ΠρόληψηΚιρσοί: Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό, αλλά και υγείας

Κιρσοί: Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό, αλλά και υγείας

- Advertisement -

«Η γενικευμένη άποψη ότι εάν δεν σε ενοχλούν οι κιρσοί μπορείς και να.. αμελήσεις τη θεραπεία τους, ή να τους θεραπεύσεις όποτε θελήσεις, αποδεικνύεται τελικά μύθος και μάλιστα μύθος που ενέχει σοβαρούς κινδύνους και δυσκολίες στη θεραπεία τους» όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Αγγειοχειρουργός Αλέξανδρος Ματθαίου.
Η σοβαρότητα των επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια αμέλεια, από πλευράς κυρίως των ανδρών οι οποίοι παρουσιάζονται ως οι πλέον αδιάφοροι από τις γυναίκες για τα φλεβικά τους προβλήματα, είναι αρκετές φορές μεγάλη. Πολλές φορές η φλεβική νόσος δεν παρουσιάζει συμπτώματα και οι ασθενείς δεν επισκέπτονται έγκαιρα τον αγγειοχειρουργό, παραμένοντας δέσμιοι της λανθασμένης αντίληψης ότι οι κιρσοί αποτελούν μόνο αισθητικό πρόβλημα.

Κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης
Η σοβαρότητα όμως των κιρσών δεν επιτρέπει εφησυχασμό, ενώ και τα προβλήματα αναδεικνύονται όσο χρονίζει η νόσος και μεγαλώνει η επιβάρυνση για το πόδι. Αυτό έχει ως συνέπεια την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων, οι οποίες μπορεί και να μετατραπούν σε φλεβικό έλκος, με επιπτώσεις που δύσκολα αντιμετωπίζονται, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και η αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης φλεβικής θρόμβωσης.
«Σήμερα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμελήσει κάποιος την οριστική απαλλαγή του από τους κιρσούς, δεδομένου ότι αυτοί πλέον αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με το ενδοαυλικό laser, με την όλη διαδικασία να είναι ανώδυνη, χωρίς ανάγκη γενικής αναισθησίας, με τους ασθενείς να κινητοποιούνται και να περπατούν αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης», καταλήγει ο κ. Ματθαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ