Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Θα είναι έτοιμο το εμβόλιο τα Χριστούγεννα;

Το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μπορεί να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του τελευταίου σταδίου των κλινικών δοκιμών πριν από το τέλος του έτους, ωστόσο παραμένει ασαφές εάν θα αρχίσει η διανομή του πριν από τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας στο Reuters.

Ο επικεφαλής ερευνητής της ομάδας δοκιμών εμβολίων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Άντριου Πόλαρντ, ανέφερε στην Επιτροπή Επιλογής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βρετανίας, ότι είναι «αισιόδοξος»

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται εν αναμονή ενός εμβολίου που θα αντιστρέψει τους όρους στην μάχη εναντίον του κορωνοϊού. Ο νέος κορωνοϊός έχει σκοτώσει περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία και έχει αλλάξει την ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο επικεφαλής ερευνητής της ομάδας δοκιμών εμβολίων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Άντριου Πόλαρντ, ανέφερε στην Επιτροπή Επιλογής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βρετανίας, ότι είναι «αισιόδοξος», πως οι δοκιμές που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο θα μπορούσαν να παρουσιάσουν αναφορές για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου με την ολοκλήρωση του τελικού σταδίου πριν από το τέλος του έτους.

Ερωτηθείς εάν το εμβόλιο θα είναι έτοιμο μέχρι τα Χριστούγεννα, o κ. Άντριου Πόλαρντ είπε: «Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να είναι εφικτό, αλλά δεν μπορώ να ξέρω με ακρίβεια».

«Οι δοκιμές μας είναι μόνο ένα μέρος από τις πολλές που διεξάγονται σε όλο τον κόσμο, ορισμένες από τις οποίες ενδέχεται να αναφέρουν τα αποτελέσματά τους πριν από το τέλος του έτους» πρόσθεσε.

Ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν έχει εγκριθεί ακόμη. Θα πρέπει να περάσει από τους ρυθμιστικούς φορείς για να επιβεβαιωθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό προτού μπορεί να προσφερθεί στο κοινό.

Κλινικές δοκιμές

Υπάρχουν δύο πρωτοπόροι που επί του παρόντος βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου. Θα μπορούσαν να στείλουν κλινικά δεδομένα σε ρυθμιστικούς φορείς εντός των επόμενων εβδομάδων.

Αυτά είναι τα εμβόλια που έχουν αναπτύξει η γερμανική εταιρεία BioNtech σε συνεργασία με την αμερικανική φαρμακευτική Pfizer. Όπως και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μαζί με την AstraZeneca.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ