ΠρόληψηΙλαρά – Πολυομελίτιδα: Υψηλός ο κίνδυνος αύξησης κρουσμάτων

Ιλαρά – Πολυομελίτιδα: Υψηλός ο κίνδυνος αύξησης κρουσμάτων

- Advertisement -

Δύο νέες εκθέσεις του Ευρωπαικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών, υπογραμμίζουν τον κίνδυνο έξαρσης ιλαράς και πολυομελίτιδας εξαιτίας των επίμονων κενών στην εμβολιαστική κάλυψη του παιδιατρικού πληθυσμού.

Δύο νέες εκθέσεις του Ευρωπαικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών, υπογραμμίζουν τον κίνδυνο έξαρσης ιλαράς και πολυομελίτιδας εξαιτίας των επίμονων κενών στην εμβολιαστική κάλυψη του παιδιατρικού πληθυσμού.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) επικαιροποιεί τα στοιχεία σχετικά με τους εμβολιασμούς για την πολιομυελίτιδα και την ιλαρά και προειδοποιεί για πιθανές εξάρσεις, λόγω της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης του παιδιατρικού πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία σχετικά με τον εμβολιασμό για την πολιομυελίτιδα αποκαλύπτουν ότι μεταξύ του 2012 και του 2021, περίπου 2,4 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ ενδέχεται να μην έχουν λάβει εγκαίρως τρεις δόσεις εμβολίων. Αντίστοιχα, εμβολιαστικό κενό παρατηρείται και έναντι της ιλαράς, καθώς η ετήσια επιδημιολογική έκθεση του ECDC για την ιλαρά (2022) υπογραμμίζει τους κινδύνους από τα άτομα που δεν εμβολιάζονται επαρκώς ή και καθόλου.

Μηδενικά κρούσματα

Ενώ η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια είχε μηδενικά κρούσματα πολιομυελίτιδας το 2002, ο ιός συνεχίζει να ανιχνεύεται περιοδικά στη φύση. Λόγω των κατάλληλων μεθόδων επιτήρησης και της γενικά υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης, αυτά τα σποραδικά περιστατικά δεν έχουν ευτυχώς οδηγήσει σε μόνιμη μετάδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στην ανίχνευση κρουσμάτων σε ανθρώπους.

«Όσο υπάρχουν μη εμβολιασμένες ή ανεπαρκώς εμβολιασμένες πληθυσμιακές ομάδες στις ευρωπαϊκές χώρες και όσο η πολιομυελίτιδα δεν εξαλείφεται παγκοσμίως, ο κίνδυνος επανεμφάνισης του ιού στην Ευρώπη παραμένει. Επιπλέον, στην περίπτωση της ιλαράς, η οποία είναι εξαιρετικά μεταδοτική, ο ιός μπορεί να βρει τον τρόπο να εξαπλωθεί σε θύλακες απροστάτευτων πληθυσμών, όταν η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι επαρκής. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδημίες που μπορούν να δημιουργήσουν επιβάρυνση στα συστήματα υγείας, ακόμη και σε χώρες που έχουν εξαλείψει την ιλαρά» εξηγεί η Andrea Ammon, διευθύντρια του ECDC.

Αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Παρά την αποδεδειγμένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων, χώρες από την ΕΕ, καθώς και από όλο τον κόσμο, εξακολουθούν να εμφανίζουν κρούσματα ασθενειών λόγω ανεπαρκών ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης, που θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.

Ανεξάρτητα από τις συνολικά καλές επιδόσεις των προγραμμάτων εμβολιασμού στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και τις τεράστιες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την πραγματοποίησή τους, παρατηρούνται σημαντικά κενά εμβολιασμού και ανισότητες μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης μεταξύ των διαφόρων χωρών και περιφερειών.

Ειδικότερα, ενώ η ετήσια επιδημιολογική έκθεση για την ιλαρά δείχνει μείωση των κρουσμάτων κατά 99% το 2022 σε σύγκριση με το 2018, αυτό οφείλεται πιθανότατα στα μέτρα πρόληψης και ελέγχου που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν, επίσης, ότι τα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους παραμένουν η ομάδα με τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης ιλαράς, καθώς είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν.

Γι’ αυτό, δεδομένης της ελλιπούς εμβολιαστικής κάλυψης σε αρκετές χώρες, είναι πιθανό να παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των δηλωθέντων κρουσμάτων ιλαράς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση στο μέλλον.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού είναι μια σημαντική στιγμή για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη και τη σημασία του εμβολιασμού για τη γενική υγεία και την ευημερία των ανθρώπων, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Είναι επίσης μια ευκαιρία να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι τα εμβόλια αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της δημόσιας υγείας του 20ού αιώνα, επισημαίνουν οι ειδικοί του ECDC.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ