Ρανιτιδίνη: Συνεχίζονται οι ανακλήσεις ΕΟΦ σε φάρμακα για το στομάχι

Σε μία ακόμα προληπτική ανάκληση γενόσημων φαρμακευτικών προϊόντων με δραστική ουσία τη ρανιτιδίνη, λόγω πιθανής παρουσίας καρκινογόνου ουσίας προχωρά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σε μία ακόμα προληπτική ανάκληση γενοσήμων φαρμακευτικών προϊόντων με δραστική ουσία τη ρανιτιδίνη, λόγω πιθανής παρουσίας καρκινογόνου ουσίας προχωρά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα ο ΕΟΦ ανακοινώνει την ανάκληση όλων των παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων. LUMAREN FC TAB 150 MG και LUMAREN INJ 50MG/2ML.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «Η παρούσα απόφαση εκδίδεται με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση στην οποία προβαίνει προληπτικά η εταιρεία ELPEN. Tο πιστοποιητικό καταλληλότητας (CEP) του παραγωγού UQUIFA για τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη βρίσκεται σε ισχύ.

Η εταιρεία ELPEN, κάτοχος άδειας κυκλοφορίας των προϊόντων, οφείλει να υλοποιήσει την ανάκληση σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών. Kαι να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

Η υπόθεση Zantac

Υπενθυμίζεται ότι, χθες ο ΕΟΦ ανακάλεσε όλες τις παρτίδες των φαρμακευτικών προϊόντων του Zantac. Πριν από περίπου δέκα ημέρες τόσο ο Αμερικανικός όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε επανεξέταση των φαρμάκων που περιέχουν ρανιτιδίνη. Σχετικοί έλεγχοι έδειξαν ότι ορισμένα από αυτά τα φαρμακευτικά σκευάσματα περιείχαν μια πρόσμιξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη. Η ουσία ταξινομείται ως πιθανή καρκινογόνος στον άνθρωπο, βάσει μελετών σε ζώα.

Η ρανιτιδίνη αποτελεί τη δραστική ουσία ενός εκ των παλαιότερων και «δημοφιλέστερων» σκευασμάτων για τη μείωση της παραγωγής του γαστρικού οξέος σε ασθενείς με αίσθημα καύσου στο στομάχι και έλκη στομάχου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ