Πολλά υποσχόμενο το νέο φάρμακο για την ψωρίαση της Bristol-Myers

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Νέα θεραπευτική επιλογή για εκατομμύρια ασθενείς ανά τον κόσμο αναμένονται μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, μελέτης μεσαίου σταδίου (Φάσης II), στο νέο φάρμακο που αναπτύσσει η Bristol-Myers Squibb, για την πλέον κοινή μορφή ψωρίασης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η μελέτη εξέτασε την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, υπό την κωδική ονομασία BMS-986165, σε 267 ασθενείς με ψωρίαση κατά πλάκας, μια χρόνια πάθηση που προκαλεί ξηρότητα και ερυθρές δερματικές βλάβες.

Μετά από 12 εβδομάδες, μεταξύ του 67% και 75% του δείγματος των ασθενών που έλαβαν δόση 3 mg ή υψηλότερη δόση (δύο φορές ημερησίως), εμφάνισαν μείωση στην κλίμακα PASI-75, η οποία θεωρείται και σημείο αναφοράς στους κύριους στόχους για τις περισσότερες κλινικές δοκιμές ψωρίασης.

Η κλίμακα PASI (Psoriasis Area and Severity Index) αποτελεί δείκτη μέτρησης για τη σοβαρότητα της νόσου και της αποτελεσματικότητας ενός φαρμάκου, καταγράφοντας τον αριθμό των ασθενών που επιτυγχάνουν μείωση της πληγείσας περιοχής και της έκτασης της ψωρίασης (δείκτης επούλωσης δερματικών βλαβών).

Συγκεκριμένα, η κλίμακα PASI-75 παρουσίασε μείωση στους ασθενείς που έλαβαν το πειραματικό φάρμακο, σε σχέση με μόλις 7% των ασθενών της ομάδας που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Το φάρμακο είναι ένας αναστολέας της κινάσης τυροσίνης 2, μια κατηγορία φαρμάκου που λειτουργεί για τη ρύθμιση των υπερδραστικών ανοσοαποκρίσεων, που προκαλούν αυτοάνοσες ασθένειες.

Συνολικά, τρεις περιπτώσεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών αναφέρθηκαν στη διάρκεια της μελέτης μεσαίου σταδίου. Όμως, καμία από αυτές δεν αποδίδεται στις δόσεις των 6 mg και 12 mg που έλαβαν οι ασθενείς, όπως αναφέρει η φαρμακευτική εταιρεία.

Η Bristol-Myers επισημαίνει ότι σκοπεύει να μελετήσει τη χρήση του φαρμάκου σε «ευρύ φάσμα ασθενειών που ενεργοποιούνται από τον ανοσοποιητικό σύστημα», υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν λίγες διαθέσιμες δια του στόματος θεραπευτικές επιλογές.

Η φαρμακευτική βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης μελέτης τελικού σταδίου (Φάσης ΙΙΙ – καταληκτική) για τη θεραπεία της ψωρίασης, δοκιμάζοντας παράλληλα το πειραματικό φάρμακο BMS-986165 σε θεραπευτικές επιλογές για τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο ή τη νόσο Crohn.

Η πολλά υποσχόμενη έγκριση του φαρμάκου από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία της ψωρίασης κατά πλάκας, θα διευρύνει το χαρτοφυλάκιο της Bristol-Myers, η οποία στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία της στο φάρμακο κατά του καρκίνου Opdivo.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ