Μεθοτρεξάτη: Νέα μέτρα για τη δοσολογία από τον ΕΜΑ

Την προσοχή εφιστά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) στη δοσολογία της μεθοτρεξάτης για τη θεραπεία φλεγμονωδών νόσων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση και η νόσος του Crohn, προκειμένου να αποφευχθούν θανατηφόρα λάθη.

Την προσοχή εφιστά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) στη δοσολογία της μεθοτρεξάτης για τη θεραπεία φλεγμονωδών νόσων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση και η νόσος του Crohn, προκειμένου να αποφευχθούν θανατηφόρα λάθη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι συστάσεις απορρέουν από μία ανασκόπηση αναφορών όπου οι ασθενείς χρησιμοποιούν λανθασμένα τη μεθοτρεξάτη παρά τα προηγούμενα μέτρα που έχουν ληφθεί για να προληφθούν τα λάθη.

Για τις φλεγμονώδεις παθήσεις, η μεθοτρεξάτη θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο οργανισμός για την συχνότητα χρήσης (δοσολογία) της μεθοτρεξάτης. Προειδοποιεί πως η κατάχρηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες.

Από την ανασκόπηση προέκυψε ότι το λάθος στη συχνότητα της δοσολογίας μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο. Από τη συνταγογράφηση του φαρμάκου μέχρι τη λήψη του από τον ασθενή αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα νέα μέτρα που προβλέπονται αφορούν τον περιορισμό στο ποιοι μπορούν να συνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα. Καθώς και οι προειδοποιήσεις στη συσκευασία, οι οποίες θα είναι πιο εμφανείς. Ενώ, εκπαιδευτικό υλικό θα διατεθεί σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας.

Προκειμένου οι ασθενείς να ακολουθήσουν το δοσολογικό σχήμα μία φορά την εβδομάδα, τα δισκία μεθοτρεξάτης θα διατίθενται σε συσκευασίες blister και όχι σε μπουκάλια ( ή σε σωληνάρια).

Τα μέτρα συμφωνήθηκαν κατόπιν διαβούλευσης με ασθενείς και επαγγελματίες υγείας.

Ιδιαίτερα εφιστάται η προσοχή σε ασθενείς που λαμβάνουν μεθοτρεξάτη για ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωρίαση ή νόσο του Crohn. Να λαμβάνουν μόνο μία φορά την εβδομάδα και μάλιστα την ίδια μέρα κάθε εβδομάδα.

Φυσικά, οι προαναφρόμενοι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες πάνω στη συσκευασία του δικού σας σκευάσματος μεθοτρεξάτης. Και να επισκέπτονται το γιατρό άμεσα εάν εμφανίσουν πονόλαιμο, πυρετό, άφθες στο στόμα, διάρροια, εμετό, δερματικά εξανθήματα, αιμορραγία ή ασυνήθιστη αδυναμία.

«Αυτά μπορεί να είναι ενδείξεις ότι λαμβάνετε πάρα πολλή μεθοτρεξάτη» τονίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Καλό θα είναι να τηρούν πάντα τις προγραμματισμένες επισκέψεις στον ιατρό. Και τα ραντεβού για εξετάσεις αίματος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ