Αξίζει να δειςΟζώδης κνήφη: Σημαντικές βελτιώσεις σε συμπτώματα με Dupixent

Οζώδης κνήφη: Σημαντικές βελτιώσεις σε συμπτώματα με Dupixent

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Τα λεπτομερή αποτελέσματα από τη δοκιμή PRIME Φάσης 3 που αξιολογεί το Dupixent (dupilumab) σε ενήλικες ασθενείς με μη ελεγχόμενη οζώδη κνήφη (prurigo nodularis) παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) 2022. Τα δεδομένα από μία από τις δύο βασικές δοκιμές σε οζώδη κνήφη δείχνουν ότι το Dupixent μείωσε σημαντικά τις δερματικές βλάβες στις 24 εβδομάδες.

Τα λεπτομερή αποτελέσματα από τη δοκιμή PRIME Φάσης 3 που αξιολογεί το Dupixent (dupilumab) σε ενήλικες ασθενείς με μη ελεγχόμενη οζώδη κνήφη (prurigo nodularis) παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) 2022. Τα δεδομένα από μία από τις δύο βασικές δοκιμές σε οζώδη κνήφη δείχνουν ότι το Dupixent μείωσε σημαντικά τις δερματικές βλάβες στις 24 εβδομάδες.
Dupixent – Sanofi, Regeneron

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Τα θετικά αποτελέσματα από τις δύο δοκιμές dupilumab Φάσης 3 για την οζώδη κνήφη επιβεβαιώνουν ότι αναστολείς IL- 4 και IL-13 μπορούν να μειώσουν σημαντικά την φαγούρα και τις εκτεταμένες σοβαρές δερματικές βλάβες, που συχνά επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών» όπως τονίζει ο κ. Gil Yosipovitch, MD, Καθηγητής Δερματολογίας, Ιατρική Σχολή Miller, Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και κύριος ερευνητής της δοκιμής.

«Στο ιατρείο μου, η ανακούφιση από τον κνησμό και η κάθαρση του δέρματος είναι συχνά οι κύριες προτεραιότητες για τους ασθενείς μου, για μια σειρά χρόνιων δερματικών παθήσεων. Αυτά τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι το dupilumab έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τα εξουθενωτικά συμπτώματα, σε μια άλλη χρόνια δερματοπάθεια με υποκείμενη φλεγμονή τύπου 2», σημειώνει ο κ. Gil Yosipovitch.

Τι έδειξε η μελέτη

Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο EADV 2022 προέρχονται από την τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή Φάσης 3 PRIME, η οποία πληρούσε τα κύρια και βασικά δευτερεύοντα τελικά σημεία. Συγκεκριμένα, στις 24 εβδομάδες, μεταξύ των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με Dupixent στη δοκιμή:

  • Πάνω από το 60% των ασθενών εμφάνισαν κλινικά σημαντική μείωση του κνησμού από την έναρξη, σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο (18%· p<0,0001).
  • Σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι (το 48%) πέτυχαν καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα -ένα βασικό δευτερεύον τελικό σημείο- σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο (18%· p=0,0004).

Τα αποτελέσματα ασφάλειας της δοκιμής ήταν γενικά σύμφωνα με το γνωστό προφίλ ασφάλειας του Dupixent (της Sanofi) στην εγκεκριμένη δερματολογική του ένδειξη.

Στην περίοδο θεραπείας των 24 εβδομάδων, τα συνολικά ποσοστά ανεπιθύμητων ενεργειών (ΑΕ) ήταν 71% για το Dupixent και 63% για το εικονικό φάρμακο. Τα ΑΕ που παρατηρήθηκαν πιο συχνά με το Dupixent (≥5%) περιελάμβαναν ρινοφαρυγγίτιδα (5% Dupixent, 4% εικονικό φάρμακο) και κεφαλαλγία (5% Dupixent, 5% εικονικό φάρμακο). Το ποσοστό διακοπής της θεραπείας λόγω ΑΕ πριν από την εβδομάδα 24 ήταν 0% για το Dupixent σε σύγκριση με 4% για το εικονικό φάρμακο.

Σχετικά με την οζώδη κνήφη (prurigo nodularis)

H οζώδης κνήφη είναι μια ή περισσότερες πεπαχυσμένες, υπόσκληρες βλάβες που ποικίλουν σε μέγεθος από φακή μέχρι βερύκοκο. Παρουσιάζουν απολέπιση και κνησμό, αρκετά συχνά. Δεν πρόκειται για αληθινά εξογκώματα αλλά για μια ενεργή διαδικασία που συντηρείται και επιτείνεται από το ξύσιμο. Η ακριβής αιτία του έντονου κνησμού, παραμένει άγνωστη. Από τη στιγμή που μπορεί κλινικά να μιμείται το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα, έναν τύπο καρκίνου του δέρματος, η βιοψία δέρματος είναι πολλές φορές απαραίτητη.

Καμμιά φορά, η οζώδης κνήφη συνδέεται με ένα άλλο νόσημα, όπως το έκζεμα, η νεφρική ανεπάρκεια ή ο καρκίνος. Η θεραπεία είναι δύσκολη. Συνήθως, γίνεται χρήση ενέσεων κορτιζόνης μέσα στην βλάβη, χρήση επιθεμάτων που περιέχουν κορτιζόνη καθώς και κρέμες, αλοιφές κορτιζόνης υπό κλειστή περίδεση, κρυοθεραπεία, αγωγή κατά του κνησμού ή απόξεση των βλαβών με τη χρήση ξέστρου.

Τα τοπικά στεροειδή υψηλής ισχύος συνταγογραφούνται συνήθως, αλλά συνδέονται με κινδύνους ασφάλειας εάν χρησιμοποιούνται μακροχρόνια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ