Η σωστή θωράκιση του οργανισμού «ασπίδα» στη γρίπη και κρυολόγημα

  • Γράφει ο Αλέξης Σωτηρόπουλος MD. PhD

Η σωστή και καλή θωράκιση του οργανισμού αποτελεί ασπίδα όχι μόνο στις εποχιακές ιώσεις, το κρυολόγημα και τις αλλεργίες αλλά μας βοηθά και στο να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας.

Η σωστή και καλή θωράκιση του οργανισμού αποτελεί ασπίδα όχι μόνο στις εποχιακές ιώσεις, το κρυολόγημα και τις αλλεργίες αλλά μας βοηθά και στο να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος (πονόλαιμος, η ρινική καταρροή και ο πυρετός.) είναι μεν συνηθισμένα, μπορούν όμως να γίνουν πολύ ενοχλητικά

Για την αντιμετώπιση του πόνου και την ανακούφιση του ερεθισμένου λαιμού προτιμήστε παστίλιες για το λαιμό που δεν περιέχουν αντιβιοτικά, όπως οι Strepsils Orange Vitamin C, οι οποίες καταπολεμούν ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων και ιών όπως τον ιό της γρίπης Α, τον RSV, τον SARS-CoV5 και δεν περιέχουν αντιβιοτικό.

Επιπρόσθετα, η Βιταμίνη C που περιέχεται, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οποίου η ικανότητα για άμυνα έναντι ιών και μικροβίων είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια της ίωσης.

Συγκεκριμένα η βιταμίνη C φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του χρόνου ίασης και της έντασης των συμπτωμάτων. Μάλιστα, σε άτομα με έντονη σωματική καταπόνηση και κάτω από την επίδραση στρες τα αποτελέσματα είναι περισσότερο θεαματικά. Σε πρόσφατη βιβλιογραφική ανασκόπηση βρέθηκε ότι η Βιταμίνη C μπορεί να μειώσει ακόμα και κατά 50% τα συμπτώματα και τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος.

Η πρόληψη, όμως, παίζει το πιο σημαντικό ρόλο. Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν είναι:
  • Εάν είστε καπνιστής, σταματήστε το κάπνισμα
  • Αν δεν είστε καπνιστής, αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα
  • Μην συναναστρέφεστε άτομα που είναι άρρωστα
  • Πλένετε τα χέρια σας συχνά.
  • Μην μοιράζεστε φαγητό, ποτό και σκεύη
  • Κρατήστε τα χέρια σας μακριά από τα μάτια και το πρόσωπό σας
  • Ακολουθείτε Υγιεινή Διατροφή. Μια ισορροπημένη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ωφέλιμα λιπαρά και φυτικές ίνες βοηθά τον οργανισμό να λειτουργεί σωστά. Η βιταμίνη C και τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων.
  • Ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο: Όταν νιώθετε άσχημα, θα πρέπει να δίνετε χρόνο στον οργανισμό σας να αναρρώσει.
  • Καταναλώνετε πολλά υγρά

Αλέξης Σωτηρόπουλος MD. PhD
Διευθυντής ΕΣΥ
Παθολόγος-Διαβητολόγος & Γενικός Ιατρός
Γ΄ Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου
Γ.Ν. Νίκαιας – Πειραιά

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ