ΠρόληψηΠολύ μικρές οι επιπτώσεις από το παθητικό άτμισμα -Τι έδειξε έρευνα

Πολύ μικρές οι επιπτώσεις από το παθητικό άτμισμα -Τι έδειξε έρευνα

- Advertisement -

Για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο μετρήθηκαν οι επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στο αναπνευστικό σύστημα και βρέθηκαν ότι είναι πολύ μικρές.

Η έρευνα διεξήχθη από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη από το Κάπνισμα και τον Καπνό, από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2017. Οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου και υποβλήθηκαν στη μέτρηση του FeNO.

Στην έρευνα συμμετείχε και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και ο γνωστός πνευμονολόγος Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, γνωστός για την πολυετή του δράση ενάντια στο κάπνισμα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι επιπτώσεις στο παθητικό κάπνισμα (άτμισμα) του ηλεκτρονικού τσιγάρου φαίνεται ότι είναι πολύ μικρές, όπως και οι άμεσες επιδράσεις στη μηχανική του αναπνευστικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι παράμετροι IOS και FeNO δεν παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές. Επίσης, δεν υπήρξαν άμεσες μεταβολές στο αναπνευστικό σύστημα και τους βιοδείκτες.

Η έρευνα αποκτά μεγάλη σημασία γιατί για πρώτη φορά πιστοποιείται από ένα φορέα διεθνούς επιστημονικού κύρους οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε συμβατικό και ηλεκτρονικό τσιγάρο σε ότι αφορά τις αντίστοιχες επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία.

Την ίδια στιγμή η έρευνα υποστηρίζει την καθοριστική σημασία που έχει ο συνεχής αγώνας και η πρόληψη ενάντια όλων των μορφών καπνίσματος και εξάρτησης από την νικοτίνη.

Μελέτη στην Αγγλία
Πάντως, δεν υπάρχει «παθητικό άτμισμα», όπως αποφαίνεται μια νέα ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη από τον Δημόσιο Οργανισμό Υγείας της Αγγλίας.

Η έρευνα περιλάμβανε την εξέταση του αέρα σε σπίτια μετά τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, όπου διαπιστώθηκε ότι η ποιότητα του αέρα δεν επηρεάζεται καθόλου.

Ο Διευθυντής της Αυστραλιανής Ένωσης για τη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό («Australian Tobacco Harm Reduction Association») Δρ. Colin Mendelsohn σχολίασε σχετικά: «Όπως εξηγείται στην έρευνα, όταν ένας καπνιστής εκπνέει τον καπνό, 7.000 χημικές ουσίες εκλύονται στον αέρα, λόγω της καύσης. Αυτό δεν συμβαίνει στο άτμισμα και τα χημικά που εκλύονται είναι λιγότερα από το 1% σε σχέση με αυτά του καπνίσματος. Επίσης, ο χρόνος ζωής των χημικών που προκύπτουν από το άτμισμα είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με το κάπνισμα. Με άλλα λόγια, στο άτμισμα εξαφανίζονται αμέσως, καθώς η σύστασή τους βασίζεται σε υγρά».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ