Οι 10 κορυφαίες εταιρείες παραγωγής εμβολίων παγκοσμίως

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός 

Αρκετοί νέοι «παίκτες» εμφανίζονται στη φετινή έκθεση των κορυφαίων εταιρειών παραγωγής εμβολίων, εν μέρει χάρη στην εμφάνιση της πανδημίας Covid-19.

Αρκετοί νέοι «παίκτες» εμφανίζονται στη φετινή έκθεση των κορυφαίων εταιρειών παραγωγής εμβολίων, εν μέρει χάρη στην εμφάνιση της πανδημίας Covid-19.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

To FiercePharma δημοσίευσε για τελευταία φορά την κατάταξη με τις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής εμβολίων το 2017, παρουσιάζοντας τις πέντε μεγαλύτερες βιομηχανίες με παγκόσμια παρουσία. Τώρα, εν μέρει χάρη στην ανταπόκριση της βιομηχανίας βιοφαρμακευτικών στη μάχη κατά της πανδημίας, διπλασιάζει το μήκος της λίστας, συμπεριλαμβάνοντας αρκετούς νέους «παίκτες».

Η λίστα των εταιρειών

Πίσω στο 2017, οι παραγωγικές εταιρείες εμβολίων Merck, GSK και Sanofi πρωτοστάτησαν στη λίστα. Πλέον, όπως γνωρίζουν οι παρατηρητές της βιομηχανίας, η Pfizer βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης παραγωγής εμβολίων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημικής κυριαρχίας, η Pfizer συνεργάστηκε με την BioNTech για την έρευνα mRNA και την παγκόσμια επέκταση της παραγωγής της. Η επιτυχία της συνεργασίας με την παραγωγή του Comirnaty κατά της Covid-19, κατέταξε την φαρμακευτική εταιρεία στη θέση Νο. 2 της φετινής κατάταξης.

Μετά από εξουσιοδότηση για χρήση έκτακτης ανάγκης από την FDA -τον Δεκέμβριο του 2020- στον απόηχο της COVID-19 η Pfizer συνεργάστηκε με τη BioNTech, εμφανίζοντας πωλήσεις περί τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά από παραγγελίες προμηθειών από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Μαζί με τους συνεργάτες της, η Pfizer παρήγαγε 3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον COVID-19 πέρυσι, ενώ αναμένει να κατασκευαστούν 4 δισεκατομμύρια δόσεις για το 2022.

Πριν από την πανδημία, η επιχείρηση εμβολίων της Pfizer επικεντρωνόταν γύρω από το Prevnar 13, που προηγουμένως ήταν το εμβόλιο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, έως ότου εμφανιστεί ο COVID-19. Το 2019, τον τελευταίο χρόνο πριν από τον COVID-19, το εμβόλιο απέφερε 5,85 δισεκατομμύρια δολάρια και αντιπροσώπευε περίπου το 89% της συνολικής ποσότητας εμβολίων της Pfizer.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η κινεζική εταιρεία εμβολίων Sinovac, η οποία κατέγραψε πωλήσεις άνω των 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. Η κινεζική Sinovac Biotech σχεδόν τετραπλασίασε τις πωλήσεις το 2021, ξεπερνώντας τη Moderna και κατατάσσεται μεταξύ των τριών κορυφαίων κατασκευαστών εμβολίων στον κόσμο με βάση τα έσοδα. Το εμβόλιο της εταιρείας για τον COVID-19, CoronaVac, ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από την αύξηση.

Το CoronaVac έχει σχεδιαστεί με την παραδοσιακή τεχνολογία αδρανοποιημένου εμβολίου. Αν και το CoronaVac έχει έγκριση βάσει της λίστας χρήσης έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θεωρείται ευρέως ως λιγότερο αποτελεσματικό από τα εμβόλια που βασίζονται σε mRNA, σε σχέση με αυτά της Moderna και Pfizer-BioNTech.

Η Moderna, στην τελευταία κατάταξη του FiercePharma, ξεπέρασε τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της αγοράς, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση με βάση τα έσοδα της. Το Spikevax οδήγησε σε τεράστια αύξηση των εσόδων της στο διάστημα από το 2020 έως το 2021.

Προχωρώντας στις επόμενες θέσεις της λίστας, οι τρεις παραδοσιακοί παίκτες της φαρμακοβιομηχανίας, η Merck, η GSK και η Sanofi προσγειώθηκαν στην πέμπτη, έκτη και έβδομη θέση, αντίστοιχα.

Την κατάταξη ολοκληρώνουν τρεις νεοεισερχόμενες εταιρείες. Πρόκειται για την κινεζική Zhifei, με πωλήσεις 4,75 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, ενώ η AstraZeneca και η Johnson & Johnson κατέγραψαν επίσης πωλήσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού το 2021.

Υπήρχαν επίσης αρκετές τιμητικές αναφορές για το 2021. Η Seqirus, ο κορυφαίος «παίκτης» εμβολίων κατά της γρίπης, ανέφερε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το 2021. Το Serum Institute of India, μια ιδιωτική εταιρεία, φαίνεται να δημιουργεί εξίσου το αντίστοιχο επίπεδο πωλήσεων. Ενώ, ένας ακόμα νεοεισερχόμενος, η Novavax, αναμένει έσοδα μεταξύ 2 και 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Με τουλάχιστον 13 βιοφαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν ετήσιες πωλήσεις εμβολίων τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, είναι σαφές ότι η βιομηχανία εμβολίων αλλάζει ταχύτατα.

Ποιο είναι το Top-10 των φαρμακευτικών παραγωγής εμβολίων
1 Pfizer

Έσοδα από εμβόλια 2021: 42,63 δισεκατομμύρια δολάρια
Έσοδα από εμβόλια πρώτου εξαμήνου 2022 : 25,40 δισεκατομμύρια δολάρια
Επικεφαλής Εμβολίων: Nanette Cocero, Ph.D.

2 BioNTech

Έσοδα από εμβόλια 2021: 22,48 δισεκατομμύρια δολάρια
Έσοδα από εμβόλια πρώτου εξαμήνου 2022: 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια
Επικεφαλής επιχείρησης: Uğur Şahin, Διευθύνων Σύμβουλος

3 Sinovac

Έσοδα από εμβόλια 2021: 19,37 δισεκατομμύρια δολάρια
Έσοδα από εμβόλια πρώτου εξαμήνου 2022: Δεν αποκαλύπτεται
Επικεφαλής επιχείρησης: Weidong Yin, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος

4 Moderna

Έσοδα από εμβόλια 2021: 17,67 δισεκατομμύρια δολάρια
Έσοδα από εμβόλια πρώτου εξαμήνου 2022: 10,82 δισεκατομμύρια δολάρια
Επικεφαλής επιχείρησης: Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος

5 Merck & Co.

Έσοδα από εμβόλια 2021: 9,69 δισεκατομμύρια δολάρια
Έσοδα από εμβόλια πρώτου εξαμήνου 2022: 4,97 δισεκατομμύρια δολάρια
Επικεφαλής επιχείρησης: Robert Davis, Διευθύνων Σύμβουλος

6 GSK

Έσοδα από εμβόλια 2021: 9,32 δισεκατομμύρια δολάρια
Έσοδα από εμβόλια πρώτου εξαμήνου 2022: 4,22 δισεκατομμύρια δολάρια
Επικεφαλής εμβολίων: Roger Connor

7 Sanofi

Έσοδα από εμβόλια 2021: 7,45 δισεκατομμύρια δολάρια
Έσοδα από εμβόλια πρώτου εξαμήνου 2022: 2,32 δισεκατομμύρια δολάρια
Επικεφαλής εμβολίων: Thomas Triomphe

8 Zhifei

Έσοδα από εμβόλια 2021: 4,75 δισεκατομμύρια δολάρια
Έσοδα από εμβόλια πρώτου εξαμήνου 2022: 2,56 δισεκατομμύρια δολάρια
Επικεφαλής επιχείρησης: Rensheng Jiang, πρόεδρος και πρόεδρος

9 AstraZeneca

Έσοδα από εμβόλια 2021: 3,98 δισεκατομμύρια δολάρια
Έσοδα από εμβόλια πρώτου εξαμήνου 2022: 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια
Επικεφαλής επιχείρησης: Πασκάλ Σοριό, Διευθύνων Σύμβουλος

10 Johnson & Johnson

Έσοδα από εμβόλια 2021 : 2,39 δισεκατομμύρια δολάρια
Έσοδα από εμβόλια πρώτου εξαμήνου 2022: 1 δισεκατομμύριο δολάρια
Επικεφαλής εμβολίων: Penny Heaton, παγκόσμια επικεφαλής εμβολίων στο Janssen

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ