• Γράφει ο Βασίλης Βενιζέλος

Το είχαν ομολογήσει πολλοί και από πολλές πλευρές, όχι μόνον από την πλευρά της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, ασφαλώς:

Διακόσιες τριάντα εννέα (239) Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος του 2017 αποτελούσε εξ αρχής ένα απονενοημένο διάβημα, καθώς αποδείχθηκε και εκ των υστέρων ότι επρόκειτο περί φρούδων ελπίδων της κυβέρνησης και, ιδιαίτερα, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Τώρα το όριο έχει ελαττωθεί αισθητά, καθώς ο νέος στόχος εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να λειτουργούν μέχρι το τέλος του ερχομένου Μαΐου… 100 ΤΟΜΥ σε όλη της χώρα.

Φυσικά, μπορούμε να καταφύγουμε στην απλή μέθοδο των τριών και να υπολογίσουμε έτσι, χοντρικά, το εύρος του πληθυσμού της χώρας, τον οποίο θα καλύπτουν αυτές οι 100 ΤΟΜΥ. Οι 239 ΤΟΜΥ θα κάλυπταν μόλις 3 εκατ. πολίτες, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ιδίου του υπουργείου Υγείας, οι 100 ΤΟΜΥ ποιο εύρος πληθυσμού θα καλύπτουν;

Εντάξει, θα είναι υποπολλαπλάσιο, σε βαθμό κατά τον οποίον ουδείς καταλαβαίνει γιατί πρέπει η χώρα μας να διαθέτει gate keeping για τα… 3 από τα 11 εκατ. πολίτες της, και μάλιστα με ΤΟΜΥ χωρίς αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως οι ψυχίατροι, για παράδειγμα.

Και, μιας και το έφερε η κουβέντα, να σημειώσουμε ότι ο τομεάρχης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας κατήγγειλαν την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου ότι ένα Κέντρο Ψυχικής Υγείας στην περιοχή της Καβάλας έδωσε τη θέση του σε μία ΤΟΜΥ… Αυτό να είναι βήμα προς τα εμπρός ή βήματα ολοταχώς προς τα πίσω;

Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, αναστάτωση στην τοπική κοινωνία της Μυτιλήνης έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις της διοικήτριας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου Όλγας Ιορδανίδου, η οποία άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καταργήσει με απόφασή της την εικοσιτετράωρη λειτουργία για το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης… Ποια λογική, άραγε, θα καθοδηγούσε μία τέτοια ενδεχόμενη απόφαση;

Και ο ΠΟΥ από κοντά…
Εν τω μεταξύ, οφείλουμε να το σημειώσουμε: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα χειροκροτούσε οποιαδήποτε «μεταρρύθμιση» στη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας της χώρας μας, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει τελικώς ένα κάποιο σύστημα δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο ΠΟΥ, λοιπόν, ο οποίος συνδράμει τις προσπάθειες της κυβέρνησης στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όχι μόνον δεν είναι αυτό που ήταν πριν από είκοσι χρόνια, όχι μόνον στερείται πλέον εκείνης της αίγλης και της προωθημένης τεχνογνωσίας, αλλά σπεύδει σε κάθε περίπτωση, πλέον, να συγχαρεί τις σχετικές προσπάθειες κάθε χώρας η οποία… καταβάλλει κανονικά τις σχετικές οικονομικές εισφορές της στον Οργανισμό! Μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ έχουν χρόνια πολλά να καταβάλλουν την δική τους οικονομική εισφορά στον ΠΟΥ…

  • Ο Βασίλης Βενιζέλος είναι συντάκτης Υγείας στην Athens Voice και το ygeia360.gr