Ριβαροξαμπάνη – Ασπιρίνη: Μειώνει τα συνολικά ισχαιμικά επεισόδια

Νέα δεδομένα από τη μελέτη Φάσης ΙΙΙ, VOYAGER PAD, δείχνουν ότι η ριβαροξαμπάνη (2,5 mg δύο φορές ημερησίως) σε συνδυασμό με ασπιρίνη (100 mg μία φορά την ημέρα) μείωσε σταθερά τα σοβαρά αγγειακά επεισόδια σε ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο (ΠΑΝ) μετά από επαναγγείωση του κάτω άκρου σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία ασπιρίνης, ανεξάρτητα από το αν ήταν το πρώτο, δεύτερο, τρίτο ή επακόλουθο συμβάν.

Νέα δεδομένα από τη μελέτη Φάσης ΙΙΙ, VOYAGER PAD, δείχνουν ότι η ριβαροξαμπάνη (2,5 mg δύο φορές ημερησίως) σε συνδυασμό με ασπιρίνη (100 mg μία φορά την ημέρα) μείωσε σταθερά τα σοβαρά αγγειακά επεισόδια

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα κύρια αποτελέσματα της μελέτης VOYAGER PAD έδειξαν ότι ο συνδυασμός ριβαροξαμπάνης με ασπιρίνη μείωσε τα πρώτα συμβάντα κατά 15% στους ασθενείς με ΠΑΝ μετά από επαναγγείωση του κάτω άκρου. Αυτή η ανάλυση έδειξε ένα πολύ υψηλό φορτίο επακόλουθων συμβάντων και μια σταθερή μείωση 14% τόσο στα πρωτογενή καταληκτικά σημεία όσο και στα συνολικά αγγειακά συμβάντα σε διάμεση περίοδο 2,5 ετών. Αυτά τα δεδομένα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της 70ης ετήσιας επιστημονικής συνόδου του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC.21) και δημοσιεύθηκαν ταυτόχρονα στο περιοδικό του American College of Cardiology.

Η ΠΑΝ είναι μια χρόνια παθολογική κατάσταση του κυκλοφορικού, που προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας έτσι τη ροή του αίματος στα άκρα, συνήθως στα πόδια. Ενώ συνήθως ξεκινά ως ασυμπτωματική, τα συμπτώματα της ΠΑΝ μπορεί να εξελιχθούν σε σημείο που να απαιτείται επαναγγείωση για να αποφευχθεί ο ακρωτηριασμός.

Κίνδυνος για θρομβωτικά επεισόδια

«Ακόμη και χρόνια μετά την επαναγγείωση, οι ασθενείς με ΠΑΝ συνεχίζουν να έχουν σημαντικά υψηλό κίνδυνο για μελλοντικά θρομβωτικά επεισόδια λόγω της υπερβολικής παραγωγής θρομβίνης και της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων», δήλωσε ο Δρ. Θανάσης Κώτσανης, Ιατρικός Διευθυντής της Bayer Ελλάς και επικεφαλής των Ιατρικών Υπηρεσιών για το Cluster Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Μολδαβίας.

«Η συγκεκριμένη ανάλυση της μελέτης VOYAGER PAD εξέτασε τα δεδομένα πέραν του πρώτου συμβάντος και διαπίστωσε την περαιτέρω μείωση των θρομβωτικών συμβάντων με τη χορήγηση συνδυασμού ριβαροξαμπάνης και ασπιρίνης, τονίζοντας τη σημασία της μακροχρόνιας πρόληψης σε αυτούς τους ασθενείς υψηλού κινδύνου».

Εκτός από την αξιολόγηση του χρόνου εμφάνισης του πρώτου συμβάντος, η συγκεκριμένη ανάλυση της μελέτης VOYAGER PAD αξιολόγησε επίσης θρομβωτικά συμβάντα που συνέβησαν μετά το πρώτο συμβάν. Συγκεκριμένα, έδειξε ότι ο συνδυασμός με ριβαροξαμπάνη και ασπιρίνη μείωσε σημαντικά τα συνολικά συμβάντα που περιλαμβάνονταν στο πρωτογενές τελικό σημείο, αποτελέσματα τα οποία ήταν στατιστικά σημαντικά.

Ο συνδυασμός ριβαροξαμπάνης και ασπιρίνης μείωσε επίσης σημαντικά τα συνολικά αγγειακά συμβάντα (όλα τα πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία συν τις επακόλουθες περιφερικές επαναγγειώσεις τόσο του συσχετιζόμενου με το πρώτο συμβάν άκρου όσο και του αντίπλευρου κάτω άκρου καθώς και των φλεβικών θρομβοεμβολικών συμβάντων) σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία με ασπιρίνη.

Σχετικά με τη ριβαροξαμπάνη

Η ριβαροξαμπάνη είναι ένα από τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά, με το ευρύτερο φάσμα ενδείξεων από αυτά, και διατίθεται στην αγορά με την εμπορική ονομασία Xarelto®.

Το Xarelto είναι το νεότερο αντιπηκτικό με το μεγαλύτερο εύρος ενδείξεων στη φλεβική και στην αρτηριακή θρομβοεμβολή. Πιο συγκεκριμένα, το εύρος ενδείξεων του Xarelto περιλαμβάνει:

• Την πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και συστημικής εμβολής σε ενήλικες ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή και ένα ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου

• Τη θεραπεία της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (ΕΒΦΘ) σε ενήλικες

• Τη θεραπεία της πνευμονικής εμβολής (ΠΕ) σε ενήλικες

• Την πρόληψη της υποτροπής της ΕΒΦΘ και της ΠΕ σε ενήλικες

• Την πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολής (ΦΘE) σε ενήλικες ασθενείς που υποβάλλονται σε εκλεκτική χειρουργική αντικατάσταση ισχίου

• Την πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολής σε ενήλικες ασθενείς που υποβάλλονται σε εκλεκτική χειρουργική αντικατάσταση γόνατος (ριβαροξαμπάνη – ασπιρίνη)

• Την πρόληψη των αθηροθρομβωτικών επεισοδίων, μετά από οξύ στεφανιαίο επεισόδιο σε ενήλικες ασθενείς με αυξημένους καρδιακούς βιοδείκτες και χωρίς προηγούμενο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο όταν συγχορηγείται με ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ΑΣΟ) ή με ΑΣΟ συν κλοπιδογρέλη ή τικλοπιδίνη

• Την πρόληψη αθηροθρομβωτικών επεισοδίων σε ενήλικες ασθενείς με στεφανιαία νόσο (CAD) ή συμπτωματική περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD) σε υψηλό κίνδυνο ισχαιμικών επεισοδίων, συγχορηγούμενο με ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ΑΣΟ)

Σχετικά με την Bayer

Η Bayer είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που δραστηριοποιείται στο χώρο των Βιοεπιστημών και συγκεκριμένα στους τομείς της Υγείας και της Γεωργίας. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της Bayer σχεδιάζονται με γνώμονα το όφελος των ανθρώπων και να βοηθήσουν στις προσπάθειες της ανθρωπότητας να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, όπως ο συνεχώς αυξανόμενος και γηράσκων πληθυσμός. Ταυτόχρονα, ο Όμιλος στοχεύει στη δημιουργία αξίας μέσω της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της υψηλής απόδοσης. Η Bayer είναι προσηλωμένη στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και αποτελεί σύμβολο της εμπιστοσύνης, της αξιοπιστίας και της υψηλής ποιότητας, σε όλο τον κόσμο. Κατά το οικονομικό έτος 2020, ο Όμιλος απασχολούσε περίπου 100.000 άτομα και είχε πωλήσεις της τάξεως των 41,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη προ ειδικών στοιχείων ανήλθαν σε € 4,9 δις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ριβαροξαμπάνη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ