Υδροξυχλωροκίνη: Υπό αμφισβήτηση έρευνα που ακυρώνει τη δράση της

Περισσότερες πληροφορίες ζητούν οι επιστήμονες για τη μεγάλη έρευνα του έγκριτου ιατρικού περιοδικού Lancet που αποφαίνεται πως η υδροξυχλωροκίνη δεν φαίνεται να ωφελεί τους ασθενείς του κορωνοϊού.

Περισσότερες πληροφορίες ζητούν οι επιστήμονες για τη μεγάλη έρευνα του έγκριτου ιατρικού περιοδικού Lancet που αποφαίνεται πως η υδροξυχλωροκίνη δεν φαίνεται να ωφελεί τους ασθενείς του κορωνοϊού.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η πολύκροτη έρευνα, που κυκλοφόρησε στις 22 Μαΐου, αντλεί δεδομένα από περίπου 96.000 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου σε 671 νοσοκομεία. Συγκρίνει την αγωγή όσων τους χορηγήθηκε θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη με εκείνων που δεν την έλαβαν.

Ο ΠΟΥ υπό το φως των πορισμάτων της έρευνας ανέστειλε τις κλινικές δοκιμές για την υδροξυχλωροκίνη (HCQ). Ωστόσο και προγενέστερες μελέτες για την ουσία αυτή αποδείχτηκε πως έφεραν μέτρια αποτελέσματα ενάντια στον κορωνοϊό.

Ερωτηματικά για τα δεδομένα της έρευνας για την υδροξυχλωροκίνη

Αλλά, πόθεν προκύπτει αυτός ο εντυπωσιακός όγκος δεδομένων; Αυτό ζητούν να μάθουν πολλοί επιστήμονες, οι οποίοι θα επιθυμούσαν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα ανεπεξέργαστα δεδομένα για την υδροξυχλωροκίνη, πάνω στα οποία βασίσθηκαν για να εργασθούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Μπορούν άραγε οι συντάκτες της να παράσχουν στη βάσανον της αξιολόγησης «τα ονόματα των καναδικών νοσοκομείων τα οποία ισχυρίζονται ότι τους συνέδραμαν με δεδομένα, έτσι ώστε να μπορούν αυτά να επαληθευθούν και με τρόπο ανεξάρτητο;» αναρωτήθηκε χθες μέσω Twitter ο Τοντ Λι,, ειδικός στις λοιμώδεις ασθένειες στο καναδικό Πανεπιστήμιο McGill.

Σε ένα ιστολόγιο του Πανεπιστημίου της Κολούμπια για τη στατιστική μοντελοποίηση, ο στατιστικολόγος Άντριου Γκέλμαν επισημαίνει τα μεθοδολογικά όρια και υποδεικνύει ότι «έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ζητώντας τους τα δεδομένα», χωρίς όμως επιτυχία.

Ερωτηματικά για την υδροξυχλωροκίνη και στη Γαλλία

Πολλά ερωτηματικά διατυπώθηκαν επίσης και στη Γαλλία -εξόν από τον πρωτοπόρο για τις έρευνες στη δράση της υδροξυχλωροκίνης Δρ Ντιντιέ Ραούλ- από πολλούς γιατρούς και ερευνητές, όπως ο καρδιολόγος Φλοριάν Ζορές, ο οποίος επεσήμανε στο Twitter την «έλλειψη» ορισμένων δεδομένων.

Αυστραλοί ερευνητές αναρωτιούνται επίσης για την εγκυρότητα των πορισμάτων, ειδικά επειδή υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα επίσημα δεδομένα στη χώρα αυτή και σε εκείνα της μελέτης για την υδροξυχλωροκίνη, σύμφωνα με τη σημερινή έκδοση της εφημερίδας The Guardian.

Η εταιρεία ερευνών υπερασπίζεται τα ευρήματα για την υδροξυχλωροκίνη

Τα δεδομένα της μελέτης προέρχονται από τη Surgisphere. Η Surgisphere παρουσιάζεται ως εταιρεία ανάλυσης δεδομένων της υγείας, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο γιατρός κ. Σαπάν Ντεσάι, επίσης ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Σε δελτίο Τύπου, η Surgisphere υπερασπίζεται την εγκυρότητα των δεδομένων της. Ισχυρίζεται επίσης ότι προέρχεται από νοσοκομεία που συνεργάζονται με αυτήν.

Ομως «οι συμφωνίες για τη χρήση δεδομένων δεν μας επιτρέπουν να τα δημοσιοποιούμε», προσθέτει η εταιρεία. Επισημαίνοντας πως είχε ήδη επισημάνει πως η μελέτη είχε «όρια». Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην Guardian, ο κ. Ντεσάι έχει παραδεχθεί πως ταξινόμησε κατά λάθος 73 θανάτους στην Αυστραλία, ενώ θα έπρεπε να τους είχε υπολογίσει στην Ασία.

Ωστόσο, στα βήματα πολλών συναδέλφων του, ο καθηγητής κ. Ζιλμπέρ Ντεραί (του νοσοκομείου Πιτιέ-Σαπετριέρ (Pitié-Salpêtrière) δήλωσε στο Twitter σήμερα πως θεωρεί ότι «αυτό δεν αλλάζει τίποτα ως προς την απουσία σοβαρών δεδομένων για την την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης. Είτε αυτή συνδυάζεται, είτε όχι, με αζιθρομυκίνη». Όπως και άλλοι, ο κ. Ντεραί ζητεί να συνεχισθούν οι “τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές” για να μάθουμε περισσότερα για τη δράση της.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ