Ένας στους τέσσερις ενήλικες δεν είναι αρκετά δραστήριος και πάνω από το 80% των εφήβων έχουν ροπή προς την καθιστική ζωή, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Έρευνες έχουν δείξει ότι η κακή στάση και η αδράνεια συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη του πόνου στην πλάτη και άλλων διαταραχών της σπονδυλικής στήλης.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλες τις ηπείρους του κόσμου υποφέρουν από διαταραχές της σπονδυλικής στήλης. Αυτά περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη, πόνο στον αυχένα, σκολίωση και κάποια πάθηση μεσοσπονδύλιου δίσκου.
Ο νωτιαίος πόνος και η αναπηρία μπορούν να έχουν βαθιά επίδραση στη γενική υγεία ενός ατόμου, μερικές φορές εμποδίζοντας τον να εργάζεται ή ακόμα και να κάνει απλές καθημερινές δραστηριότητες.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλη (WSD) που έχει ως μήνυμα «Η πλάτη σας σε δράση» ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) επιθυμεί να επισημάνει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας και τη βελτίωση της στάσης του σώματος, ως μέρος της καλής υγείας του νωτιαίου μυελού και της πρόληψης των τραυματισμών.
Όπως τονίζει ο ΠΦΣ «η υγεία της σπονδυλικής στήλης είναι δύσκολο έργο και απαιτεί την συνεργασία πολλών επαγγελματιών Υγείας προκειμένου να επιτευχθεί .Ο φυσικοθεραπευτής είναι η κυριότερη ειδικότητα που ασχολείται με τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης τόσο για την αποκατάσταση όσο και για την πρόληψη των παθήσεων».