Μερίδιο από τα νέα φάρμακα για την ημικρανία διεκδικεί το Botox

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Το Botox «συνεχίζει να παραμένει πολύ ισχυρό σκεύασμα» για την αντιμετώπιση της ημικρανίας, παρά την άφιξη τριών νέων φαρμάκων στην ολοκαίνουργια κατηγορία CGRP (Calcitonin Gene-Related Peptide – πεπτιδίου που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης), όπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Allergan, Brent Saunders στη διάρκεια συνδιάσκεψης με τους επενδυτές. Όμως, πόσο ισχυρό είναι τελικά;

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ασθενείς όταν προσέρχονται στους θεράποντες ιατρούς προκειμένου να ενημερωθούν για τις θεραπευτικές επιλογές τους, επιλέγουν το Botox από τη λίστα των ενδεδειγμένων σκευασμάτων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με όσα επικαλέστηκαν στελέχη της φαρμακευτικής εταιρείας στους αναλυτές της Bernstein, η δυναμική της εμπορικής προώθησης του Botox για την αντιμετώπιση της ημικρανίας ισοδυναμεί με εκείνη της ομάδας των νεοεισερχομένων φαρμάκων, στην οποία περιλαμβάνονται: η Amgen και η Novartis με το Aimovig, η Teva με το Ajovy και η Eli Lilly με το Emgality.

Με σκεπτικισμό οι αναλυτές ζήτησαν από την Allergan να επιβεβαιώσει τα δεδομένα και η φαρμακευτική… το έκανε.

«Αυτό που παρατηρείται μέχρι τώρα είναι διάσπαση των ασθενών κατά 50/50 μεταξύ της θεραπείας Botox και των νέων σκευασμάτων της κατηγορίας CGRP. Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων, περισσότεροι ασθενείς επιλέγουν το Botox αντί για το Aimovig», όπως υποστηρίζει η φαρμακευτική, προσθέτοντας ότι «περίπου το 6% των ασθενών που επιλέγουν το Aimovig, λαμβάνουν επίσης Botox».

Τι επιλέγουν οι ασθενείς…

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ασθενείς όταν προσέρχονται στους θεράποντες ιατρούς προκειμένου να ενημερωθούν για τις θεραπευτικές επιλογές τους, επιλέγουν το Botox από τη λίστα των ενδεδειγμένων σκευασμάτων.

Όπως δήλωσε την περασμένη ο διευθύνων σύμβουλος της Amgen, Robert Bradway, στη διάσκεψη της JP Morgan, περίπου 150.000 ασθενείς έχουν ήδη ξεκινήσει θεραπεία με το Aimovig.

Πριν από ένα χρόνο, ο Bernstein προσέγγισε τους 100 κορυφαίους αμερικανικούς γιατρούς που ασχολούνται με θέματα αισθητικής, προκειμένου να κατανοήσει τις προσδοκίες του εμπορικού σκευάσματος Botox σε σχέση με τον ανταγωνισμό του Revance, Evolus και Hugel που καταλαμβάνουν από 33% έως 34% μερίδιο αγοράς.

Ο αυξημένος ανταγωνισμός ως προς τις ενδείξεις του Botox καθίσταται κρίσιμος για την πορεία Allergan. Ωστόσο, η νέα θεραπευτική κατηγορία του CGRP αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση για την ανάπτυξη της το 2019.

Ωστόσο, όπως δήλωσε την περασμένη ο διευθύνων σύμβουλος της Amgen, Robert Bradway, στη διάσκεψη της JP Morgan, περίπου 150.000 ασθενείς έχουν ήδη ξεκινήσει θεραπεία με το Aimovig.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ