Υδροξυχλωροκίνη: Ούτε θετικές, ούτε αρνητικές επιδράσεις στους ασθενείς

Η υδροξυχλωροκίνη, του φαρμάκου κατά της ελονοσίας, δεν βελτίωσε ούτε επιδείνωσε με σημαντικό τρόπο την κατάσταση της υγείας των ασθενών που νόσησαν βαριά από covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Η υδροξυχλωροκίνη, του φαρμάκου κατά της ελονοσίας, δεν βελτίωσε ούτε επιδείνωσε με σημαντικό τρόπο την κατάσταση της υγείας των ασθενών που νόσησαν βαριά από covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Ο κίνδυνος να χρειαστεί να διασωληνωθούν οι ασθενείς ή να πεθάνουν δεν μειώθηκε ούτε αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ αυτών στους οποίους χορηγήθηκε υδροξυχλωροκίνη. Σε σχέση με αυτούς που δεν έλαβαν κανένα φάρμακο», διευκρίνισαν οι συντάκτες της έρευνας. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Υδροξυχλωροκίνη: Χορήγηση σε ασθενείς με κορωνοϊό

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας. Διενεργήθηκε σε ασθενείς με covid-19 που διακομίστηκαν στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων New York-Presbyterian Hospital και Columbia University Irving Medical Center.

Σε 811 ασθενείς χορηγήθηκαν δύο δόσεις των 600 mg υδροξυχλωροκίνη την πρώτη ημέρα και στη συνέχεια 400 mg καθημερινά επί τέσσερις ημέρες. Σε 565 ασθενείς δεν χορηγήθηκε κανένα φάρμακο. Η έρευνα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αποκλειστούν πιθανά οφέλη ή κίνδυνοι από τη χορήγηση υδροξυχλωροκίνης, ανέφεραν οι επιστήμονες. Ωστόσο τα αποτελέσματά μας δεν στηρίζουν την υδροξυχλωροκίνη προς το παρόν για άλλες περιπτώσεις πέραν της διενέργειας κλινικών ερευνών προκειμένου να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά της, πρόσθεσαν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Ντόναλντ Τραμπ έχει αναφερθεί συχνά στη χρήση της υδροξυχλωροκίνης ως θεραπεία για την αντιμετώπισης της covid-19. Η υδροξυχλωροκίνη και η χλωροκίνη χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για τη θεραπεία της ελονοσίας. Όπως και κάποιων αυτοάνοσων, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Όμως τόσο οι αμερικανικές όσο και οι καναδικές υγειονομικές αρχές είχαν προειδοποιήσει στα τέλη Απριλίου κατά της χρήσης των δύο φαρμάκων αυτών για την πρόληψη. Ή τη θεραπεία του κορωνοϊού εκτός κλινικών ερευνών.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) έδωσε εκτάκτως άδεια την προηγούμενη εβδομάδα για τη χρήση ενός πειραματικού αντιικού. Πρόκειται για την ρεδεμσιβίρη, για την covid-19. Μεγάλη αμερικανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ουσία αυτή μειώνει κατά πολλές ημέρες την ανάρρωση των ασθενών που νοσούν βαριά.

Κορωνοϊός: 3 στους 10 ασθενείς που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη απεβίωσαν

Στα τέλη Απριλίου νεότερα δεδομένα κατέδειξαν απογοητευτικά στοιχεία από κλινική δοκιμή για την υδροξυχλωροκίνη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών με βάση την υδροξυχλωροκίνη, καταγράφηκαν περισσότεροι θάνατοι. Δηλαδή, μεταξύ εκείνων που την έλαβαν, έναντι της τυπικής φαρμακευτικής αγωγής.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 368 ασθενείς, αποτελεί το μεγαλύτερο δείγμα μέχρι τώρα για την υδροξυχλωροκίνη -με ή χωρίς το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη- για τη θεραπεία της όσου COVID-19.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στον διαδικτυακό ιστότοπο medrxiv.org και έχει υποβληθεί στο New England Journal of Medicine. Τη μελέτη χρηματοδότησαν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Στην μελέτη, περίπου το 28% των ασθενών (97) στους οποίους χορηγήθηκε υδροξυχλωροκίνη συνδυαστικά με τη συνήθη φροντίδα, απεβίωσε. Ενώ, στους 158 ασθενείς που δεν έλαβαν υδροξυχλωροκίνη, το ποσοστό θνησιμότητας ανήλθε σε 11,4%.

Περίπου το 22% εκείνων που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη συνδυαστικά με αζιθρομυκίνη απεβίωσαν. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ αυτής της ομάδας και εκείνων που έλαβαν συνήθη φροντίδα δεν θεωρήθηκε αρκετά μεγάλη έτσι ώστε να αποκλείσει άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον δείκτη επιβίωσης.

Η υδροξυχλωροκίνη δεν επέφερε καμία διαφορά στην ανάγκη για αναπνευστική υποβοήθηση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ