Συμμαχίες γιγάντων για νέα φάρμακα κατά της ηπατικής νόσου (NASH)

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Στην εξαγορά της βιοτεχνολογικής επιχείρησης Jecure Therapeutics με έδρα την Αμερική προχωρά η Ελβετική εταιρεία Roche, ενισχύοντας το μέτωπο έρευνας για τη δημιουργία νέων φαρμάκων κατά της λιπώδους ηπατικής νόσου (ηπατική στεάτωση).

Η θεραπεία της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας (NASH) δεν διαθέτει μέχρι στιγμής εγκεκριμένες θεραπείες και τείνει να αποτελέσει την κύρια αιτία μεταμόσχευσης ήπατος έως το 2020

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εξαγορά, η Roche -που δεν έχει γνωστοποιήσει το ποσό για την απόκτηση της Jecure Therapeutics- αποκτά πρόσβαση στο προκλινικό χαρτοφυλάκιο των λεγόμενων αναστολέων NLRP3 που αναπτύσσονται για την καταπολέμηση φλεγμονωδών ασθενειών όπως η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (Non Alcoholic Steatic Hepatitis – NASH) και η ίνωση ήπατος καθώς, η ουρική αρθρίτιδα και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τον περασμένο μήνα, η Novartis και η Pfizer προχώρησαν σε συνεργασία προκειμένου να αναπτύξουν θεραπείες για την μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH). Πολλές εταιρείες παραγωγής φαρμάκων εκτιμούν ότι θα αποτελέσει μια εξαιρετικά προσοδοφόρα αγορά, καθώς συνδέεται με την αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας και του διαβήτη. Δίχως θεραπεία, η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH) μπορεί να οδηγήσει σε προχωρημένη κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια.

Δίχως εγκεκριμένες θεραπείες

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνδυάζουμε το χαρτοφυλάκιο της Jecure με την εμπειρία μας στη βιολογία για την ανάπτυξη των αναστολέων NLRP3, προκειμένου να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με φλεγμονώδεις ασθένειες», όπως επισημαίνει ο James Sabry, επικεφαλής της Roche.

Η θεραπεία της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας (NASH) δεν διαθέτει μέχρι στιγμής εγκεκριμένες θεραπείες και τείνει να αποτελέσει την κύρια αιτία μεταμόσχευσης ήπατος έως το 2020.

Λίπος συσσωρεύεται στο ήπαρ, εάν δεν είναι σε θέση να το μεταβολίσει σωστά. Αυτό συνήθως οφείλεται σε βλάβη του ήπατος ή υπερβολική πρόσληψη λίπους μέσω της διατροφής και πρότυπο κεντρικής «σπλαγχνικής» κατανομής του λίπους ενδοκοιλιακά.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται «ηπατική στεάτωση» και «λιπώδης διήθηση» του ήπατος. Αυτή η συσσώρευση του λίπους μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή (μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα –NASH), η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε αυξανόμενη και επιταχυνόμενη ίνωση και τελικά ακόμη και κίρρωση.

Η μεταβολική στεάτωση μπορεί να προκληθεί από την παχυσαρκία, τα αυξημένα επίπεδα λίπους στο αίμα (υπερλιπιδαιμία), την αντίσταση στην ινσουλίνη και το διαβήτη τύπου II. Είναι παρόμοια με τον τύπο της λιπώδους διήθησης που προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ