκητες, όπως η Malassezia, παίζουν καθοριστικό ρόλο και τα βακτήρια στο δέρμα του κρανίου. Η βακτηριακή ανισορροπία και μη φυσιολογική αναλογία μεταξύ μυκήτων και βακτηρίων χαρακτηρίζει δερματικές διαταραχές, όπως η πιτυρίδα και η σμιγματορροϊκή δερματίτιδα, με κυρίαρχα συμπτώματα την απολέπιση του δέρματος και τον κνησμό. Ωστόσο, κλινικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι, με τη χρήση των κατάλληλων σαμπουάν, όπως τα προϊόντα Dercos της Vichy, καταπραΰνεται η δερματική διαταραχή και επανέρχεται στο φυσιολογικό το μικροβίωμα του δέρματος της κεφαλής».

Αναφερόμενη σε δεδομένα από πανευρωπαϊκή μελέτη, με τη συμμετοχή και Ελλήνων ασθενών, η Δρ. Bouloc είπε ότι διεξάγεται με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 1.700 ασθενών, ενώ έχουν ήδη ενσωματωθεί δεδομένα από 180 ασθενείς που παρακολουθούνται στην Ελλάδα από τρεις δερματολόγους.

Αναφερόμενη σε δεδομένα από πανευρωπαϊκή μελέτη, με τη συμμετοχή και Ελλήνων ασθενών, η Δρ. Bouloc είπε ότι διεξάγεται με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 1.700 ασθενών

«Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι το σαμπουάν γίνεται πολύ καλά ανεκτό από τους χρήστες, με πάνω από το 88% αυτών να αναφέρουν ότι τους ενοχλεί όλο και λιγότερο η κατάσταση του δέρματος του κρανίου τους. Επίσης, η επιστημονική ομάδα έχει καταγράψει ξεκάθαρη μείωση της απολέπισης, του κνησμού και του ερεθισμού του δέρματος», σύμφωνα με την επιστημονική διευθύντρια της Vichy. Υπογράμμισε δε ότι, με παρατεταμένη παράλληλη χρήση φαρμακευτικού σαμπουάν με τον αντιμυκητισιακό παράγοντα ketoconazole, επιτυγχάνονται επιπλέον οφέλη, όπως η περαιτέρω μείωση της απολέπισης και του κνησμού.

Αυτό όμως που τράβηξε την προσοχή των συνέδρων ήταν η προοπτική της ανάπτυξης ενός προγνωστικού εργαλείου για την υποτροπή της πιτυρίδας και της σμιγματορροϊκής δερματίτιδας.

Νέα τεχνική για την υποτροπή

«Αναπτύσσουμε ήδη μια νέα τεχνική που θα μπορεί να προβλέψει την υποτροπή, δηλαδή την επανεμφάνιση των δύο αυτών παθήσεων. Η αλλαγή στο μικροβίωμα προηγείται της εκδήλωσης των συμπτωμάτων κατά 10-15 ημέρες. Αν εντοπίσουμε εγκαίρως τις αλλαγές στο μικροβίωμα, τότε σαφώς και μπορούμε να ενεργήσουμε εγκαίρως για την αποτροπή της επανεμφάνισης της πιτυρίδας και της σμιγματορροϊκής δερματίτιδας του τριχωτού», τόνισε η Δρ. Anne Bouloc.

Και υπογράμμισε ότι, «επειδή απέχουμε ακόμα πολύ από την πλήρη ίαση της πιτυρίδας και της σμιγματορροϊκής δερματίτιδας του τριχωτού, αυτού που πρέπει να γίνει κατανοητό από τους πάσχοντες είναι ότι, όταν σταματάνε τη χρήση των ειδικών σαμπουάν δυστυχώς τα ενοχλητικά συμπτώματα επανέρχονται».

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Δρ. Bouloc «μόλις ο πάσχων αισθάνεται κνησμό στο τριχωτό της κεφαλής, πρέπει αμέσως να ξεκινά τη χρήση των εξειδικευμένων σαμπουάν. Επίσης να κάνει άμεσα τη λεγόμενη θεραπεία “εφόδου” με 2-3 στοχευμένα σαμπουάν για περίπου έναν μήνα και μετά να μην ξεχνά τη φάση “συντήρησης”, δηλαδή χρήση του ειδικού σαμπουάν μια φορά την εβδομάδα για την πρόληψη της υποτροπής».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ