Σύμπραξη AstraZeneca και Ρωσίας στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Μια ιστορική στιγμή όσον αφορά τις ενέργειες που γίνονται στον «πόλεμο» ενάντια στον κορωνοϊό καταγράφηκε τις τελευταίες ώρες με την AstraZeneca και Ρωσία να ανακοινώνουν κοινές κλινικές δοκιμές, στις οποίες θα συνδυάζονται τα εμβόλιά τους κατά της Covid-19.

Μια ιστορική στιγμή όσον αφορά τις ενέργειες που γίνονται στον «πόλεμο» ενάντια στον κορωνοϊό καταγράφηκε τις τελευταίες ώρες με την AstraZeneca και Ρωσία να ανακοινώνουν κοινές κλινικές δοκιμές, στις οποίες θα συνδυάζονται τα εμβόλιά τους κατά της Covid-19.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Ανακοινώνουμε πρόγραμμα κλινικών δοκιμών για να αξιολογήσουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού του ASD1222, που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και του Sputnik V, που αναπτύχθηκε από τον ερευνητικό εργαστήριο Gamaleya», ανακοίνωσε το παράρτημα της AstraZeneca στη Ρωσία, διευκρινίζοντας ότι οι δοκιμές θα γίνουν σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Ρώσοι επιστήμονες θεωρούν ότι ο συνδυασμός των δύο εμβολίων είναι πιθανόν να αυξήσει κατά πολύ την αποτελεσματικότητά τους.

Το Gamaleya Institute έχει αναπτύξει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Τον περασμένο μήνα είχε προτείνει μέσω του Twitter στην AstraZeneca αυτό το εγχείρημα, με βάση την υπόθεση ότι ενδεχομένως η χρήση δύο δόσεων από δύο εμβόλια θα είναι αποτελεσματικότερη από την χορήγηση δύο δόσεων του ιδίου εμβολίου.

Έρχεται αίτηση από AstraZeneca και Johnson & Johnson για εμβόλιο

Τα δεδομένα που έχουν παρουσιάσει οι Pfizer και Biontech για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι πολύ ισχυρά, όπως δήλωσε η CEO του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Έμερ Κουκ. Μάλιστα, η ίδια σημείωσε ότι μέχρι τον Απρίλιο, οι εταιρείες AstraZeneca και Johnson & Johnson αναμένεται να καταθέσουν τις αιτήσεις για τα δικά τους υποψήφια εμβόλια.

«Έχουμε ένα σύνολο δεδομένων από 30.000 άτομα που παρακολουθήθηκαν κατά την διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Αυτό μας δίνει ένα πολύ ισχυρό σύνολο δεδομένων για να λάβουμε απόφαση, τόσο για την ασφάλεια όσο και για την αποτελεσματικότητα», σημείωσε η Εμερ Κουκ για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ενώπιον επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως αναφέρει το Reuters.

Όπως σημείωσε, μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τη θετική έκβαση της αξιολόγησης, ωστόσο, όπως τόνισε «σε αυτό το στάδιο, τα εμβόλια φαίνονται πολλά υποσχόμενα, τόσο ως προς την ασφάλεια, όσο και ως προς την αποτελεσματικότητά τους και δεν έχουμε εντοπίσει σημεία που να προκαλούν ανησυχία». Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να ολοκληρώσει τους ελέγχους για το εμβόλιο των Pfizer/Biontech στις 29 Δεκεμβρίου και για το εμβόλιο της Moderna στις 12 Ιανουαρίου το αργότερο.

Μάλιστα, όπως τόνισε η Έμερ Κουκ, οι εταιρείες AstraZeneca και Johnson & Johnson αναμένεται να καταθέσουν τις αιτήσεις για τα δικά τους υποψήφια εμβόλια, που αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό μέσα στο πρώτο τέταρτο του 2021, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ