Κορωνοϊός: Νέο διαγνωστικό τεστ αντιγόνων με αποτελέσματα σε 5 λεπτά

Ένα γρήγορο τεστ αντιγόνων για τον κορωνοϊό, ανέπτυξαν επιστήμονες από το βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο δίνει αποτελέσματα σε λιγότερα από πέντε λεπτά.

Ένα γρήγορο τεστ αντιγόνων για τον κορωνοϊό, ανέπτυξαν επιστήμονες από το βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο δίνει αποτελέσματα σε λιγότερα από πέντε λεπτά

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το πανεπιστήμιο επεσήμανε ότι ελπίζει να αρχίσει την παραγωγή της συσκευής αυτής για το διαγνωστικό τεστ στις αρχές του 2021. Υπολογίζει ότι θα έχει έγκριση της συσκευής έξι μήνες αργότερα. Η συσκευή μπορεί να εντοπίζει τον κορωνοϊό και να τον ξεχωρίζει από άλλους ιούς με μεγάλο ποσοστό ακρίβειας, επεσήμαναν οι επιστήμονες στην έρευνά τους που δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη.

«Η μέθοδός μας εντοπίζει γρήγορα άθικτα μόρια του ιού», δήλωσε όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής κ. Αχιλλέας Καπανίδης του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Όπως πρόσθεσε, αυτό σημαίνει ότι το τεστ θα είναι «απλό και εξαιρετικά γρήγορο και οικονομικό».

Τα γρήγορα τεστ αντιγόνων θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τη διενέργεια μαζικών ελέγχων. Όπως και για το άνοιγμα των οικονομιών ενώ ο ιός SARS- CoV-2 εξακολουθεί να κυκλοφορεί. Τα ήδη υπάρχοντα τεστ αντιγόνων είναι πιο γρήγορα και οικονομικά από τα μοριακά τεστ PCR, αλλά όχι εξίσου ακριβή.

Αν και το τεστ της Οξφόρδης θα είναι έτοιμο την επόμενη χρονιά, θα βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας εγκαίρως πριν τον επόμενο χειμώνα. Επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, ακόμη κι αν αναπτυχθεί εμβόλιο.

Απρόβλεπτες οι συνέπειες στους χειμερινούς μήνες

«Κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τους επερχόμενους χειμερινούς μήνες είναι οι απρόβλεπτες συνέπειες της κυκλοφορίας του ιού SARS- CoV-2 μαζί με άλλους εποχικούς ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό», εξήγησε η Δρ. Νικόλ Ρομπ της ιατρικής σχολής του Warwick.

«Δείξαμε ότι το τεστ μας για τον κορωνοϊό μπορεί να ξεχωρίσει με αξιοπιστία τους διάφορους ιούς στα κλινικά δείγματα. Μια εξέλιξη που προσφέρει ένα κρίσιμο πλεονέκτημα για την επόμενη φάση της πανδημίας», πρόσθεσε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ