Ρεμδεσιβίρη: Βελτιώνει κατά 65% την κλινική εικόνα ασθενών με Covid-19

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Οι ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν επί σειρά 5 ημερών ρεμδεσιβίρη (remdesivir) είχαν 65% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κλινική βελτίωση την 11η ημέρα, όπως δηλώνει η φαρμακευτική επιχείρηση Gilead Sciences.

Οι ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν επί σειρά 5 ημερών ρεμδεσιβίρη (remdesivir) είχαν 65% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κλινική βελτίωση την 11η ημέρα, όπως δηλώνει η φαρμακευτική επιχείρηση Gilead Sciences.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως ισχυρίζεται η Gilead Sciences η ρεμδεσιβίρη (remdesivir) μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με COVID-19 έναντι του κορωνοϊού. Ακόμη και αυτούς με μέτρια συμπτώματα της νόσου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δοκιμής Φάσης 3 που πραγματοποίησε η Gilead, η χορήγηση της ρεμδεσιβίρης (remdesivir) σε ασθενείς που νοσηλεύονταν με COVID-19 βελτίωσε κατά 65% την κλινική τους εικόνα, σε διάστημα μόλις πέντε ημερών θεραπείας.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα απόσταση από την βελτίωση των συμπτωμάτων με την πλήρη ανάκαμψη του ασθενούς, ένα κριτήριο που χρησιμοποιήθηκε σε μελέτη για τη ρεμδεσιβίρη (remdesivir) του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, από τους 191 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ρεμδεσιβίρη (remdesivir) για πέντε ημέρες, οι 146 (76%) κατέγραψαν τουλάχιστον ένα σημείο βελτίωσης. Η κλινική εικόνα τους βελτιώθηκε σε κλίμακα επτά σημείων την 11η ημέρα. Παρόμοια εικόνα παρουσίασαν και οι 132 ασθενείς (66%) από τους 200 ασθενείς που έλαβαν την τυπική θεραπεία. Η κλιμάκωση στην βελτίωση της εικόνας κυμαίνεται από την έξοδο από το νοσοκομείο (εξιτήριο), έως τα αυξανόμενα επίπεδα οξυγόνου.

Αξιοσημείωτη είναι η εικόνα των ασθενών που έλαβαν ρεμδεσιβίρη (remdesivir) – για 10 ημέρες. Το όφελος συρρικνώθηκε σε ασθενείς με μέτρια συμπτώματα σε μόλις 31% σε σχέση με όσους έλαβαν την τυπική θεραπεία μόνο. Ενώ, το 70% των 193 ασθενών που έλαβαν ρεμδεσιβίρη (remdesivir) εμφάνισαν τουλάχιστον 1 σημείο κλινικής βελτίωσης.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Η ρεμδεσιβίρη (remdesivir) έχει γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ηπατική βλάβη. Τα ποσοστά ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν υψηλότερα για τους ασθενείς που λάμβαναν μεγαλύτερο διάστημα τη θεραπεία. Το 55% εκείνων που έλαβαν το 10ήμερο σχήμα θεραπείας εμφάνισαν κάποια παρενέργεια, έναντι του 51% της ομάδας που έλαβε θεραπεία 5 ημερών και 45% της ομάδας που έλαβε την τυπική φροντίδα.

Η φαρμακευτική επιχείρηση Gilead Science επέκτεινε πρόσφατα το δείγμα συμμετεχόντων στη μελέτη, προσθέτοντας επιπλέον 1.000 ασθενείς με μέτρια συμπτώματα της COVID-19.

Στην μελέτη των 1.063 ασθενών, αποδείχθηκε ότι η ρεμδεσιβίρη (remdesivir) θα μπορούσε να μειώσει το χρόνο ανάρρωσης των ασθενών που νοσηλεύονται κατά 32% περίπου.

Εισπνεόμενες δόσεις

Την ίδια στιγμή, η φαρμακοβιομηχανία Gilead Sciences Inc αναπτύσσει νέες μορφές χορήγησης της ρεμδεσιβίρης, συμπεριλαμβανομένων και εισπνεόμενων δόσεων, για ευκολότερη λήψη της.

Η Gilead επιδιώκει επίσης να αναπτύξει την αντιμετώπιση του ιού σε πρώιμο στάδιο. Κι άλλα αντιιικά σκευάσματα, όπως το χάπι Tamiflu για τη γρίπη, λειτουργούν καλύτερα όταν χορηγούνται το συντομότερο δυνατό μετά την προσβολή κάποιου.

Η Gilead σε ανακοίνωσή της τονίζει πως μελετά τρόπους για να χρησιμοποιήσει τη ρεμδεσιβίρη νωρίτερα κατά τη διάρκεια της νόσου, μέσα κι από εναλλακτικά σκευάσματα. Σε ηλεκτρονικό μήνυμά της η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι ερευνά μια εισπνεόμενη μορφή του φαρμάκου, αλλά αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω σχόλια.

Υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, όπως ο επικεφαλής του ιατρικού τμήματος κ. Μέρνταντ Πάρσεϊ και ο Διευθυντής Οικονομικών της, κ. Άντριου Ντίκινσον, είχαν συναντήσεις τις τελευταίες εβδομάδες με αναλυτές της Wall Street. Στόχος ήταν να συζητήσουν τα σχέδια της, τα οποία βρίσκονται σε αρχικά στάδια.

Η εταιρεία έχει επισημάνει πως διερευνά μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη μίας υποδόριας ένεσης του σκευάσματος ρεμδεσιβίρη. Όπως και μορφές ξηρής σκόνης για εισπνοές. Το φάρμακο δεν μπορεί να χορηγηθεί ως χάπι. Έχει τέτοια χημική σύσταση που θα μπορούσε να επηρεάσει το ήπαρ. Ενώ, η ενδοφλέβια σύνθεσή του (IV) χορηγείται μόνο στα νοσοκομεία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ