Στα 374 χιλ. η CAR-T θεραπεία του Kymriah – Τιμή σε 128 νέα φάρμακα

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Τιμή έλαβαν 128 νέα σκευάσματα με το δελτίο τιμών νέων φαρμάκων 4ου τριμήνου του 2018, που αναρτήθηκε τη Τετάρτη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τιμή έλαβε η  πρώτη CAR-T θεραπεία

Τα νέα φάρμακά που έλαβαν τιμή είναι μεταξύ άλλων πρωτότυπα και γενόσημα. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η πρώτη CAR-T θεραπεία tisagenleleucel (Kymriah) για αιματολογικούς καρκίνους που έλαβε λιανική τιμή 374.364,48 ευρώ.

Ο μακρύς δρόμος προς την αποζημίωση…

Βέβαια για να μπει η εν λόγω θεραπεία στο σύστημα συνταγογράφησης ώστε να αποζημιώνεται έχει μακρύ δρόμο μπροστά της. Θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθεί και να εγκριθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ). Στη συνέχεια θα πάει στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης όπου και θα αποφασιστεί και η τελική τιμή της.

Οι δυσλειτουργίες της αξιολόγησης  
Η παραπάνω διαδικασία ισχύει για όλα τα νέα φάρμακα ανεξάρτητα αν θα είναι πρωτότυπα ή γενόσημα. Αυτό σημαίνει ένα μεγάλο όγκο εργασίας για την Επιτροπή HTA που από την έναρξη της λειτουργίας της, παρουσίασε πολλές δυσλειτουργίες, προκαλώντας την έντονη διαμαρτυρία του ΣΦΕΕ για μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των φακέλων των νέων φαρμάκων.

Η έλλειψη εξωτερικών αξιολογητών ήταν και είναι ένα από τους βασικούς λόγους που η Επιτροπή παρουσιάζει καθυστερήσεις στο έργο της. Το υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, νομοθέτησε την αμοιβή των εξωτερικών αξιολογητών, ώστε να προσελκύσει εμπειρογνώμονες.

Δείτε εδώ το Δελτίο τιμών νέων φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης 

Ο κατάλογος ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης νέων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Παράλληλα η αξιολόγηση του φακέλου που αφορά σε νέο γενόσημο ή βιοομοείδες γίνεται πλέον από ένα αξιολογητη και όχι από δύο. Η ΠΕΦ πάντως είχε ζητήσει να εξαιρεθούν πλήρως τα γενόσημα από αυτήν τη διαδικασία. Διότι σε κανένα κράτος μέλος της ΕΕ, δεν αξιολογούνται τα γενόσημα φάρμακα και τα βιοομοειδή, γιατί εξορισμού δεν αποτελούν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Ο ρυθμός που θα προχωρήσει η αξιολόγηση των νέων φαρμάκων του εν λόγω δελτίου, θα φανεί εν καιρώ. Όσο για την συνολική ανακοστολόγηση που θα γίνεται μία φορά το χρόνο πλέον. Όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός θα γίνει μέσα στον Απρίλιο.

Το παρόν δελτίο σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ισχύει για τους ΚΑΚ, τα νοσοκομεία, τις ιδιωτικές κλινικές, τις φαρμακαποθήκες, τους συνεταιρισμούς και τα φαρμακεία από την ανάρτησή του.

Οι ενστάσεις επί του αναρτημένου δελτίου τιμών θα υποβληθούν αποκλειστικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] από την επομένη της ανάρτησής του στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και έως την Πέμπτη 28 / 3 /2019 και ώρα 11.59 μμ.

Δελτίο τιμών ΜΗΣΥΦΑ

Παράλληλα στην ιστοσελίδα του υπουργείου αναρτήθηκε ο κατάλογος ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης νέων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), για το 4ο τρίμηνο του 2018. Περιλαμβάνει έξι σκευάσματα. H ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης τους δεν είναι υποχρεωτική, σε αντίθεση με την ανώτατη νοσοκομειακή τιμή τους.

Ταυτόχρονα εκδόθηκε και συμπληρωματικό δελτίο με οικειοθελείς μειώσεις τιμών σε οκτώ σκευάσματα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ