Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ): Η αξία της έγκαιρης διάγνωσης

Ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο στην υγεία και ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν από Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) έχει η έγκαιρη πρόγνωση, προλαμβάνοντας μια σειρά από «αλληλεπιδράσεων» με σοβαρές συνέπειες στους νοσούντες.

Ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο στην υγεία και ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν από Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) έχει η έγκαιρη πρόγνωση, προλαμβάνοντας μια σειρά από «αλληλεπιδράσεων» με σοβαρές συνέπειες στους νοσούντες.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια προοδευτική νόσος που σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες, αγγεία τα οποία μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες.

Στην Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) οι πνευμονικές αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν. Μειώνοντας έτσι τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία. Αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση. Εάν η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η έγκαιρη διάγνωση της είναι υψίστης σημασίας για τον ασθενή. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα παραμένει εξαιρετικά αργή, καθώς υπολογίζεται πως αγγίζει τα τρία χρόνια.

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μία σπάνια νόσος, η οποία προσβάλλει περίπου 25-50 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατ’ έτος. Εμφανίζεται με διπλάσια συχνότητα στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες.

Ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ)

«Είναι σαν να σκαρφαλώνεις σε έναν βουνό… σαν κάτι να σε σπρώχνει προς τα πίσω συνέχεια» όπως περιγράφει χαρακτηριστικά ασθενής με ΠΑΥ.

Τα σώματα μας είναι εκπληκτικά αποτελεσματικά στο να κάνουν αυτό που θέλουμε. Όταν τρέχουμε για να προλάβουμε το λεωφορείο ή όταν απλώνουμε το χέρι να πιάσουμε το τηλέφωνο, το σώμα μας μεταφράζει στη στιγμή το οξυγόνο που αναπνέουμε και τα αποθέματα ενέργειας που έχουμε σε συντονισμένη κίνηση, χωρίς εμείς να χρειαστεί να το σκεφτούμε ούτε για ένα δευτερόλεπτο.

Για τα άτομα που ζουν με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) οι απλές καθημερινές εργασίες, που για πολλούς θεωρούνται δεδομένες, μπορεί να είναι εξίσου δύσκολες με την αναρρίχηση στην κορυφή του Έβερεστ.

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) ορίζεται όταν υπάρχει παρατεταμένη αύξηση της μέσης πνευμονικής αρτηριακής πίεσης >25mmHg (μέτρηση καρδιακού καθετηριασμού) στην ηρεμία και >30mmHg κατά την άσκηση.

Είναι μια σπάνια νόσος με εκτιμώμενο επιπολασμό (συχνότητα) περί τα 30-50 περιστατικά ανά εκατομμύριο. Η νόσος είναι πιο συχνή σε ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου όπως σε ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία, συστηματική σκλήρυνση, λοίμωξη από HIV-AIDS.

Τα συμπτώματα

Τα πρώιμα συμπτώματα της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης -όπως συχνότερα περιγράφονται- αναγνωρίζονται μετά τη διάγνωση δύσπνοιας, ζάλης, κόπωσης. Ωστόσο, είναι συνήθως ήπιας βαρύτητας και αποτελούν ίδιον πολλών άλλων παθήσεων.

Σε κατάσταση ηρεμίας στα αρχικά στάδια της νόσου δεν εμφανίζονται συμπτώματα και κανένα έκδηλο σημείο αυτής. Κατά συνέπεια η διάγνωση μπορεί να καθυστερήσει για μήνες ή και έτη. Με την πάροδο του χρόνου ωστόσο και την εγκατάσταση της καρδιακής ανεπάρκειας, τα συμπτώματα καθίστανται πιο σοβαρά και περιορίζουν τις φυσιολογικές δραστηριότητες των ασθενών.

Η κλινική υποψία για Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) μπορεί να τεθεί σε κάθε περίπτωση νεοεμφανιζόμενης ή σταδιακά επιδεινούμενης δύσπνοιας σε ασθενείς με ή χωρίς υποκείμενη καρδιακή ή πνευμονική νόσο.

Εγρήγορση θα πρέπει να υπάρχει και σε περιπτώσεις εμφάνισης δύσπνοιας σε ασθενείς με νοσήματα με υψηλή συσχέτιση για εμφάνιση Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης και σε ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό.

Τέσσερις λειτουργικές τάξεις

Μετά τη διάγνωση της, η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση ταξινομείται ανάλογα με τη βαρύτητα της σε τέσσερις λειτουργικές τάξεις, οι οποίες περιγράφουν τον αντίκτυπο της νόσου στη ζωή του ασθενούς:

  • Ι Ασθενείς χωρίς περιορισμό της φυσικής δραστηριότητας
  • ΙΙ Ασθενείς με ήπιο περιορισμό της φυσικής δραστηριότητας. Αισθάνονται άνετα στην ηρεμία. Η συνήθης σωματική δραστηριότητα προκαλεί αδικαιολόγητη δύσπνοια ή κόπωση, θωρακικό πόνο ή συγκοπτικό επεισόδιο
  • ΙΙΙ Ασθενείς με αξιοσημείωτο περιορισμό της σωματικής δραστηριότητας. Λιγότερη από τη συνήθη σωματική δραστηριότητα προκαλεί αδικαιολόγητη δύσπνοια ή κόπωση, θωρακικό πόνο ή συγκοπτικό επεισόδιο
  • ΙV Ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν αδυναμία διεκπεραίωσης οποιασδήποτε σωματικής δραστηριότητας χωρίς την εμφάνιση συμπτωμάτων. Εμφανίζουν σημεία δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας. Δύσπνοια ή/και κόπωση παρουσιάζονται ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα φάρμακα της Actelion συνέβαλαν σημαντικά στη βελτίωση της πρόγνωσης και της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από ΠΥ.

Παράλληλα, η Actelion εταιρεία του ομίλου Janssen Pharmaceutical Companies της Johnson & Johnson σχεδίασε ένα εξειδικευμένο eBook προκειμένου να βοηθήσει τους ασθενείς, τους φροντιστές τους, τις οικογένειες τους και τους φίλους τους να κατανοήσουν καλύτερα την ΠΑΥ.

Ξεκινήσετε το ταξίδι ενημέρωσης σχετικά με τη νόσο, τη διάγνωση και τη θεραπεία της, το πώς επηρεάζει την καθημερινή ζωή και πώς μπορεί να επηρεάσει το μέλλον. Το τελευταίο κεφάλαιο περιλαμβάνει επίσης υποστήριξη και πρακτικές οδηγίες που βοηθούν τους ανθρώπους να ζουν καλά με την ΠΑΥ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ