Πολλαπλή Σκλήρυνση: Επαναστατική θεραπεία «φρενάρει» την εξέλιξη

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Πάνω από 5 χρόνια επιπλέον ανεξαρτησίας υπόσχεται το φαρμακευτικό σκεύασμα Ocrevus για τη θεραπεία ασθενών με πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας (PPMS), καθυστερώντας σημαντικά την εξέλιξη της νόσου.

Ocrevus – Roche

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα της «επαναστατικής» προσέγγισης του Ocrevus (ocrelizumab) που παρουσιάστηκαν στο 34ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Θεραπεία και Έρευνα στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ECTRIMS), η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας μειώνει την εξέλιξη της αναπηρίας για διάστημα πέντε ετών και πάνω, στην υποτροπιάζουσα και πρωτογενή προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ασθενείς με υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας (RMS) που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το Ocrevus εμφάνισαν μειωμένη δραστηριότητα της νόσου και μικρότερη εξέλιξη της αναπηρίας, έναντι εκείνων που έλαβαν ιντερφερόνη βήτα 1α.

Η ιντερφερόνη βήτα 1α ασκεί τις βιολογικές δράσεις του συνδεόμενο με ειδικούς υποδοχείς στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων. Αυτή η σύνδεση «πυροδοτεί» μία σύνθετη αλληλουχία από ενδοκυτταρικά συμβάντα, τα οποία καταλήγουν στην έκφραση των πολυάριθμων επαγόμενων από την ιντερφερόνη γονιδιακών προϊόντων και δεικτών.

Ενώ, ασθενείς που με πρωτογενή προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας (PPMS) που έλαβαν θεραπεία με το Ocrevus, είχαν μικρότερη εξέλιξη της αναπηρίας των άνω άκρων, από όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Τα μακροπρόθεσμα δεδομένα ασφάλειας του φαρμάκου, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο ECTRIMS, επιβεβαιώνουν το ευνοϊκό προφίλ του Ocrevus, τόσο για την RMS όσο και για την PPMS σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το Ocrevus έχει εγκριθεί σε 68 χώρες (μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα), με περισσότερους από 70.000 ασθενείς να λαμβάνουν θεραπεία παγκοσμίως.

Δεδομένα κλινικών δοκιμών

Τα πενταετή δεδομένα ανάλυσης των δοκιμών φάσης ΙΙΙ, OPERA I, OPERA II και ORATORIO, επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του Ocrevus στα βασικά σημεία εξέλιξης της νόσου (πολλαπλή σκλήρυνση).

Ασθενείς που έλαβαν προηγουμένως θεραπεία με Ocrevus είχαν καλύτερα αποτελέσματα ως προς την εξέλιξη της αναπηρίας, για ασθενείς με RMS σε σύγκριση εκείνους που έλαβαν ιντερφερόνη βήτα-1α ή ασθενείς με PPMS που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

«Από τη στιγμή της διάγνωσης, η μείωση της εξέλιξης της νόσου είναι ένας σημαντικός στόχος για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Τα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται στο ECTRIMS καταδεικνύουν ότι η αποτελεσματικότητα του Ocrevus συνεχίστηκαν για πέντε χρόνια στην υποτροπιάζουσα και προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας» όπως επεσήμανε ο Stephen Hauser, MD, πρόεδρος επιστημονικής επιτροπής των μελετών OPERA, καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και διευθυντής του UCSF Weill Institute for Neurosciences.

Stephen Hauser

Σύμφωνα με τα στοιχεία δοκιμών OPERA I και OPERA II φάσης ΙΙΙ, άτομα με RMS που έλαβαν απευθείας θεραπεία με Ocrevus στο διάστημα των πέντε ετών, είχαν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την ατροφία του εγκεφάλου (εξέλιξη της νόσου) και τον ρυθμό προόδου της αναπηρίας (CDP), σε σχέση με εκείνους που έλαβαν Ocrevus μετά τα δύο πρώτα έτη με θεραπεία ιντερφερόνης βήτα-1α.

Στα δεδομένα ασφάλειας που παρουσιάστηκαν στο φετινό συνέδριο ECTRIMS, που διεξάγεται στο Βερολίνο, περιλαμβάνονται 3.811 ασθενείς με RMS και 10.919 ασθενείς με PPMS, σε όλες τις κλινικές δοκιμές του Ocrevus.

Σημεία υπεροχής…

Στις αρχές του έτους, η Roche έλαβε την ευρωπαϊκή έγκριση για το φάρμακο Ocrevus κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης κατά πλάκας, τόσο για την πρωτοπαθή προοδευτική μορφή, όσο και για την υποτροπή που παραπέμπει στη συγκεκριμένη μορφή.

Η ευρωπαϊκή έγκριση ακολούθησε την έγκριση των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2017, καθώς το Ocrevus ήταν το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε από την FDA για τη θεραπεία της πρωτοπαθούς προχωρημένης πολλαπλής σκλήρυνσης (PPMS).

Το σκεύασμα Ocrevus χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά σημαντικό στην κατηγορία του, καθώς ενώ υπάρχουν ήδη πολλά φάρμακα που έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της υποτροπής που παραπέμπει στη μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας, δεν είχε εγκριθεί ακόμα κάποιο για την προοδευτική μορφή.

Πρακτικά, πριν από το συγκεκριμένο φάρμακο, οι ασθενείς δεν είχαν καμία μορφή θεραπείας για την επιβράδυνση της συγκεκριμένης νόσου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ