Το εμβόλιο για τον HPV μειώνει 90% τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου

Το εμβόλιο για τον HPV, τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, μειώνει τα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά σχεδόν 90%, δείχνουν τα πρώτα δεδομένα πραγματικού κόσμου.

Το εμβόλιο για τον HPV, τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, μειώνει τα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά σχεδόν 90%, δείχνουν τα πρώτα δεδομένα πραγματικού κόσμου

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, εξέτασε τι συνέβη μετά την χορήγηση του εμβολίου σε κορίτσια στην Αγγλία το 2008. Το εμβόλιο προσφέρεται σε κορίτσια μεταξύ 11 και 13 ετών, ανάλογα με το πού ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα άρχισε να χορηγείται σε αγόρια από το 2019.

Οι μαθητές της μελέτης είναι πλέον ενήλικες στα είκοσί τους. Η μελέτη έδειξε μείωση στις προκαρκινικές αναπτύξεις αλλά και κατά 87% στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η μείωση ήταν λιγότερο έντονη όταν μεγαλύτερης ηλικίας έφηβοι έκαναν το εμβόλιο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι λιγότεροι αριθμητικά έφηβοι μεγαλύτερης ηλικίας αποφάσισαν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο ιδανικά πρέπει χορηγείται προτού γίνουν σεξουαλικά ενεργοί.

Το πρόγραμμα HPV

Συνολικά, η μελέτη εκτιμά ότι το πρόγραμμα HPV έχει αποτρέψει περίπου 450 καρκίνους και 17.200 προκαρκινικές αναπτύξεις.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, σκοτώνοντας περισσότερες από 300.000 κάθε χρόνο.

Ο HPV ευθύνεται για το 5% όλων των καρκίνων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και αιδοίου, της κεφαλής & τραχήλου, του πέους, του πρωκτού και των γεννητικών κονδυλωμάτων. Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από ιούς και τα στοιχεία τροφοδοτούν την ελπίδα ότι ο εμβολιασμός θα μπορούσε σχεδόν να εξαλείψει την ασθένεια.

Σχεδόν 9 στους 10 θανάτους σημειώνονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπου υπάρχει μικρή πρόσβαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η ελπίδα είναι ότι ο εμβολιασμός θα έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο σε αυτές τις χώρες από ό,τι στα πλουσιότερα έθνη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότερες από 100 χώρες έχουν αρχίσει να χορηγούν το εμβόλιο ως μέρος των σχεδίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να πλησιάσει την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

«Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος»

«Ιστορικά» χαρακτήρισε τα ευρήματα η Cancer Research UK, τονίζοντας ότι δείχνουν ότι το εμβόλιο σώζει ζωές.

«Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος», είπε ο καθηγητής κ. Peter Sasieni, ένας από τους ερευνητές στο King’s College του Λονδίνου, προσθέτοντας ότι αυτό είναι «απλώς η κορυφή του παγόβουνου». επειδή όσοι εμβολιάζονται είναι ακόμη νέοι για να νοσήσουν από καρκίνο, επομένως οι αριθμοί θα αυξάνονται μόνο με τον καιρό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επιτυχία σημαίνει ότι όσοι εμβολιάστηκαν μπορεί να χρειαστούν πολύ λιγότερες εξετάσεις τραχήλου της μήτρας.

Μέχρι σήμερα σε πολλά κράτη οι πολιτικές υγείας έχουν εστιάσει στην πρόληψη των κοριτσιών. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το φορτίο της νόσου από τον HPV είναι επίσης υψηλό στους άνδρες, και το να θεωρείται ο HPV ως ένας ιός που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες,υπο-εκτιμάται σημαντικά το βάρος της νόσου στους άνδρες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ