Θετικά αποτελέσματα σε νέα θεραπεία 12 ημερών, αντί 365, κατά του HIV

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Εξίσου αποτελεσματική αποδεικνύεται η ενέσιμη θεραπεία μακράς δράσης κατά του HIV, χορηγούμενη μία φορά μηνιαίως, με το ημερήσιο δισκίο για την καταστολή του ιού, προσφέροντας δυνητικά εναλλακτική -λιγότερο τοξική- λύση για ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για δεκαετίες.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σε δύο κλινικές δοκιμές τελικού σταδίου, η ViiV Healthcare, θυγατρική της GlaxoSmithKline, διαπιστώθηκε ότι το ενδοφλέβιο σχήμα δύο φαρμάκων (cabotegravir και rilpivirine) είχε παρόμοια αποτελεσματικότητα την ημερήσια δια στόματος θεραπεία, που αποτελείται από τρία διαφορετικά φάρμακα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι ασθενείς με HIV ζούσαν κατά μέσο όρο μόνο 18 μήνες. Η πρόοδος στη θεραπεία που λαμβάνουν οι ασθενείς, εξασφαλίζει πλέον κανονικό ή ακόμα και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

«Η μείωση της σωρευτικής τοξικότητας στη διάρκεια της ζωής, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσέγγιση για τους ασθενείς. Μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των φαρμάκων που λαμβάνουν» όπως τονίζει η καθηγήτρια Chloe Orkin, ειδικευμένη σε θέματα κατά του ιού HIV στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και ερευνήτρια σε μια εκ των μελετών. «Υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον για νέο θεραπευτικό σχήμα μακράς δράσης και μείωσης των ημερών θεραπεία. Η νέα προσέγγιση θεραπείας κατά του HIV μειώνεται, από 365, στις 12 ημέρες» όπως υπογραμμίζει.

Κυρίαρχος στην αγορά

Η φαρμακευτική επιχείρηση Gilead Sciences κυριαρχεί στην αγορά του HIV, με μερίδιο 53%. Ποσοστό πάνω από το διπλάσιο του 22% που κατέχει η GlaxoSmithKline. Μετά την τελευταία εξέλιξη της νέας θεραπείας, η GlaxoSmithKline πρόκειται να ασκήσει σοβαρές πιέσεις στον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της.

«Οι ασθενείς με HIV χρειάζονται ολοένα και περισσότερο φάρμακα για να καταπολεμήσουν παθήσεις που προκαλεί η γήρανση (όπως υπέρταση και διαβήτης). Η μείωση του αριθμού των φαρμάκων που απαιτούνται για θεραπεία κατά του HIV θα μειώσει τον κίνδυνο αλληλεπιδράσεων και των σωρευτικών παρενεργειών» όπως τονίζει ο John Pottage, επικεφαλής επιστημονικός και ιατρικός υπεύθυνος της ViiV.

Οι ασθενείς με HIV υποδέχονται θετικά τη νέα θεραπευτική προσέγγιση της GlaxoSmithKline. Όπως τονίζει η Kimberly Smith, επικεφαλής παγκόσμιας έρευνας και στρατηγικής στην ViiV Healthcare: «Στην πρώτη μελέτη το 97% και στη δεύτερη μελέτη το 99% των ασθενών προτιμούσε το φάρμακο μακράς δράσης». Οι απαντήσεις δόθηκαν στο τέλος της περιόδου μελέτης διάρκειας 48 εβδομάδων, σχετικά με το ποια θεραπεία θα επέλεγαν.

Η ViiV Healthcare, ελπίζει ότι με την ανάπτυξη της θεραπείας -δύο δραστικές- θα ανταγωνιστεί την Gilead Sciences. Στην ViiV συμμετέχουν επίσης και οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και Shionogi. Η Gilead κυριαρχεί στην αγορά του HIV, με τη συνολική αξία της αγοράς να ανέρχεται στα 26 δισ. δολ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ