Πολύ μικρός ο κίνδυνος θρομβώσεων μετά το εμβόλιο της AstraZeneca

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Μόλις ένα έως τρία κρούσματα σπάνιων θρόμβων αίματος ανά εκατομμύριο και μόνο μετά την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, διαπιστώνει ευρεία μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μόλις ένα έως τρία κρούσματα σπάνιων θρόμβων αίματος ανά εκατομμύριο και μόνο μετά την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, διαπιστώνει ευρεία μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με το Reuters, οι ερευνητές ανέλυσαν το συσχετισμό μεταξύ των εμβολίων κατά της COVID-19 και των σπάνιων παρενεργειών, όπως: θρομβώσεων στον εγκέφαλο, τις αρτηρίες ή τις φλέβες -που ορισμένες φορές συνοδεύονται από χαμηλά αιμοπετάλια. Οι συγκεκριμένες αναφορές οδήγησαν πολλά κράτη πέρσι να σταματήσουν τη χορήγηση του εμβολίου κατά της COVID-19 της AstraZeneca, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η μελέτη -που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον Steven Kerr- δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Medicine και εξέτασε υγειονομικά αρχεία 46 εκατομμυρίων ενηλίκων στην Αγγλία, στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Μαρτίου 2021 προκειμένου να αξιολογηθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης θρόμβων σε διάστημα ενός μήνα μετά τον εμβολιασμό είτε με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech είτε με το εμβόλιο AstraZeneca-Oxford, συγκρίνοντας τα ευρήματα με τους μη εμβολιασμένους.

Δεν διαπίστωσε κίνδυνο για μείζονα αρτηριακά και φλεβικά θρομβωτικά επεισόδια σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω με κανένα από τα εμβόλια.

Σε δήλωση της, η φαρμακευτική AstraZeneca ανέφερε ότι η μελέτη επιβεβαίωσε αυτό που ήταν ήδη γνωστό. Δηλαδή, πως πρόκειται για «εξαιρετικά σπάνιες αιματολογικές διαταραχές μετά τον εμβολιασμό».

Το εμβόλιο ChAdOx1 nCoV-19 της AstraZeneca-Oxford, που πωλείται με τα εμπορικά σήματα Vaxzevria και Covishield και περισσότερες από 2,6 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως από τον περασμένο Φεβρουάριο, παραμένει βασικό όπλο κατά της πανδημίας σε χώρες μεσαίου εισοδήματος.

Θετικό το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου

Σύμφωνα με την μελέτη, δεν υπάρχει κίνδυνος μεγάλων αρτηριακών και φλεβικών θρομβικών επεισοδίων σε άτομα άνω των 70 με κανένα από τα δύο εμβόλια.

Για άτομα κάτω των 70 ετών, ο κίνδυνος ενδοκρανιακής φλεβικής θρόμβωσης (ICVT) μετά το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν σχεδόν διπλάσιος. Ωστόσο, αυτός ήταν ίσος με μόλις μία έως τρεις περιπτώσεις ανά εκατομμύριο.

Τα οφέλη των εμβολίων στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας COVID «είναι πιθανό να υπερτερούν του κινδύνου ICVT και νοσηλείας με θρομβοπενία» ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η μελέτη ευθυγραμμίζεται με την ανασκόπηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίο ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι παρατηρούνται λιγότερες παρενέργειες μετά τη 2η δόση της AstraZeneca.

Μία δεύτερη βρετανική μελέτη που έχει αξιολογηθεί από ομότιμους και δημοσιεύτηκε την Τρίτη, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος θρόμβωσης του εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST) τις τέσσερις εβδομάδες μετά τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca ήταν περίπου διπλάσιος από ό,τι πριν από τον εμβολιασμό. Παρόλα αυτά μόνο έναν στους τέσσερις εκατομμύρια ανθρώπους θα μπορούσαν να εκδηλώσουν την παρενέργεια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ